İşte, okulda, arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle buluştuğunuzda şu cümle size tanıdık geliyor olabilir: “Kusura bakmayın, geç kaldım.”
İstanbul gibi trafiğiyle ünlü bir şehirde yaşıyorsanız bahaneniz de hazırdır zaten. Çalmayan alarm, evde peşinizde dolaşan çoluk çocuk, aniden gelen telefonlar, kaza yapan otobüs, dersi bir türlü bitirmek nedir bilmeyen öğretmen… Listeyi daha da uzatmak mümkün.
Geç kalmak vurdumduymazlık mı, kurnazlık mı?
İnsanların kronik olarak neden geç kaldığına dair çok şey yazıldı, çizildi. Kimi bu davranışı vurdumduymazlık olarak yorumladı. Doğrusu, insanların bir yere vaktinde ulaşamamasının birçok nedeni var. Ancak, çoğu zaman göz ardı edilen bir gerçek de söz konusu: İnsanlar erkenden gidip ağaç gibi dikilmemek için geç kalıyor.
Uplifers olarak bakış açımızı değiştirdik ve bir yere erkenden varmamak adına geç kalanların öne sürdüğü 4 nedeni sizler için sıraladık:
• Bir yere erkenden gitmek zaman ve enerji kaybı: Bir yere erkenden gitmek, yapacak hiçbir işin olmadan boş boş oturmayı gerektirir. Bekleme süresi belirsiz ve muhtemelen kısa olduğundan başka bir işle de uğraşamazsınız. Bir işe el atayım deseniz de vakit yetmez.
• Erkenci davranmak huzursuzluk yaratır: Erkenden buluşma yerine varınca bekleme esnasında garip ve huzursuz hissedebilirsiniz. Hatta herkes işi gücü bırakmış, sizi izliyor, sizi yargılıyor gibi gelebilir. Bulunmanız gereken yere birkaç dakika önce varmanız size gurur ve güven duygusu verir. Ancak, çok erken gitmek, bir aptal gibi hissettirebilir. İnsanların sanki o buluşmadan başka bir hayatınız yokmuş gibi düşünmesinden korkarsınız.
• Bir yere erkenden gitmekle fırsat maliyeti arasında bir bağlantı var: Bir başkasının vakti değerli diye düşünerek dakik olmaya çalışırsınız. Ancak, unutmayın ki sizin de zamanınız en az onlarınki kadar değerli. Boş boş sağa sola bakınarak vaktinizi heba etmek yerine, siz de vaktinizi daha üretken bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
• Bazen kibar olmak adına bir yere erkenden gitmek istemezsiniz: Bir arkadaşınızın davetine erkenden giderek onları rahatsız etmek istemezsiniz. Hâlâ hazırlıklar sürüyordur ve misafirlerin erkenden gelmesi ev sahibini huzursuz edebilir. Bu yüzden siz de biraz geç kalmayı tercih edersiniz.
Kaynak
Psychology Today