Hayata yatırım: Kendiniz için yapabileceğiniz en iyi 6 yatırım
Yatırım; almak için vermek, kazanmak için harcamak demektir. Daha fazlasını elde etmek amacıyla zaman, para ve emek harcarsınız. Saydığım bu üç kaynak da boş yere harcanamayacak kadar önemlidir. Yatırımlarınızı akıllıca yaparsanız, size harcadığınız kaynaktan çok daha fazlasını kazandıracaktır.
Yaygın kanının aksine, yatırım sadece para ile yapılmaz.
Size faydası olmayan şeylere zaman, emek ve para harcamak yerine bu kaynakları bilinçli kullanıp uzun vadede sizi geliştirip ileriye götürecek konulara yöneltirseniz, geleceğinizi şekillendirme lüksüne sahip olursunuz. Kendinizi geliştirmeye ve hedeflerinize ulaşmaya odaklandığınızda mali durumunuz, kariyeriniz, sağlığınız ve mutluluğunuz üzerindeki olumlu etkilerini fark edeceksiniz. Yatırımınızın etkisini hemen göremeseniz bile, kendinize yatırım yapmak zamanla hayatınızı büyük ölçüde etkileyebilir.
Finansal yatırım
Gerçekçi olalım, insan olarak bizim bir sınırımız var. Bir insan, sürdürülebilir bir biçimde bir günde en fazla 10 saat üretken olabilir. Bu da bize haftada en fazla (hafta sonu bile çalışsak) 70 saatlik bir iş yapma süresi verir. Yaptığımız işte ne kadar iyi olursak olalım; uyumadan, yemeden, dinlenmeden daha fazla çalışmamız mümkün değil. Dolayısıyla evet, ne kadar çalışırsak o kadar çok para kazanırız ama biyoloji ve zaman kavramları bu kazancımızı kısıtlar.
Yatırım, paranın sizin için çalışıp para kazanmasıdır. Para yemez. Para uyumaz. Para tükenmişlik sendromuna yakalanmaz. Haftada 7 gün, günde 24 saat çalışabilir. Paranızı maaşsız işçi gibi düşünüp çalıştırın. Üstelik paranız para kazandıkça, sizin için çalışıp kazanacak daha çok sayıda işçiniz olur. Daha çok işçi daha çok çalışır ve daha da çok işçi kazanır (aklınızda olsun, buna da bileşik kazanç denir).
İlginizi çekebilir: Varlıklı olmaya giden yol: Gelirleri arttırarak birikim yapmak
Eğitime yatırım
Beyne yapılan yatırım hayatta size her zaman büyük kazandırır. Sizi mesleki yönden geliştirir, işgücünüzün değerini arttırır ve kariyerinizde yükselerek daha çok kazanmanızı sağlar. Yeni şeyler öğrenmek sizi kültürel yönden geliştirir, daha bilgili ve zihnen daha güçlü birine dönüştürür. Öğrenme süreci beyin için bir egzersiz olup, ileriki yaşlarda demans gibi zihinsel sorunlar yaşamanızı engeller.
Size mesleki, kültürel ve insani yönlerden bir şeyler katacak hiçbir kitap/seminer/kurs masraf değildir. Kendi eğitiminize para harcamaktan çekinmeyin.
İlginizi çekebilir: Finansal okuryazarlık nedir, nasıl geliştirilir?
Sağlığa yatırım
Restoranlarda sağlıklı seçenekler fast-food menülerinden daha yüksek fiyatlı. Spor salonları da ateş pahası. Dışarıdan söylediğin şeyi evde yapsan, malzemelerdi, yaktığın gazdı, elektrikti derken aşağı yukarı aynı fiyata denk geliyor. Sağlıklı yaşam pek tabi ki maliyetli bir yol.
Peki, hasta olmanın maliyetini düşündünüz mü?
