Hayatınızdaki problemlerle yüzleşmek mi kaçınmak mı tarafındasınız?
Hayat çoğunlukla üstümüze gelirken kendimizi dengede tutmakta oldukça zorlanabiliriz. Belki yolunda gitmeyen işler, ekonomik problemler, ilişki sorunları, rahatsızlıklar ve daha pek çok farklı problem söz konusu olabilir. Özellikle yoğun hayatlarımızda sorunlarla yüzleşmektense meşgul kalmayı tercih edebiliriz. Tüm olan biten içerisinde zaman her zamankinden de hızlı akarken dikkat etmemiz gereken belki de gözden kaçırdığımız bir şey var ki o da elimizde olmayan şeylere odaklanıp moral bozmaktansa yapabileceklerimize odaklanmaktır.
Zihnimiz, olumsuzu görmeye ve hayatımızda eksik olana odaklanmaya her zaman daha yatkındır. Bu da zaman içerisinde büyüyen ve belirsizlikle yoğrulan gelecek kaygısına sebep olabilir. Bugün elimizde olana odaklanmak, neler yapabileceğimize bakmak, en azından plan yapabilmek için elimizden gelen ilk adım olabilir. Sorunlardan kaçınmak yerine yüzleşmek ve sorumluluk almak yetişkin davranışıdır. En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir sözünü hatırlamak bu noktada yerinde olacaktır. Problemleri görmezden gelmek, yokmuş gibi yapmak ise hayatla saklambaç oynayan bir çocuğa benzetilebilir.
Elbette moralman düştüğümüz ve toparlanmakta zorlandığımız zamanlar oluyor. Bu gerçekliği yok saymak doğru olmaz. Bazen problemlerimiz kendiliğinden düzelsin veya dış bir etken, birisi bize kendiliğinden yardımcı olsun ve bizim hiçbir şey yapmamıza gerek kalmasın isteriz. Maalesef hayat her zaman bu kadar bonkör olamayabiliyor. “Bir mucize olsun” istemek de yardımcı olmuyor. Zorlandığınızda biri size destek oluyor olsa neler duymak isterdiniz? Hangi küçük adımları atmaya hazırsınız? Bu gibi soruları cevaplamaya vakit ayırmak daha gerçekçi yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Kimi zaman da problemlerle yüzleşmek yerine kaçınmak işimize gelir. Aslında belki de ihtiyacınız olan kendinize biraz zaman vermek ve daha sonra dönmektir. Burada önemli olan uzaklaşmayı göze aldığınızda neleri riske attığınızın farkında olmanızdır. Bunu göze alabilmek de sorumluluk dahilindedir.
Son olarak, hayat herkes için yeterince yorucu. Kendimize ve akıl sağlığımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bana ne iyi geliyor? Nelerle uğraşmak beni mutlu ediyor? Bu soruları kendimize yönelttiğimizde verdiğimiz cevaplar çok değerli ve hayatımızdan eksik etmemek gerekiyor. Eğer bu sorulara vereceğimiz net cevaplar bulamıyorsak biraz üzerinde düşünmeye ve kendimiz için bu vakti ayırmaya değer.
İlginizi çekebilir: Eril ve dişil enerji dengesizliği toplumu ve bireyleri nasıl etkiler?