Birçok insan her gün yeni bir şeye başlıyor, yeni bir adım atıyor ancak bu başlangıçların çoğu zaman sürekliliği olmuyor. Sonuç ise hüsran, zaman ve enerji kaybı oluyor. Sürekliliği olmayan bir eylem, zaman kaybından başka bir şey değil.
Peki, bir projeye başlamadan veya bir hedef belirlemeden önce bunu devam ettirebilme kapasitenizi hiç sorguladınız mı? Bir işin devamını getirme kapasitesini önceden ölçmesi pek de kolay değil. Bunu bilmenin tek yolu, bir proje üzerinde çalışıp ne zaman bırakacağınızı bekleyip görmek. Eğer iki yıl sonra pes ediyorsanız, devam etme kapasiteniz iki yıldır.
Ancak birçoğumuzun yeni bir projeye başlarken devam kapasitesini ölçmek için boşa harcayacağı yılları yok. Her ne kadar tam bir değer belirlenemese de işte devam edebilme kapasitenizi gerçeğe en yakın şekilde ölçebilmek için birkaç ipucu:
1. Sonsuza kadar çalışmak istiyor musunuz?
Devam edebilme kapasitenizi ölçmek için herhangi bir hedefi alın ve şimdi kendinize, herhangi bir pozitif geri dönüş almadan bu hedef üzerinde ne kadar süreyle çalışmak istediğinizi sorun. Çabalarınızın hiçbir sonucunu görmeden bir proje üstünde ne kadar çalışmak istersiniz?
İşte bu süre, sizin o projeye bağlılığınızın kabaca bir tahmini oluyor. Dikkat ederseniz, burada söz konusu olan bir proje üzerinde ne kadar süreyle çalışmak istediğiniz değil; ilerleme kaydedip kaydetmediğinize dair hiçbir geri dönüş almadan ne kadar süreyle çalışabilecek olmanız.
Eğer vücudunuzun şekle girmesini istiyorsanız, kilonuzda veya ölçülerinizde hiçbir değişiklik olmadan ne kadar süreyle spor salonuna gitmeye devam edersiniz?
Yeni bir iş kuruyorsanız, tek bir kuruş bile kazanmadan veya işinizin geleceğine dair tek bir gösterge bile olmadan ne kadar süre bu işe devam edebileceğinizi sorgulayın.
2. Sonsuza kadar devam etmek budalalıktır
Hiçbir sonuç almadan sonsuza kadar çalışmaya devam ediyorsanız, belli ki bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz. Ya kendinize imkansız bir hedef seçmiş ya da tamamen yanlış bir yaklaşım belirlemiş olabilirsiniz.
Yine de siz hedefiniz için çabalamaya devam ederken, hiçbir pozitif geri dönüş alamadığınız dönemler olabilir, motivasyonunuzu besleyecek hiçbir şey bulamayabilirsiniz. Asıl önemli olan, bu yoklukta ne kadar süre devam edebileceğiniz.
3. Yüksek devamlılık gerektiren projelerden kaçınmak
Yüksek devamlılık nedir? Bu aslında bir projeye ne kadar süreyle devam etme dayanıklılığınıza bağlı ancak doğru yanıt “sonsuza kadar” olabilir. Fakat burada kastedilen sözlük anlamıyla bir sonsuzluk değil, pozitif bir geri dönüş almasanız bile projeye devam etme sürenizin uzunluğudur.
Şunu unutmayın ki hayatta bu kadar yüksek devamlılık gerektiren şeylerin sayısı oldukça az. Eğer yeni bir iş kuruyorsanız ve altı ay içinde olumlu geri dönüş bekliyorsanız, boşuna o işe başlayıp kendinizi mutsuz etmeyin.
Vücudunuzu şekle sokmak için ihtiyacınız olan süre en az bir yıl. Bu hedef başlamadan önce, bunu göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
4. Devamlılık motivasyon değildir
Bazı hedefler için “sonsuza kadar” devam etme kapasitesine sahip olmak, motivasyon meselesi değil. Motivasyon daha çok pozitif geri dönüş alma ihtiyacını tanımlıyor. Motivasyon, hiçbir olumlu geri dönüş almadığınız zamanlarda sizin devam etme kabiliyetinizi pekiştiren bir şey değil. Öte yandan devamlılık daha çok sabır ve o projeyi gerçekleştirmek için içeriden gelen isteğin bir harmanı.
Kaynak:
Scott H. Young
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Başarının gerçek anahtarı: İşinize tutkun olmak
Hedeflerimize ulaşırken sabırlı olmayı nasıl öğrenebiliriz?
‘Hayatta ne yapmak istiyorsun’ sorusunun yanıtı, sandığınızdan çok daha farklı olabilir
‘Bilinçli yavaşlık’ aslında hedeflerinize daha hızlı ulaşmanızı sağlıyor