Muayeneler, tedaviler, ilaçlar ve ameliyatlar bedava değil. Yaşadığınız sağlık sorununa bağlı olarak zamanında sağlıklı yaşamaya çalışsanız harcayacağınızdan çok daha fazla bile maliyetli olabilir. Kaldı ki, bu maliyetin üzerine bir de acı ve ağrı ile hayat kalitenizin düşmesi ekleniyor.
Size zarar verecek alışkanlıklardan uzaklaşmak, sağlıklı yaş almanızı sağlayacak pratikleri alışkanlık haline getirmek ve özel sağlık sigortası yaptırmak, kendiniz için yapabileceğiniz en iyi yatırımdır.
İlginizi çekebilir: Vegan Dosyası 3: Hayvansal gıdalar, bitkisel beslenme ve sağlık
Kariyere yatırım
İşinizde sizi bir üst basamağa taşıyacak olan ama pahada tuzlu geldiği için göz ardı edip ertelediğiniz her şey, o şeyleri göz ardı etmeyenleri üst basamaklara taşır. Siz de masraf etmeyeyim derken yerinizde saydığınızla kalırsınız. Size daha fazla para kazandıracak hiçbir alanda cimrilik etmeyin. Bu bir eğitim/sertifika olabilir, daha prezantabl görünmek için alacağınız kıyafet veya kuaför/berber olabilir, doğru yerlerdeki doğru insanlarla tanışmanızı sağlayacak ücretli etkinliklere girmek de olabilir. Bütçeniz elverdikçe bu konularda para harcamaktan çekinmeyin, kariyer için harcanan her bir liraya yatırım gözüyle bakın.
Güvenliğe yatırım
İnsanoğlu, doğası gereği, uzun vadeli düşünüp harekete geçmekte maalesef biraz zayıftır. Her şey yolunda iken her şeyin sonsuza kadar yolunda gideceğini varsayar, sonra tek bir kaza ile hayatı tepetaklak oluverir. Bu nedenle riskler ile henüz karşılaşmamışken, bu risklere karşı önlem almanız gerekir.
- Teknolojik cihazlarınız için virüs koruma programı
- Eviniz için zorunlu deprem sigortası
- Arabanız için ferdi kaza sigortası
- Kendiniz için hayat sigortası
Bunun gibi güvence araçlarının çok gerekli olmadığına dair toplumda yaygın bir inanç var fakat aksine bu güvence araçları, yokken “keşke zamanında yapsaydım” ve varken de “iyi ki vaktinde yaptırmışım” diyeceğiniz yatırımlardır.
Bu bir yatırım tavsiyesidir: Kendini şımartma fonu!
Bu dünyaya bir kere geldik, dilediğince yaşamayalım mı? Tutumlu olmak iyidir, cimri olmak değil. Kendinize karşı cimri olmak ise kabul edilemez! Sizi mutlu eden, yapmaktan keyif aldığınız şeylere bütçe ayırmaktan asla pişmanlık duymayın. SPA, masaj, retreat yapmak size iyi geliyorsa, doğa kamplarını, şehir dışı veya yurt dışı turlarına katılmayı seviyorsanız, yılda bir kez bile olsa bunları yapabileceğiniz bir tutar belirleyip yıl boyunca o tutara ulaşmak için birikim yapın. Resim yapmak yaşam stresinizi alıp götürüyorsa, kanvas ve boyalara verilen para boşa değildir. Kendimiz için harcayamayacaksak, neden kazanıyoruz?
Ben kimim?
Ben bir birikim ve güvence danışmanıyım. İşim, insanların tasarruf ederek birikim yapmalarını ve bu birikimleri sayesinde gelecekte yaşayacakları maddi sıkıntılara karşı kendilerini güvence altına almalarını sağlamak. Birikim, yatırım, emeklilik planlaması, finansal güvence ve başka pek çok sorunuz için bana ulaşabilirsiniz. Sorularınızı yanıtlamaktan ve elimden geliyorsa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
İlginizi çekebilir: Dürtüsel harcama: Nedir ve nasıl engel olabiliriz?