Hayatı dikkatli bir şekilde yaşamak, bir uykudan uyanmak gibi. Bir süredir bulunduğunuz derinliklerden çıkmak, gelecekte ne yapacağınıza kilitlenmiş olan düşüncelerinizden kurtulmak, başkalarının söylediklerini bir kenara bırakmak, sizi kızdıran veya sizde stres yaratan şeyleri arkada bırakmak ve yaşadığınız zamana odaklanmak demek. Akıllı telefonlar ve sosyal medyanın içinde kaybettiğiniz zihninizi yeniden bulmak demek.
Hayatı dikkatli yaşamak için çaba harcamaya değiyor çünkü bu sayede hayatı ıskalamamış, yaşadığınızın farkına varmış oluyorsunuz. Uyanık olmak demek, içinizde neler olduğunun bilincine varmak ve daha bilinçli tercihler yapmak anlamına geliyor.
Peki hayatı daha dikkatli yaşamanın yöntemi nedir? İşte hayatın farkına varmanızı sağlayacak 12 yöntem:
1. Meditasyon
Meditasyon, bilinçli bir hayata atılan ilk adım. Üstelik çok karmaşık da değil. İlk başlarda bir yere oturup sadece 1 dakika dikkatinizi kendinize ve nefesinize yönelterek başlayabilirsiniz. Zamanla süreyi artırabilirsiniz.
2. Uyanık olun
Meditasyon, rüyada olma değil uyanık olma egzersizidir. Uyanık olmak için hatırlamanız, düşünceleriniz arasında gezinmeniz gerekir. Kilit nokta hatırlamakta yatıyor.
3. Dürtülerinizi izleyin
Maillerinizi, sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmeden veya bir şeyler yiyip içmeden, televizyon izlemeden önce oturun ve bu isteğinizin kaynağı olan dürtülerinizi izleyin. Dürtülerin yükselip düşüşünü… Onları izleyin ama onlara göre hareket etmeyin. Dürtüler gelir ve gider, kalıcı değillerdir.
4. İdeallerinizi izleyin
Hepimizin idealleri var. Bunların hepsinin gerçekleşmeyeceğini ve gerçekçi olmadıklarını biliyoruz ancak yine de onları koruyoruz. Bu ideallerimiz bize korku ve endişe hissi bırakıyor. İdeallerin zamanı geldiğinde kaybolmasına izin vermek, aynı zamanda bizi acılarımızdan kurtarır.
5. İnsanları ve hayatı olduğu gibi kabul edin
Sevgilinizi, iş arkadaşınızı, çocuğunuzu, ailenizi aynı zamanda kötü durumları, hoş olmayan bir hissi olduğu gibi kabul edin. Onlarla savaşmayı bıraktığınızda daha huzurlu olacaksınız.
6. Sizden beklenenleri bir kenara bırakın
Yeni gelişen bir durumda sizden beklenenin gerçekçi olmadığının ve bunun sizde stres yarattığının farkına varın. Aslında kendi acılarımızı kendimizi yaratıyoruz. Böylelikle onlardan kendimiz kurtulabiliriz.
7. Hayattaki konforunuzun bozulmasını çok umursamayın
Hayattaki konforunu kaybetmekten korkan birçok insan, geçmişten gelen kötü alışkanlıklara yapışıp kalıyor ve yeniliklerin peşinden gitmiyor. Bunun sebebi, insanın her zaman bildiği şeye yapışıp bilmediğinden ürkmesi. Bunu aşmak için size ufak konforsuzluklar sağlayan şeyleri yapmakla başlayın ve konfor alanınızı daraltmaya çalışın.
8. Direncinizi izleyin
Konforunuzu bozan bir şeyler yapmaya kalktığınızda veya alışkın olduğunuz bir şeyden vazgeçmek istediğinizde direnişe geçersiniz. Bu direnişi sadece izleyin. Hatta sizi rahatsız eden herhangi bir şeye karşı direncinizi izleyin. Ve zamanla nasıl eridiğini görün.
9. Meraklı olun
Genellikle her şeyin ve herkesin nasıl olduğunu önceden bilme eğilimine gireriz. Bunun yerine meraklı olun, deneyin. Yeni bir projeye başladığınızda “Kesin başaramayacağım” diye düşünmek yerine sadece o korkuyu hissetmeye odaklanın. Bir süre sonra başarısızlık korkusu, yerini merak ve yeni şeyler keşfetmekten aldığınız mutluluk duygusuna bırakacak.
10. Şükredin
Her şeyden şikayet ediyoruz ama aslında hayatın kendisi bir mucize. Her gün şükredilecek bir şey bulun. Yeni bir şey yaptığınızda, eski şeylere takılıp kalmadığınız için şükredin.
11. Kontrol ettiğinizi düşünmeyi bırakın
Genellikle her şeyi kontrol ettiğimizi sanırız ama bu bir yanılsamadan ibaret. Hayatın kendisi kontrol edilemez bir şey, sadece kontrol ettiğini düşünen bizleriz. Ani bir gelişme olur ve her şeyi bozar. Biz de bu durumda öfkeden deliye döneriz. Bunun yerine bırakın o kontrol hissini, hayatın akışını öğrenin.
12. Merhametli olun
Başkalarına karşı merhametli olmak, hayat hakkındaki hislerinizi değiştirir. Kendinize karşı merhametli olmak ise hayatın kendisini değiştirir. Bunu unutmayın.
Kaynak:
Zen Habits