Her insanı neşelendirmeye çalışmanın yersiz olduğuna dair bazı nedenler
Bazen ne yapıp etseniz bir türlü neşelendiremediğiniz, onca olumlu sözün hiçbir işe yaramadığı, sizin de doğal olarak kendinizi çaresiz hissettiğiniz insanlar muhakkak olmuştur hayatınızda. Hatta o insanlardan biri siz olabilirsiniz. Tüm dünya başınıza yıkılmış, mutsuzluktan kendinizi kaybolmuş hissederken birilerinin çıkıp da size “Boş ver gitsin! Keyfine bak.” demesi sizi adeta çıldırtır, kimsenin sizi anlamadığını düşünürsünüz.
Uplifers olarak depresyondaki kimi insanları neşelendirmeye çalışmanın nasıl olur da işe yaramadığını merak ettik ve psikolog Denise Marigold önderliğindeki araştırmacıların yürüttüğü çalışmadan önemli notları sizler için kaleme aldık.
Özgüveni düşük olan insanları neşelendirmeye çalışmayın
Kendine güveni az olan insanlar mutsuz ve depresif olduklarında ‘negatif doğrulama’ diye adlandırılan durumu tercih ederler. Negatif doğrulama, insanların belli bir durumdaki duygularının normal ve makul olduğunun bildirilmesi anlamına gelir. İşte bu yüzden kendine güveni az olan insanları neşelendirmeye çalışmak yersiz; mevcut durumlarının onaylandığı türden bir rahatlatma yolunu seçmek en doğrusu olacaktır.
Özgüveni düşük insanlara kendi pencerelerinden bakın
Özgüveni düşük insanlar, sevdikleri insanların onları kendilerinin gördüğü gibi görmesini ister. Bu nedenle çoğu zaman, ne kadar olumlu göründüklerine dair arkadaşlarının sarf ettiği sözleri reddeder ve durumlarını düzelmeye yönelik teşviklere karşı dururlar. Bu durumda yapmanız gereken ise, Profesör Marigold’un da belirttiği gibi kara bulutları tasdik edip onları anlamaya çalışmak ve onlarla empati kurmak olmalıdır. Aksi takdirde onları neşelendirme çabalarınız boşa gitmekle kalmaz, siz de kendinizi daha kötü hissedersiniz.
Olumlu düşünce bazı insanlarda işe yaramayabilir
Waterloo Üniversitesi’nde yürütülen bir başka çalışmaya göreyse pozitif düşünce her zaman işe yaramayabilir. “Neşelen!” diye sizi telkin eden bizzat siz olsanız bile, işler daha kolay bir hal almayabiliyor. Özgüveni düşük insanların “Ben gerçekten sevimli biriyim.” gibi olumlu düşüncelerle kendilerini neşelendirme çabaları onların daha da kötü hissetmesine yol açıyor.
Kaynak
Spring
The Guardian