Hayatımızı nasıl karmaşık hale getiriyoruz?

Son günlerde birçoğumuz stresle boğuşuyoruz, kafamız karışık, hayatımızı bir koşuşturmaca içinde yaşıyoruz. Gidiyoruz gidiyoruz ama genellikle bir yere ulaşamıyoruz. Aslında hayatı kendimiz için zorlaştıran yine bizleriz. Belki de en çok ihtiyacımız olan şey, yapılacak şeyleri artırmak değil azaltmak olabilir. Zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak yapılacaklar listesinden kurtulmak, hayatımızı kolaylaştırabilir. Eğer bir güne çok fazla şey sığdırıp sonunda yaptıklarınızın hiçbirini hatırlamıyorsanız ve kendinizi tatmin olmuş hissetmiyorsanız, o zaman kendinizi meşgul etmek ve hayatınızı karmaşık hale getirmekten başka bir şey yapmıyorsunuz demektir.

Uplifers olarak hayatımızı nasıl karmaşık hale getirdiğimizi ve bundan nasıl kurtulabileceğimizi derledik:

1. Erteliyoruz

Biriken projeler, yanıtlanmamış e-mailler ve telefonlar ve ilgi göstermenizi bekleyen insanlar… Zihnimizi en çok yoran şey, bekleyen işler. Yapmamız gereken şeyleri zamanında yapmadığımızda bunalmaya başlıyoruz. Bu bunalmışlık hissi bazen de projelerin hiçbir zaman gerçekleştirilememesine neden oluyor çünkü bir noktadan sonra kendimizi yetersiz hissetmeye başlıyoruz. Yapmamız gerekenleri o an yaptığımızda, yaşadığımız hayat bizi daha çok
sevecektir.

İlgili yazı: Karmaşık zamanlarda akıl ve ruh sağlığınıza iyi gelecek öneriler

2. Endişeleniyoruz

Hayatı karmaşıklaştırmanın en bilindik yolu endişe duygusu taşımaktır. Bizler endişelendikçe, sorunlar çözümsüz kalmaya başlar. Hatta bazen sırf endişelerimiz yüzünden gerçek sorunlarla yüzleşmekten bile kaçar hale geliriz. Endişe; hayatın tadını, içinizdeki huzuru sizden çalar ve hayatınızı altüst eder. Karşılaştığınız sorunların büyüklüğünü siz belirlersiniz. Sorularımız için harcadığımız enerjiyi, o sorunlara çözüm bulmak için harcamalıyız.

Hayatımızı nasıl karmaşık hale getiriyoruz?
Bazı şeylerin veya bazı kişilerin gitmesine müsaade etmediğiniz sürece, hayatınızdaki karmaşayı çözemezsiniz.

3. Bekliyoruz

En uygun zamanı yakalamak için bekliyoruz. Hayallerimizi şimdi gerçekleştiremeyeceğimizi düşündüğümüzde bekliyoruz. Sorumluluklarımız bize çok ağır geldiğinde bekliyoruz. Her zaman bir bekleme halindeyiz. Zamanımız, yeteneğimiz, imkanlarımız ve enerjimiz varken hayatımızı bekleyerek tüketiyoruz. Beklemek sadece kontrolü kaybedeceğinizi düşündüğünüz zamanlar için iyi bir şeydir, fırsatları kaçırdığınız zaman değil.

4. Yapmamız gerekenden fazlasını yapıyoruz

Herkese ve her şeye evet diyoruz. Başkalarına söz vermek, onların yüzünü güldürür. Peki ya sizin? Hayatınızın her dakikasını yeni insanlarla tanışarak, projeler üzerinde çalışarak, yeni yerler görerek doldurabilirsiniz. Peki kendinize hiç “Tüm bunlar gerekli mi” diye sordunuz mu? Kendinize alan tanıyın, düşünün, plan yapın, üzerinize düşeni yapın ve geri kalanı serbest bırakın.

İlgili yazı: Kalmak mı yoksa gitmek mi? Ne istediğini bilememek

5. Dikkatimizi dağıtan birçok şeyi kabulleniyoruz

Gerçekten meşgul olduğunuzda, dikkatinizi dağıtacak şeylere ayıracak çok az vaktiniz olur. Eğer haksızca dikkatiniz dağıtılıyorsa, negatif yanıtlar verirsiniz. Dikkatinizi dağıtan şeyleri minimumda tutmalısınız. Eğer acil bir durum değilse, dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin. Eğer başkalarının sürekli dikkatinizi dağıtmasına izin verirseniz, planlarınızın birçoğunu zamanında gerçekleştiremez ve her zaman fazlasıyla meşgul olursunuz.

