Hayat tercihlerden ibarettir ve sizi siz yapan, tercihlerinizin toplamıdır
Hayatın anlamını on kişiye sorsak, her birinden ayrı yanıtlar alırız. Hayatın anlamı her birey için farklıdır. Hayattaki öncelikler, hayaller ve umutlar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bizi birbirimizden ayıran ise farklılıklarımızdır. Bu nedenle hayatın anlamının kişisel olarak değerlendirilmesi önemlidir.
‘‘Benim hayatımın anlamı nedir?’’ Böylece bu soruyu kendimize sorarak kendimiz için nelerin önemli olduğunu düşünebiliriz.
Kendinize soracağınız sorular kendinizi keşfetmenizi sağlar.
‘‘Ben nasıl biriyim?’’,
‘‘ Nelerden korkuyorum?’’,
‘‘ Nasıl bir insan olmak istiyorum?’’,
‘‘İlişkilerimde neden sorunlar yaşıyorum?’’,
‘‘Hangi yönlerimi kabul etmiyorum?”
Bu sorulara yanıt aramak zordur ve cesaret ister. Ancak yanıt bulunan bu sorular ile hayatınızın anlamını fark etmeye başlayabilirsiniz.
İnsanın kendini keşfetme sürecindeki en önemli faktörlerden biri farkında olmaktır.
Kişi ihtiyaçlarının ne kadar çok farkında olur, ne kadar kısa sürede ve ne kadar uygun yolla karşılayabilirse; kendini de o kadar mutlu, huzurlu, yeterli ve güvende hisseder. Ne istediğini bilmek, hem istediğimizi elde etmek için neler yapabileceğimizi planlayarak harekete geçmemize, hem de istediğimizi elde ettiğimizde kendimizi mutlu hissetmemize ve kendimize güvenmemize yol açar.
Acaba yanlış bir ortamda, yanlış bir işte, hatta yanlış ilişki içinde olan kaç kişi, bu durumdan kurtulmak için o çok zor olan adımı atmaya karar verip istediğini yapabilme cesaretini gösterir?
Düşünce ile davranış arasında fark vardır. Bulunduğunuz durumdan mutlu olmadığınızı düşünebilir ancak bunu değiştirmek için herhangi bir davranışta bulunamayabilirsiniz. Değişim zordur. Kişi bir yandan değişmek istemekte, diğer yandan bu değişimden korkmaktadır. Çünkü değişim aynı zamanda belirsizlik, yenilik ve bilinmezlik de demektir. Bilinen ve tanıdık olanlar her zaman insanın kendisini daha güvende hissetmesine yol açar. Kişi memnun olmasa bile içinde bulunduğu ortama alışmıştır, neler yapabileceğini ve neler olabileceğini bilir. Ama değiştiği takdirde nelerle karşılaşacağını, karşılaştıkları ile nasıl başa çıkacağını, nasıl davranması gerektiğini bilemez. Geleceğe dair bu korkular kişinin hareketlerini kısıtlayarak yeni deneyimleri engeller, hayattan alacağı keyfi azaltır ve kişinin değişime direnmesine neden olur.
Geçmiş ve gelecek ancak şimdiki zaman yoluyla anlam kazanır. Geçmiş zamanda olanlar üzerinde takılıp kalmak, bugün yapabileceklerinizi engeller. Etkili yaşamanın püf noktası, bugünü tam bir doyuma dönüştürmektir. Daha mutlu ve etkili olmak, önünüze çıkan fırsatların farkında olmanız anlamına gelir.
Hayat tercihlerden ibarettir ve sizi siz yapan tercihlerinizin toplamıdır. Şunu da unutmamak gerekir ki siz bugünkü tercihinizsiniz, geçmişteki değil.
Yazarın diğer yazıları içintıklayınız.