“Hayır” Diyemeyenler Kulübü üyeleri için 10 adımda “Hayır” diyebilme sanatı
Herkes uyumlu, nazik ve sevilen biri olmayı ister, bu çok normal.
Ancak bu istek, “hayır” diyemeyen insanlarda, diğer insanları memnun etme çabasına dönüşüyor zamanla. Durum böyle olunca, bu kişiler “hayır” dediklerinde kendilerini huzursuz ve mutsuz hissediyor; hayır derken oldukça zorlanıyor.
Bu duygular size de tanıdık geldiyse siz de Hayır Diyemeyenler Kulübü’ndensiniz. Ama hala emin olamıyorsanız aşağıdaki durumları okuyun. Eğer birçoğu sizi anlatıyorsa hiç şüpheniz olmasın, kulübün harika bir üyesisiniz!
- Çatışmadan uzak durmak.
- İnsanları geri çevirmekten, üzmekten nefret etmek.
- Başkalarının mutluluğundan kendinizi sorumlu hissetmek.
- Uyumlu olmayan insanlarla anlaşmaya çalışmak.
- Yapmak istemediği şeylere evet demek.
- Hayır demek isteseniz de evet demek zorunda hissetme.
- Hayır dediğinizde suçlu hissetmek.
- İstekleriniz sorulduğunda fark etmez demek.
Bu durum nelere neden oluyor peki?
- Kimsenin yapmak istemediği işleri yapmak zorunda kalmak.
- Stres, yorgunluk ve başka sağlık sorunları yaşamak.
- Pasif-agresif davranışlar sergilemek.
- Kendinize ayıracak zaman bulamamak.
Sevgili “hayır” diyemeyenler, hayatınız boyunca sürdürdüğünüz bu alışkanlığı 10 adımda değiştirmek ister misiniz?
1. Tek kelime “hayır”!
“Şu anda”, “Sanmıyorum”, “Emin değilim”, “Olabilir”, “Bir dahaki sefere” değil sadece HAYIR! Hayır tek başına güçlü bir kelime!
2. Pratik yapın!
“Hayır, hayır, hayır” demeye çalışırken istemsizce “evet” çıkıyorsa yanıt olarak, bu durum otomatik bir alışkanlığa dönmüş demektir. Oto-hipnoz tekniğini kullanarak “hayır” dediğiniz durumlar hayal edebilir; böylece sözcüğün üzerinizdeki gücünü kaybetmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede hayır demeniz gereken durumla gerçekten karşılaştığınızda hazırlıklı olur ve rahat hissederek “hayır” diyebilirsiniz.
3. Özür dilemeyin!
“Hayır” dediğiniz için özür dilemeyin. Ekstra bir açıklama yapmayın. Unutmayın, “hayır” demek için izne ihtiyacınız yok!
4. Net olun!
Net olmak, kontrolün sizde olduğunu hatırlatır. Karşıdakinin gözlerine bakın, mırıldanmayın, gevelemeyin. “Hayır” deyin!
5. Sürü psikolojisine kapılmayın.
İstemediğiniz bir şeye herkes “evet” dedi diye kendinizi “evet” demek zorunda hissetmeyin! Herkes uçurumdan atlıyor diye siz de atlayacak değilsiniz!
6. Ertelemeyin!
“Hayır” diyeceğinizden eminseniz, başka bir cevabınız yok ise karşınızdakine “bunu düşüneyim” deyip, onu bekletmeyin.
7. Kendinize zaman verin.
Bir önceki adımın aksine şayet vereceğiniz cevaptan emin değilseniz, düşünmek için zaman isteyin. Bir istekle karşılaştığınızda düşünmeden istemsizce “evet” demek yerine, “biraz düşüneyim, haber veririm” diyebilirsiniz.
8. Reddetme hakkınızı kullanın.
Nasıl insanların istekleri doğrultusunda soru sorma hakkı varsa, sizin de bu istekleri reddetmek hakkınız. Unutmayın, “hayır” dediğinizde kişiyi reddetmezsiniz, yapmanız istenileni reddedersiniz.
9. İnsanları memnun etmeye çalışmayın.
Çoğu zaman istekleri geri çevirememe nedeniniz, insanların hakkınızda olumsuz düşüncelere kapılmasını istememeniz. Ama bilmeniz gereken şey şu, ne kadar nazik ve düşünceli olursanız olun bazı insanlar hakkınızda olumsuz düşünecekler. O yüzden “insanlar hakkımda ne düşünür?” diye endişelenmeyi bırakın ve “hayır” deyin.
10. Alternatif bulun: “Mümkün değil”
Bu iki sihirli kelimeyi kullanarak “hayır” derseniz, yeterince kararlı olduğunuz anlaşılacak ve başka bir şey söylemenize gerek kalmayacak.
“Hayır” demek ya da daha net tavırlarınızı ortaya koymak, sizi hoşlanılmayan bir insan yapmaz. Ya da bundan sonra her şeye “hayır” demenizi gerektirmez. Bu, bundan böyle yaptıklarınız ve yapmadıklarınızla ilgili seçim yapmanızı sağlar. Önceliği başkalarına değil, kendinize vermenizi sağlar. Böylece ilişkileriniz daha şeffaf ve dürüst olurken, kendinize olan öz güveniniz artar.
Bu adımları uyguladıkça, siz “hayır” dediğinizde çoğu insanın kabul ettiğini görüp şaşıracaksınız. Bazı insanların daha evvel “hayır” diyememenizden nasıl faydalanıp sizi nasıl manipüle ettiğini fark edeceksiniz.
Hadi o halde “hayır” demeye başlayın!
İlginizi çekebilir: Abur cubur yemekten kurtulmak ve pişmanlık hissetmemek için 5 öneri