X

Her kadının mutlaka okuması gereken ilham verici kitaplar

Bazen kaçmak, bazen kendimizi bulmak, bazen de başkalarının hikayelerinin içine dalmak için sarılıyoruz kitaplara. Evde, işte, tatilde, kendimize zaman ayırabildiğimiz her minik arada iyi hissettiren, düşündüren, geliştiren hikayelerle değiştiriyoruz dünyaya bakış açımızı… Zaman zamansa bir kadın olarak içimizdeki gücü unuttuğumuzda onu yeniden keşfetmemize yardımcı olacak kitaplara rastlıyoruz. Ben de bu kitaplardan en çok ilgimi çeken, zorlukla mücadele konusunda umut aşılayan kadın temalı kitapları bir araya getirmek istedim. İşte her kadının okuması gereken kitaplar:

“İsterseniz kütüphanelerinizi kilitleyin; ancak aklımın özgürlüğüne hiçbir kapı, hiçbir kilit, hiçbir sürgü engel olamaz.” –Virginia Woolf

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler – Elena Favilli

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler; yüz “asi” kadının hayatını hikayeleştirerek muhteşem illüstrasyonlar ile bizlere sunuyor. Okurken heyecanlanacağınız, merakla bir diğer sayfaya geçip bir solukta bitirmek isteyeceğiniz harika bir kitap. Karşılarına çıkan tüm engellere rağmen yılmadan başarıya ulaşabilmiş muhteşem kadınların masal tadında gerçekleri… Okuyun, okutun; nasıl bir ilham kaynağı olduğuna inanamayacaksınız.

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler kitabını satın almak için tıklayın.

Ben, Malala – Christina Lamb & Malala Yusufzay 

“Sesimizin değerini ancak susturulduğumuzda anlarız.”,  tüm kitabı içinde barındıran güçlü bir cümle. 15 yaşında, eğitim alma hakkını savunduğu için başından vurulan ve mucizevi bir şekilde kurtulan  Malala’nın hikayesine tanıklık edeceksiniz. Pakistan’da yaşanan gerçekleri, eşitsizliği, fakirliği, eziyeti, acıları göreceksiniz. Bu kitapta, kızların okutulmaması gerektiği diretilen o dönemde, sesini çıkarabilmeyi, bir şeyleri değiştirebilmeyi başarabilmiş Malala’yı yakından tanıyoruz. Çarpıcı fotoğraflarla kaleme alınmış, Nobel Barış Ödülü’nü kazanan en genç isim olmayı başarmış Malala kendi yaşam mücadelesini anlatıyor.

Ben, Malala kitabını satın almak için tıklayın.

Kendine Ait Bir Oda – Virginia Woolf

Yazın…Hep yazın, sevgili kadınlar. “Erkekler ne der?” diye düşünmeden yazın. Duygularınızı, düşüncelerinizi bastırmadan yazın. Woolf’un kadınlara öğüt niteliğinde bıraktığı “Kendine Ait Bir Oda”, edebiyatın ve tarihin nasıl erkek egemenliğinde kaldığını örneklerle sunarken, kadın ve edebiyat arasındaki bağı da vurgulamayı başarıyor. Feminist akımın öncülerinden sayılan bu kitap ile Virginia Woolf kadınlara kısaca şu mesajı iletiyor: Kendinize ait bir odanız olsun, para kazanın ve yazın.

Kendine Ait Bir Oda kitabını satın almak için tıklayın.

Sevilen – Toni Morrison

Sevilen ile, insanın insana yaptıklarına inanamayıp, insan olmanın nasıl ağır bir yüke dönüştüğüne şahit olacaksınız. Kurgunun aslında gerçek olduğunu, karakterin içimizden olduğunu düşüneceksiniz. Köle olarak doğmuş, köle olarak yaşamış, özgürlüğe hasret, siyahi bir kadının yaşantısına tüm gerçekliğiyle şahit olacaksınız. Onun acısını hissedecek, bir anne olarak nasıl vicdanıyla savaştığını ama asıl savaşın özgürlükle ölüm arasında olduğunu fark edeceksiniz. Yüreğinize dokunacak, okumadan duramayacaksınız.

Sevilen kitabını satın almak için tıklayın.

