Hayat inişler ve çıkışlarla doludur. Zorluklarla, çalkantılarla baş etmek çetin bir süreçtir; tüm dünya başınıza yıkılıyormuş gibi hisseder, çaresiz olduğunuzu düşünürsünüz. Lakin unutmamak gerekir ki her şeyin bir başı ve bir sonu vardır. Gecenin en karanlık anı şafağa en yakın andır. Ve tıpkı bir okun hareketi gibi, ileriye atılmadan önce geriye çekilmeniz gerekmektedir.
Eğer şu anda zorluklarla karşı karşıyaysanız şu iki bilgiyi aklınızdan çıkarmayın:
- Hepsi geçecek;
- Tüm bu zorluklar, ruhsal dönüşümünüzün bir parçası.
Büyük çoğumuz bu sıkıntılardan bir an önce kurtulup huzura kavuşmak ister. Bu doğaldır ama aynı zamanda bunu yaptığınızda şu anki deneyiminizi görmezden gelerek büyük bir fırsatı kaçırmış olursunuz.
Acıyı, sıkıntıları, kargaşayı kendi gelişiminiz için kullanın
Zen felsefesinde bir söz vardır: “Bırakın her şey öğretmeniniz olsun.” Çok klişe görünse de oldukça derin bir sözdür. Hayatınızdaki her çalkantılı anın size öğretmenlik ettiğini, korku ve acının ortasında nasıl hazır ve nazır bulunulacağını, kalbinizi deneyimlere nasıl açacağını gösterdiğini hayal edin. Bu şekilde korku ve acı, dönüşümünüze giden yolun bir parçası haline gelir – tabii eğer bu korkulara ve acılara dokunma, onları tümüyle hissetme cesaretini bulabilirseniz.
- Tam olarak şu an deneyimlediğiniz şeyin farkına varın. Kafanızın içindeki bu deneyim hakkındaki hikayeleri değil, bedeninizdeki hisleri dinleyin. Acısıyla tatlısıyla tam olarak şu anda hayatta olmanın nasıl hissettirdiğini düşünün. Sadece keşfedin ve sakin kalın.
- Bu sıkıntıları bütünüyle hissedin. Acınıza, korkularınıza dokunun. Yani bilincinizin acı ya da korkuyu hissetmesine izin verin. Sonra da başa çıkamadığınız korkuları serbest bırakarak kalbinizle hissedin. İsterseniz çığlık çığlığa bağırabilir, acı içinde ağlayabilir, oradan oraya koşturabilirsiniz. Duygularınızdan saklanmayın, iliklerinize kadar hissedin.
- Kalbinizin acıyı, neşeyi, üzüntüyü hissetmesine izin verin. Hayatta olmak böyle bir şeydir. Aynı anda neşeyi ve hüznü hissetmekten korkmayın.
- Yaşadığınız deneyimi sevin. Acı ve üzüntü dolu bu an görkemli bir andır; hayat, enerji ve ışık doludur. Ne kadar acı olursa olsun o anı sevin.
İlginizi çekebilir: Acıları ve zorlukları olumlu kazanımlara dönüştürmenin 12 yolu
Öldürmeyen acı güçlendirir
Zor zamanlardan geçmezseniz asla büyümezsiniz. Her sıkıntı, daha büyük zorlukları yaşamanız ve daha büyük fırsatları deneyimlemeniz için ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi ve duygusal gücü verir size. Bir kez cehenneme girip geri döndükten sonra geceleyin ormanda yürümek eskisi kadar korkutmayacaktır.
Her aksilik yeni bir kapı açar
Atasözünün dediği gibi, “Her şerde bir hayır vardır.” Bir kapı kapandığında başka bir kapı açılır. Bir şey sona ermeden başka bir şey başlamaz. Badireler atlatmazsanız iyileşme diye bir şey yoktur.
Anın tadını çıkarın
Yağmur yağdığında yapmanız gereken, yağmurda dans etmeyi öğrenmektir. Yağmuru durduramayacağınız için tadını çıkarmaya bakın. Çoğu insan hayatın zorlukları karşısında pes eder çünkü yaşadıklarının beyhude ve adaletsiz olduğunu düşünürler. Başarısız olduklarında, büyük aksiliklerle karşılaştıklarında bunu yeterince iyi olmamalarına bağlar, olması gerekenin bu olmadığına ya da şanssız olduklarına inanırlar. Eğer zorlukların üstesinden gelirseniz, bunun sizin için daha iyi olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle hala hayattayken yaşadıklarınızın tadını çıkarın.
Beklentilerinizi düşük tutun
Olayların belli bir şekilde gerçekleşmesini beklersek hayal kırıklığına zemin hazırlamış oluruz. Eğer beklentilerimizi düşürürsek, ortaya çıkacak sonuçlara bağlı hissedeceklerimiz de azalır, sonuç olarak daha az acı çekmiş oluruz. Dolayısıyla hayat bizi beklenmedik bir olaya sürüklediğinde “Bunun olmaması gerekirdi” demek yerine sadece “Başıma böyle bir şey geldi” der, olayların nasıl olması gerektiğine dair bir şey eklemeyiz. Bu, ellerimizi havaya kaldırıp hiçbir şey yapmamak anlamına gelmez. Lakin paniğe kapılmak yerine zor koşullar altında sükunetimizi korumayı başarabilir durumda oluruz. Ve bu sükunet içsel aklımızla bağlantı kurmamızı, daha mantıklı kararlar almamızı sağlar.
Değişime ayak uydurun
Şu anda olan bitenle mücadele etmek, sıkıntının kaynağıdır. Plan yapmakta hiçbir sorun yoktur lakin planlarınızın esnekliğinin olması gereklidir. Planlarınızı takip edin ama işe yaramadığı noktada değiştirin.
İlginizi çekebilir: Zorluklarla mücadele ederken kahraman olmanın yolu
Kaynaklar
Zen Habits
Stunning Motivation
Psychology Today