6. Başkalarının onayını bekliyoruz

Bunu bazen bilinçsizce yapıyoruz. Ama gelin dürüst olalım, birçoğumuz yaptığımız şeyleri başkalarının da sevmesini, beğenmesini, onaylamasını istiyoruz. İnsanlar bizim yaptıklarımızı sevmedikçe, eylemlerimizi gözden geçirmek için isteksizleşiyoruz. Bu da strese neden oluyor. Oysa hayattaki en zor şeylerden biri başkalarını memnun etmektir. Zordur çünkü çoğunlukla başarılı olamazsınız. Aslında asıl hedefiniz; yaptığınız şeyi, düşüncelerinizi sevmek ve yaşamak istediğiniz hayatı yaratmak olmalı. Yürüdüğünüz yolu ve yaşadığınız hayatı sevmekten korkmayın.

7. Gerçekten üretken değiliz

Meşgul olmak ve üretken olmak aynı anlama gelmeyebiliyor. Yani çok meşgul olduğunuz zamanalrda aslında sandığınız kadar üretken olmayabilirsiniz. Meşgul olmak hayatınızı karmaşık hale getirebilir. Böyle zamanlarda nefes alın ve bir adım geri çekilin, yapmakta olduğunuz şeye uzaktan bakın ve analiz edin, sonrasında en önemli şeyleri seçin ve bunun sizi nasıl sonuca ulaştırdığını göreceksiniz.

8. Kontrol odaklıyız

Yapabileceğimizden daha fazlasını kontrol etmeye çalıştığımızda, çıktığımız yolculuktan veya vardığımız noktadan keyif almıyoruz. Kontrol hayatta bir amaç değildir, hayatın amacı kurduğunuz bağda gizlidir. Başkalarıyla ve kendinizle kurduğunuz bağ… Hayatınızdaki her şeyi kontrol etme çabasına girdiğinizde, çabucak yorulur, öfkelenir ve sıkılırsınız. Karar vermeden önce kalbinizden ve zihninizden geçenlere bir mola verin, her şeyi aynı anda görmeye çalışmayın. Beklentilerinizin bazılarından vazgeçin.

İlgili yazı: Hayatınızı nasıl sadeleştirebilirsiniz: Hayatı sadeleştirmek için en pratik yöntemler

9. Bazı şeylere takılıp kalıyoruz

Bazı şeylerin veya bazı kişilerin gitmesine müsaade etmediğiniz sürece, hayatınızdaki karmaşayı çözemezsiniz. Beş yıl önce sahip olduklarınıza şimdi ihtiyaç duymuyor olabilirsiniz. Hayatta bazı şeylere sıkı sıkıya tutunmak yerine zaman zaman yükünüzü boşaltmanız gerekebilir. Neden, ne zaman, nasıl diye sormak yerine farklılıkları, değişimi kabul edin.

Hayatımızı nasıl karmaşık hale getiriyoruz?
Hayat fırsatlarla dolu ve bu fırsatlardan yararlanmanın tek yolu zihnimizi ve kalbimizi açık tutmaktan geçiyor.

10. Dramayı seviyoruz

Karmaşık ve memnuniyetsiz bir hayatın yapı taşlarından biri de drama. Başkalarının dramalarına dahil olmak veya kendi dramanızı serbest bırakmak, sizi daha stresli ve depresif yapabilir. Etrafınızda dramayı besleyen insanlar olabilir. Yargılamayı bırakın, sadece sevin. Başkalarının içindeki iyiliği görün ve bunu dışarı çıkarmaları için yardımcı olun.

11. Bir adım ileri, iki adım geri gidiyoruz

Çok fazla şüpheye düşüyoruz. Bir şeye başlamalı mıyız, devam etmeli miyiz veya son mu vermeliyiz diye çok fazla kafa yoruyoruz. Bunun yerine risk almayı tercih etmek daha mantıklı olmaz mı? Hayat fırsatlarla dolu ve bu fırsatlardan yararlanmanın tek yolu zihnimizi ve kalbimizi açık tutmaktan geçiyor.

İlgili yazı: Bilimsel çalışmalara göre sizi daha mutlu yapacak 10 şey

12. Şikayet ediyoruz

Şikayet ettikçe ve sahip olduklarımıza şükretmedikçe kendimizi daha çok strese sokuyoruz. Şikayet etmek genellikle hiçbir şeyi değiştirmez. Her seferinde daha fazlasını düşünürsek, elimizde olanlarla yetinmeyi unuturuz. Sahip olduklarımıza şükretmeliyiz ve geçmişi ve geleceği düşünmenin bizden içinde bulunduğumuz anı çaldığını unutmamalıyız. Zihninizin enerjisini şikayet ederek harcamayın.

Kaynak:
Lifehack

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!