“(…) Etkili bir biçimde uygulandığında dolaylı taktikler gökyüzü ve dünya gibi sınırsızdır, nehirlerin ve derelerin akışı gibi sonsuzdur, güneş ve ay gibidir, sona erer ama tekrar ortaya çıkar, dört mevsim gibidirler, geçip gider ama sonra yine gelirler.
Sadece beş müzik notası var ama bu beşinin kombinasyonları hiç duyulmamış melodilerin ortaya çıkmasını sağlar.
Beş ana renk var (mavi, sarı, kırmızı, siyah ve beyaz) ama bir arada hiç görülmemiş renkler üretirler.
Sadece beş büyük tat var (ekşi, buruk, acı, tatlı, tuzlu) ama bunların kombinasyonları hiç bitmeyecek kadar çok tat üretir.
(…) Akıllı savaşçı, birleşik enerjinin etkisine güvenir ve bireylerden çok fazla şey beklemez. Bu nedenle doğru insanları seçer ve birleşik enerjiyi kullanır.
Birleşik enerjiyi kullandığında savaşan adamlar yuvarlanan kütükler veya kayalar gibi olurlar. Çünkü bir kütük veya kaya, doğası gereği düz zeminde hareketsiz kalır ve eğimde harekete geçer; dört köşeli olursa kıpırdamaz ama yuvarlak şekilliyse yuvarlanmaya devam eder.
Bu nedenle iyi savaşan askerler tarafından üretilen enerji, bin adım yüksekliğindeki dağdan aşağı yuvarlanan kayanın momentumuna benzer.”
Sun Tzu, Savaş Sanatı
Bu yeni yazı dizim Hayat Sanatı’nın üçüncü yazısı. Kısa bir giriş ile serinin daha önceki yazılarını henüz okuyamamış olanlar için yeniden paylaşıyorum. İlham kaynağım ilk bölümde yer alan Sun Tzu ve Savaş Sanatı isimli eseri. Eser ilk kez Çin’de yayınlanmış. Savaş Sanatı, özünde savaşın temel prensiplerini anlatıyor ve askeri liderlere ne zaman ve nasıl savaşmaları gerektiğini açıklıyor. Büyük ölçekli şirket yöneticileri, avukatlar ve akademisyenler birçok alanda verdikleri mücadeleleri kazanmak için bu kitaba başvurmaktadırlar. Kısaca 2.500 yıldan bu yana bu kitap halen kendisine yeni okurlar bulmayı başarabilmiş. İşte bu okurlardan bir tanesi de benim.
Geçtiğimiz haftalarda okuma listemde yer alan bu eseri elime aldığım andan itibaren birçok farklı not aldım ve ismini değiştirerek hayatımızı bu kadar kritik önemde etkileyen konularda sizlerle birlikte bir Hayat Sanatı yolculuğuna çıkalım istedim. Bugün Hayat Sanatı dizimizin üçünücü durağındayız…
Konumuz ise hayatımızın her alanında çok büyük etkisi olan enerji kavramı. Öncelikle bireysel enerjiye dokunacağız. “Enerji” duyduğumuzda bile modumuzu yükseltmeye yeten bir kelime aslında. Peki nedir bu enerji kavramını bu derece önemli yapan? Bir radyo düşünelim ve kulağımıza gelen müzik türü klasik müzik olsun. İşte enerji de aynı bu örnekte olduğu gibi diğerlerine neyi yaydığımızdır. Yani bizler farkında olarak veya olmadan enerjimizi bir radyonun müziği yansıtması gibi dışarı yansıtmaktayız. Kimileri için bu şikayet tonu, kimileri için bu neşe tonu, bazılarımız için mağduriyet tonu ve diğerlerimiz için ise dünyaya büyük şeyler getirmek üzere yola çıkmanın tonu! İşte hepimiz farkında olmadan farklı tonlarda enerji üretmekteyiz. Hayatta seçtiğimiz yolları, hedeflerimizi ve yaşamımızı etkileyen de bu enerji tonları.
Bir de birleşik enerjiye bakalım istiyorum sizlerle. Bu sefer iki radyoyu yan yana koyduğumuzda ve bu iki radyo birebir aynı müziği çalmasalar da iki radyodan gelen tınıların büyük bir uyum yarattıklarını düşünelim. Ve ortaya her ikisine de benzemeyen bir sonuç çıktığını hayal edelim. İşte enerjilerin de bir araya gelmesi bu şekilde oluyor. Doğru parçalar, doğru yerde ve doğru zamanda bir araya geldiğinde mükemmel bir sinerji, bir güç ortaya çıkıyor. Kişisel olarak yayılan tonlar birbirine karıştıkça, uyumla, varlıkla, daha büyük enerjilere yol oluyor.
Sun Tzu girişteki örneği ile bunu bir ordu özelinde anlatmış. Enerjilerin bir araya geldiği, savaşçıların aynı hedefe kilitlendikleri ve tüm enerjilerini kazanmaya yönlendirdikleri anı bizlerle paylamış. Buna çok benzer örneği, bir damla su ile tsunami dalgası elde edemezken, milyonlarca damla ile kimsenin önünde duramayacağı enerjide dalgalar elde ettiğimizde görmekteyiz. Başka bir örnek ise tek tuğlanın bir başyapıt üretmeye yetmemesine rağmen, binlerce tuğlanın bir araya gelmesiyle görsel şölene dönüşen binaların ortaya çıkmasını verebiliriz.
Bireysel enerji işte böyle olağanüstü bir kavramdır. Herhangi bir anda içinde sakladığı potansiyelleri göremesek de, bu potansiyeli ortaya çıkarmak yine bizlerin elinde. Ve bir araya geldiğinde kendisinden çok daha büyük potansiyellere yol olabilir. Bugün bu yazımda bana eşlik ediyorsanız enerjinize bakmanızı dilerim, yaydığınız ton hangisi? Ölümsüzlük, hedeflere yürümek, sevmek, annelik, aşk, şikayet, huzursuzluk, huzur, barış, savaş veya bambaşka bir şey mi?
Unutmayın, hayata yaydığınız enerji ile dağları bile yerinden oynatmak mümkün!
İlginizi çekebilir: Hayat sanatı 2: Hayatta zaferler kazanmak üzerine