NASA’nın ana odak noktası evren olsa da, uzay programlarından sorumlu olan bu kurum, şaşırtıcı bir şekilde günlük hayatımıza etki eden teknolojiler üretmiştir.
NASA için birçok yönden Amerika’nın araştırma labarotuvarı desek yanlış olmaz. 1976 yılından bu yana NASA yayını olan Spinoff, yaklaşık 2000 kadar uzay teknolojisine imza atmıştır ki, bunlar bir şekilde genel olarak özel sektöre katkı sağlayan buluşlardır.
Spinoff 40. yılını kutlarken, NASA geriye bakıp dünyaya etki eden en önemli 40 teknolojiyi araştırdı. İşte altında NASA imzası bulunan, bugün hayatımızı kolaylaştırdığına inandığımız 10 buluş:
1. CMOS sensör
İster DSLR kamerayla veya cep telefonunuzla fotoğraf veya video çekin, isterseniz de dünyanın en popüler aksiyon kamerası GoPro Hero kullanın, hepsinde NASA teknolojisi bulunmaktadır. CMOS bir tümleşik devre üretim teknolojisi olup, düşük güç tüketimi ve düşük maliyetiyle görüntü yakalama aletlerinde kullanılmaktadır. CMOS etkin piksel algılayıcısı, NASA tarafından gezegenler arası görevlerde kameraları küçültme ihtiyacı sebebiyle keşfedilmiştir. Aynı zamanda günümüzde X-ray cihazlarında ve medikal sektöründe de bu teknoloji kullanılmaktadır.
2. Zenginleştirilmiş bebek maması
Mars görevleri sırasında yerleşik hayat için çalışan NASA araştırmacıları, daha önce bebek gelişiminde aktif rol oynayan, anne sütünde öncelikli bulunan omega 3 yağ asidi için doğal bir kaynağı keşfetmişlerdir. Bugün piyasada bulunan gelişmiş bebek mamaları dünyanın her yerinde bebeklerin beyin, kalp ve göz gelişimine katkı sağlıyor.
3. Hafızalı köpük
Muhtemelen dünyada en çok bilinen NASA icadı olan hafızalı köpük, test pilotlarının yolculuk sırasında konforlu bir seyahat etmelerinin yolunu arayan NASA araştırmacıları tarafından bulunuyor. Bugün hafızalı köpükten yapılan yataklar, koltuklar, sandalyelerin yanı sıra ayakkabılar konforumuzun en büyük destekçisi konumundadır.
4. İtfaiyeciler için koruyucu giysi
NASA, uzay kıyafetlerinde ve araçlarında polimer tekstil teknolojisinin geliştirilmesine yardımcı olmuştur. Isıya ve sıcağa dirençli kıyafetler bugün itfaiyecilikte, orduda, motor sporlarında kullanılmaktadır.
5. Gıda güvenliği standartları
Uzay yolculuklarında önceden paketlenmiş yemeklerin aşırı derecede güvenli olması için, NASA Pillsbury Company ile iş birliğine giderek yeni ve sistematik kalite kontrol sistemi geliştirmiştir. Artık Hazard Analyses and Critical Control Points (HACCP prensipleri) olarak bilinen bu metot yemeklerin saklanmasında oluşabilecek potansiyel kimyasal, fiziksel ve biyolojik riskleri ortadan kaldırıyor.
6. Acil durum battaniyesi
Uzay battaniyesi olarak icat edilen, ama toplumda acil durum battaniyesi olarak bilinen bu icat NASA tarafından 1964 yılında icat edilmiştir. Yalıtkan bir maddeden yapılan ve acil durum kitlerinde bulunan battaniyeler aynı zamanda koşucuları da ani vücut ısısı (hipotermi) değişiminden korumaktadır.
7. Şarjlı el süpürgesi
Apollo-Era ve Black&Decker ortaklığı, Ay’ın keşfi ve örnek toplamak için yeni bir teknolojik ürün keşfedilmesi ihtiyacı ile bulduğu şarjlı el süpürgesi, bugün birçoğumuzun evlerinde bize hizmet etmektedir.
8. Buzlanmayı önleme teknolojisi
Nasa yıllarca uçaklarının kanatlarındaki ve motorundaki aşırı buzlanmayı çözmek için uğraştı. Sonuçta geliştirdiği teknoloji yalnızca uçaklar için değil, aynı zamanda demiryolu raylarında da kullanılmaktadır.
9. Mayo tasarımı
NASA’nın Langley Araştırma Merkezi’nde yaptığı aerodinamik tünel testleri, Speedo’nun sürtünmeyi azaltan LZR Racer mayosunu geliştirmesinde kilit rol oynamıştır. 2008 olimpiyatlarında neredeyse tüm madalya kazanan ve dünya rekoru kıran sporcuların bu mayoyu kullandığı ortaya çıkmasından sonra oldukça ilgi çekmiştir. Orijinal LZR Racer gibi tam boy mayoların uluslararası yarışlarda kullanımı yasaklanmasına karşın, sonrasında piyasaya sürülen modifiye versiyonu profesyonel sporcular arasında oldukça yaygındır.
10. UV filtreli güneş gözlüğü
1980 yılında NASA, gözleri korumak için güneş ışığını filtreleyen lensler geliştirmiştir ve bu lensler daha sonra güneş gözlüklerinde, kayak gözlüklerinde ve kaynak gözlüklerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Kaynak:
huffingtonpost.com