X

Hem çalışıp hem mutlu olmak finansal zekanızı kullanmaktan geçiyor

Eğitim-öğretim dönemimin başlangıcı 80’li yılların sonlarına doğru başladı ve tek tip siyah önlük giyen nesillerin son üyelerinden birisi olma lüksünü yaşadım. Tahminimce bu yazıyı okuyan sizlerle de aynı dönemlerde çocukluğumuz geçti. Hatırlayın ve lütfen kıyaslayın:

Bundan çok değil 5 yıl sonrası hakkında tahminler yapamadığımız bir dünyada, 80’lerde, 90’larda hatta 2000’li yıllarda –öncesini hiç saymıyorum bile- eğitim alan bireyler arasındaki eğitimsel ve hayata olan bakış açısının farkları “Beyzbol-Golf-Futbol” oyun kuralları arasındaki “FARKLILIKLAR” kadar ayrı olduğunu tahmin etmemiz sanıyorum imkânsız değil.

Mesela 1980’li yılların başında Howard Gardner’ın yazdığı kitapta yer alan farklı türde zekâ olduğu gerçeğine ülkemizde 2000’li yıllarda doğan nesiller neredeyse daha yeni yetişti. Düşünsenize birbirinden farklı zekâ türünden bahsediliyor. Kimimizin sözel ya da sayısal yönü, kimimizin sosyal, çevresel, içsel yönü, kimimizin de uzamsal ya da fiziksel yönünün diğerinden daha iyi olma düşüncesi bile, o dönemler için oldukça uzaktı.

Eğitim sistemi nasıl olmalı?

Neyse lafı çok dolandırmayayım, gelişen ülkelere baktığımızda da elbette farkı görmemek çok da zor değil. Eğitim sisteminin ya da aile için informal eğitim etkinliklerini uygulamanın, konuşmanın, ekip çalışması yapmanın, işbirliğine dayalı, rekabetçi ve eğlenceli olduğunu görmekteyiz. Düşünsenize bir oyunu öğrenmek, kazanmak, zaman zaman kaybetmek, bir şeyler ezberletmekten yüzlerce kat daha etkin ve etkili değil midir? Hele bir de çocuğunuz sınıf içerisinde ya da bulunduğu her neresiyse orada oturmaktan hoşlanmıyorsa, hatta dört duvar fobisi varsa devam ettiği okulunun yanında özel dersi hayat okulunda verebilirsiniz. Ancak tüm bu söylediklerimizin aksine çocuğunuza;

Okula git, iyi not al ve böylelikle iyi bir işin olsun

telkininde bulunmaya devam ediyorsanız acilen internette, “Bilgi Çağı’nın anlamını” araştırmalısınız.

İlgili yazı: 6 adımda iyi niyetli yeni bir eğitim modeli 

İşte bugünün en önemli noktası; günümüz bilgi çağında önemini her geçen gün artıran ve “Zengin Çocuk Akıllı Çocuk” kitabını okurken dikkatimi çeken önemli bir kavram: Finansal IQ.

Finansal IQ kavramı Robert T. Kiyosaki tarafından tam da olması gerektiği gibi tarif edilmiş, Dilek Şendil’de bunu çok güzel çevirmiş:

Finansal zekâ ne kadar para kazandığınla ilgili değildir, parayı nasıl işlettiğinle (yönettiğinle) ilgilidir. Yaşın ilerledikçe paran sana daha çok özgürlük, mutluluk, sağlık ve istendik yaşam seçenekleri sağlıyorsa finansal zekânın yükseldiğini böyle anlarsın” diyor ve örnekliyor: “Uçakta lüks mevkii de otursan da ekonomik mevkii de otursan da gideceğin yere aynı saatte varırsın. Sorun olan bu değildir. Sorun, hangi mevkiden bilet alacağına senin karar verip veremediğindir.

“IQ (Zekâ) ≠Finansal IQ”

Teknik olarak günümüzde IQ düzeyi yüksek kişilerin, hızlı kavrama niteliğine sahip oldukları bilinir. Ancak para kazanmak ya da finansal açıdan mutlu olmak için üstün zekâlı olmak gerekmez. Hatta üstün trigonometrik bilgi ise hiç işe yaramaz!

Önemli olan para kazanmak uğruna mutsuz olmayı seçmemek ve hem çalışıp hem de mutlu olmanın finansal zekâyı kullanmaktan geçtiğini unutmamaktır.                                                                            

Serhat Semercioğlu: Serhat Semercioğlu, lisans – yüksek lisans – doktora eğitimi derken kendisini akademik camiada bulmuş, yarı kişisel gelişimci yarı akademisyen yarı yazar ortaya karışık bir kişilik işte. Bir süre Polonya Ekonomi Üniversitesi’nde “Yönetim” dersleri verdi. Halen ülkenin dört bir köşesinde -kendince- seminerler vermeye devam ediyor. Nüfus cüzdanında doğum yeri Muğla yazıyor ve o gerçek bir memleket sevdalısı. Piyasada okuyucusuyla buluşmayı bekleyen kitapları mevcut, o da yeni eserleriyle buluşmayı bekliyor. Eşi, kedisi, MuTusu -ki oğlu olur- ve sevdikleriyle zaman geçirmeye bayılan, tam bir uplifer…

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale