Hayatta en çok güvenmeniz gereken kişi: Kendiniz
Başarılı ve faydalı bir ilişkinin olmazsa olmazı güven unsurudur. Sadakat, inanılırlık, sözünü tutma ilişkilerde en çok beklediğimiz şeylerin başında geliyor. Güven kırıldığı zaman hayal kırıklığı, şüphe ve ilişkilerde hasar meydana gelir.
Güven unsuru başkalarıyla olan ilişkilerinizde önemli olduğu kadar kendinizle olan ilişkiniz açısından da son derece önemli. Kendinize, hayatı algılama biçiminize, içinizden gelen işaretlere güvendiğiniz zaman hayatın akışı içinde daha güvenli adımlar atabilir ve kalbinizden geçenleri gerçekleştirirken daha huzurlu olabilirsiniz. Olumlu sonuçlar elde edeceğiniz kesin olmasa bile kendi kararlarınızın peşinde gitmekten çekinmezsiniz çünkü başkalarının değil kendi başarısızlıklarınız ve hatalarınızla yaşamayı tercih edersiniz.
Kendinize güven duymanın özünde, hayatı yaşamak ve zorluklarla mücadele edebilmek için yeterli olma inancı yatıyor. Kararlarınızı başkalarına göre almamak, kendini çaresiz ve başkalarına bağımlı hissetmemek kendine güven duymanın temelini oluşturuyor. Kendinize güven duymak için alıştırma yapabilirsiniz. İşte kendinize güveninizi artıracak adımlar:
1. Kendinizi kabul edin
Kim olduğunuzu biliyorsanız ve en güzel yönlerinizi seviyorsanız, en karanlık yönlerinizi de sevmelisiniz. Başkalarının olumsuz düşüncelerini bir kenara bırakın ve kendi içinde bulunduğunuz bedenle mutlu olmaya, kendi yolunuzu kendiniz belirlemeye çalışın. Bu yol, başkalarınınkinden farklı olabilir ve her zaman mükemmel olmayabilir ancak cesaret ve kararlılıkla tüm zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.
2. Sorumluluk alın
Kendi sorumluluğunuzu alın. Mutluluk, başarı, iyilik hepsi sizin sorumluluğunuzda. Elbette geleceğiniz şekillenirken başka koşullardan da etkileneceksiniz. Ancak en zor koşullarda bile sorumluluğun sizde olduğunu unutmayın. Düşüncelerinizin gerçeklerden bağımsız olmadığına emin olun ve duygularınızın sizi yönetmesine izin vermeyin. Geçmişteki olaylara, fikirlere, insanlara takılıp kalmak zorunda değilsiniz. Kendi kararlarınızı kendiniz belirleyebilirsiniz.
3. Kendinize güvenin
İhtiyacınız olduğunda başkalarından yardım alabilirsiniz ancak işleri yoluna koymak için başkalarının yardımını beklemeyin. Kendinize güvendiğiniz zaman evdesiniz demektir. İdeallerinizi, İnançlarınızı, standartlarınızı ve aksiyonlarınızı kendinize has özelliklerinizle harmanlayın. Size yeterince iyi olmadığınız, gereklilikleri yerine getirmediğiniz, yeteneksiz olduğunuz söylense de kendi zihninizi kendiniz yaratın. İlk başta istediğiniz başarıyı elde edemeseniz bile konforlu bölgenizin dışına çıkın.
4. Kendi kararlarınızı kendiniz verin
Kendinize güvenmenin temeli, kendi kararlarınızı verebilmekten geçer. Eğer kendi seçimlerinizi yapamıyor, kendi kararlarınızı veremiyorsanız, bunu bir başkası sizin adınıza yapar. Verdiğiniz kararlar, istediğiniz sonuçları sağlamayabilir. Ancak gerçek anlamda özgür olmak istiyorsanız, başkalarının sizin adınıza karar vermesine engel olmalısınız.
5. Güçlü yönlerinizi hatırlayın
Hayal kırıklığı, ihanet veya kırgınlık yaşayan insanlar bir daha başkasına asla güvenmeyeceğini söyleyebilir. Böyle bir bakış açısı yanlış yapmaya engel olacağı gibi insanı yalnızlaştırır ve katı bir yaşam şekli ortaya çıkarır. Oysa asıl önemli olan başkalarına değil, kendinize duyduğunuz güven. Hayatta zorluklarla karşılaştığınızda, güçlü yönlerinizi hatırlayın. Zorluklarla mücadele gücünüzü hatırladığınız zaman, kendinizi kırgınlıkların arkasına saklamak zorunda kalmazsınız.
Kaynaklar:
Psych Central
Psychology Today