Damızlık Kızın Öyküsü – Margaret Atwood

“Özgürlük hatırlanmayacak kadar uzaktaydı…” The Handmaid’s Tale adıyla diziye uyarlanmasından sonra daha popüler hale gelmiş, büyük merak uyandıran, Margaret Atwood’un başyapıt niteliğindeki feminist distopyası Damızlık Kızın Öyküsü, aslında gerçeğin kendisini bize anlatmaya çalışıyor. Özgürlüğü olmayan, tüm hakları elinden alınmış, bedenleri sadece üremeleri için kullanılan kadınlar, acı gerçeklerle karşımızda…

Damızlık Kızın Öyküsü kitabını satın almak için tıklayın.

Arayışlar – Lou Andreas-Salome

Aşık, sevdiği adam için her şeyi yapmaya hazır bir kadının, zincirlerinden kurtularak bir erkeğe teslim olmak yerine kendini bulma yolunu anlatıyor, Arayışlar. O dönemin şartlarında, zoru başarabilmiş, kendini bulmak için içindeki gücü gerçeğe geçirmiş bir kadının ilham verici hikayesini bir solukta bitireceksiniz.

Arayışlar kitabını satın almak için tıklayın.

Deli Kadın Hikayeleri – Mine Söğüt

“Size kadınlıkla lanetlenmiş bir varoluş hezeyanı anlatacağım.” diyerek kitabına giriş yapıyor,  Söğüt. Kadın olmanın,  kadınlığın boğuştuğu dertlerin, ataerkil toplumun, eşitsizliğin gerçekliğini feminist bakış açısıyla anlatan kitap, sizi sorgulamaya, eleştirmeye itiyor. Hikayelerde, kendinizi ya da çevrenizden tanıdığınız birilerini bulabilirsiniz.

Deli Kadın Hikayeleri kitabını satın almak için tıklayın.

Dünyanın Kıyısında Dans – Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin, kitabını feminizm, edebiyat, sosyal sorumluluk ve seyahat başlıklarında sıralanmış bir zihin biyografisi olarak tanımlıyor . Etkileyici, düşündürücü cümleleri, başarılı anlatımıyla, kadınlara neye yetenekleri varsa onu yapmalarını öğütlüyor Le Guin. “Eşit işe eşit ücret kazanmanızı umuyorum” diyerek de ekliyor. Her kadının okuması, zaman zaman tekrar dönüp içine bakması gereken şahane bir eser.

Dünyanın Kıyısında Dans kitabını satın almak için tıklayın.

Sıfır Noktasındaki Kadın – Neval El Seddavi

İdamına birkaç saat kala hayat hikayesini anlatan Firdevs’i kaleme alıyor, Mısırlı yazar, aktivist ve psikiyatrist Neval El Seddavi. Okurken durup sindirmeniz gereken, gerçeklerle yüzleşirken donup kalabileceğiniz bir yaşam. Şiddetten, eziyetten kaçmaya çalışırken kendini daha büyük, daha derin cehennemlerde buluyor. Eğitimine, okuluna devam etmek için idealleri uğruna verdiği bu savaşta acılarla dolu anlarına tanıklık ediyorsunuz.

Sıfır Noktasındaki Kadın kitabını satın almak için tıklayın.

Kadınlar Ülkesi – Charlotte Perkins Gilman

Sadece kadınların yaşadığı bir ülke nasıl olurdu, nasıl yönetilirdi, kadınlar orada ne yapardı, nasıl hissederdi? Feminist bir ütopyayı anlatan Kadınlar Ülkesi’nde yazar, başarılı bir kurgu ile oluşturduğu kitabında bu ülkeyi keşfeden 3 erkek bilim insanının gözünden ütopyanın nasıl yorumlandığını bizlere gösteriyor. Erkek bilim insanları bu durumu kabulleniyor mu, normal mi karşılıyor, yoksa kadınların erkek olmayan bir yerde deliye döndüklerini, ellerinin hamuruyla bir iş yapamayacaklarını mı düşünüyorlardı?

Kadınlar Ülkesi kitabını satın almak için tıklayın.

 

İlginizi çekebilir: Umut konulu kitaplar: Motivasyonunuzu geri getirecek 12 kitap

Ecem Şenyurd Efecan: Selam, ben Ecem! Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli özel kurumlarda çalışıp akademi özlemiyle soluğu yine üniversitede aldım, daha öğrenilecek çok şey vardı! Mindfulness üzerine tez yazıp 'an'da kalmayı hala başaramayan biri olarak insana iyi gelen ne varsa bulmaya, uygulamaya, hayatımın bir parçası haline getirmeye çalışıyorum. Tam bir kahve severim, günlük sınırsız doz alımıyla hayatımın olmazsa olmazı. Üretmeye bayılıyorum! :)
İlgili Makale