Pandemi süreci ile online hizmetlerin değeri ve yaygınlığı artarken, online psikoterapi de merak konusu olmaya başladı. Kimi insanlar online psikolojik danışmanlığa çekimser yaklaşırken, kimileri halihazırda devam eden danışmanlık süreçlerini online platforma gönül rahatlığıyla taşıdılar ve hatta kimi insanlar ilk defa psikoterapi almaya online olarak başladılar. Bu yazıda online psikoterapiyi daha yakından tanıtmayı amaçlıyorum.
Online terapi, psikoterapi sürecinin internet ortamı üzerinden gerçekleştirilmesidir. Online terapi uzman ve danışanın iki tarafa da uygun bir zaman belirlenmesinin ardından Skype, Google Hangouts, Zoom benzeri programlar üzerinden görüntülü veya sesli görüşerek gerçekleştirilir.
Online terapi kimler için uygun?
- Yoğun tempodan dolayı yüz yüze terapinin ofis saatlerine uyamayanlar için,
- Yurtdışında yaşayan ve kendi anadilini konuşan bir uzman ile görüşmek isteyenler için,
- Yaşadıkları bölgede psikoterapi hizmetine erişim sağlayamayanlar için,
- Bir psikoterapi merkezine gitmeye çekinenler için,
Kimler için uygun değil?
- Kendilerine ya da başkasına zarar verme düşüncesi olanlar,
- Madde bağımlıları,
- Psikotik semptomların var olduğu durumlar.
“Online terapi etkili mi?” ya da “ne kadar etkili?”
World Journal of Psychiatry adlı dergideki çalışmalara göre, video konferans yoluyla ruhsal destek alan danışanlar aldıkları verimden memnun olduklarını bildirmişlerdir (1).
2015 yılında yapılan bir araştırma, internet tabanlı bilişsel-davranışçı terapinin anksiyete bozukluklarının tedavisinde geleneksel yüz yüze bilişsel davranışçı terapi kadar etkili olduğunu bulmuştur(2). 2017 tarihli bir çalışma incelemesi, online bilişsel-davranışçı terapinin akıl sağlığı sorunlarının tedavisi için etkili bir seçenek olduğu sonucuna varmıştır (3).
Online terapistinizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Online terapistler;
- Yalnızca vermeleri için eğitildikleri hizmetleri sunmalıdır.
- Coğrafi konumlarının belirlediği yasalara ve yönergelere uymalıdır.
- Online terapi uygulamaları ve tekniklerinde bilgi, eğitim ve denetim almalıdır.
- Psikoterapi sağlamak için gerekli araçların nasıl kullanılacağını ve danışan bilgilerinin gizli ve güvenli kalmasını nasıl sağlayacağına dair sağlam bir teknoloji anlayışına sahip olmalıdır.
Kaynakça:
https://www.verywellmind.com/what-is-online-therapy-2795752
https://www.cansuvarol.com/online-terapi
Chakrabarti S. Usefulness of telepsychiatry: A critical evaluation of videoconferencing-based approaches. World J Psychiatry. 2015;5(3):286-304. doi:10.5498/wjp.v5.i3.286
Olthuis JV, Watt MC, Bailey K, Hayden JA, Stewart SH. Therapist-supported Internet cognitive behavioural therapy for anxiety disorders in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2015;(3):CD011565. doi:10.1002/14651858.CD011565
Kumar V, Sattar Y, Bseiso A, Khan S, Rutkofsky IH. The effectiveness of Internet-based cognitive behavioral therapy in treatment of psychiatric disorders. Cureus. 2017;9(8):e1626. doi:10.7759/cureus.1626
Şemaları yakından tanımaya devam edeceğiz. Daha fazla paylaşım için Instagram hesabımı da takip edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Psikoterapide neler olur: Psikologlar sadece dert mi dinler?