Hedeflerinize ulaşmak için 4 adımda kendinize koçluk yapın
Bazen hayatımızdaki rutin yoğunluk yüzünden hedeflerimize doğru ilerlememiz zorlaşır. Gerçekleştirmek istediğimiz hayalleri hatırlamak bir yana, rüzgar nereden eserse oraya savrulduğumuz bir senaryonun içinde buluruz kendimizi. Sanki roller bize dağıtılmıştır, biz de verilen o rolleri çok da istemeden oynuyor gibiyizdir. Bu kontrolümüz dışında gelişen senaryo yüzünden neşemiz kaçar, bazen yataktan kalkmak zorlaşır…
Kendimizi kısa süreli hazların, alışverişin, yemeğin hedonik zevklerin döngüsünde buluruz ve ne yazık ki bu hazlar geçicidir. Amacımızı, neden burada olduğumuzu ve çabaladığımızı çok da hatırlamadığımız zaman hazlar içimizdeki boşluğu doldurmazlar. İşte böyle zamanlarda dışarıdan yardım alamıyorsak, şöyle bir kendimize dönmek ve aslında neler yapmak istediğimizi, ne olmak istediğimizi ve nasıl bir iz bırakmak istediğimizi hatırlamak gerekir. Kendine dönmenin en etkili araçlarından biri koçluk. Kendine başlangıç seviyesinde koçluk yapmak için kullanabileceğin 4 adımlı bir yöntem bırakıyorum aşağıya.
- Hayatının hangi alanlarını daha iyi hale getirmek istiyorsun? (Örneğin iş, ilişki, sosyal alan, beceriler, zihin, beden, sağlık…)
- Bu alanlarda elde etmek istediğin sonuç ne? (Örneğin, daha özgüvenli olmak, işinde daha iyi olmak, partnerinle ilişkini daha iyi hale getirmek, yeni bir beceri edinmek…)
- Bu hedefe ulaşmak için atman gereken günlük adımları belirle. (Örneğin, işte iyi olmak için her gün yeni bir şey öğreneceğin bir 15 dakika ayır, partnerinle ilişkini iyileştirmek için her hafta iyi vakit geçirebileceğin en az bir aktivite planla, her gün en az 15 saniyeni sarılmaya ayır…)
- Bu adımın önünde engel olabilecek unsurları ve çözümleri yaz. (Örneğin, işte iyi olmanın önündeki engel yoğunluktan vakit bulamamaksa, çözüm olarak sosyal medyada geçirdiğin zamanı 15 dakika azaltabilirsin veya partnerine çocukların sorumlulukları nedeniyle vakit ayıramıyorsan, çözüm olarak aile büyüklerinden haftanın bir günü birkaç saatliğine çocuklara göz kulak olmalarını rica edebilirsin.)
Burada her bir madde çok önemli olmasına rağmen, 4. madde aldığın kararlar önünde engel oluşturabilecek unsurları hatırlattığı ve çözümünü de bulmanı sağladığı için değişim için adım atmanı kolaylaştıracaktır. Bizler hayatımızdaki konularla ilgili dışarıyı suçlamaya meyilli varlıklarız, ancak değişim her zaman içeriden başlar. Dışarıdaki “zorluklar” bize içeride değişmesi gereken şeyleri göstermeye çalışır. Kendimizle ilgili değiştirmemiz gereken şeyleri görüp adım atmak için hayatındaki zorlukların en çok hangi alanlarda olduğunu göz önünde bulundurabilirsin. Çünkü bu zorluklar değişimin nerede olması gerektiğiyle ilgili sana ipucu verir.
Bir adım daha ileri gidip değişim ve kendini tanımayla ilgili derinleşmek istersen danışmanlık, koçluk ve eğitimler için www.iremulgu.com adresimi ziyaret edebilir, bilgi için [email protected] adresine mail atabilirsin. Pozitif psikoloji pratikleri ve hayat deneyimlerimi paylaştığım Instagram hesabıma buradan, YouTube kanalıma buradan ulaşabilirsin.
Kocaman sevgiler…
İlginizi çekebilir: Duyguların gizli mesajı nedir: Duygularınızı tanıyın ve onlara kulak verin