X

Hayat kalitenizi arttırın: Elektronik bağımlılığı ile mücadele için 5 faydalı öneri

Cep telefonlarının yaygın kullanımı başladığından bu yana, onlarla fazla haşır neşir olmanın radyasyon maruziyetine bağlı sağlık sorunları yaratıp yaratmadığı tartışılıyor. Bu konudaki son karar ne olursa olsun, cep telefonları, tabletler ve benzeri elektronik aletlerin psikolojik bir bağımlılık yarattığı yadsınamaz bir gerçek. Elektronik bağımlılığı, farkında olmadığımız kadar çok zaman kaybına neden oluyor. Bunun yanı sıra verimliliğimiz düşüyor, odaklanma sorunları ortaya çıkıyor. Üstüne üstlük, bu cihazlardan yayılan yapay ışığın uyku kalitemizi azalttığı gösterildi.

Bu da bir nevi bağımlılıkla mücadele olduğundan, kendimize belirli kurallar koymak elektronik bağımlılığını azaltmayı sağlayabilir. Etrafımızı çevreleyen cihazlarla ilgili uygulayabileceğimiz 5 faydalı öneri şöyle:

Telefonu yatak odasına sokmamak

Gecenin bir yarısında acil bir telefon beklemediğiniz sürece telefonu yatak odasına sokmamak oldukça mantıklı bir hareket. Salonda ya da başka bir yerde şarja takıp bırakmak, bizi gecenin bir vakti uyanıp Instagram’ı karıştırmaktan ve her bildirim düştüğünde aydınlanan ekranın bizi uyandırması gibi tehlikelerden uzak tutuyor. Telefonu alarm olarak kullanmakta inatçıysanız, en azından yataktan kalkmadan erişemeyeceğiniz bir mesafede bulundurabilirsiniz.

Yatmadan bir saat önce elektronik cihazları kapatmak

Yatmadan hemen önce TV izlemek (hatta karşısında uyuyakalmak), bilgisayar ve telefon kullanmak uykuya dalış süresini geciktirir. Ayrıca beynimiz biz uykudayken dahi açık kalan televizyondan ses ve ışık uyaranları aldığı için, uyku kalitemiz önemli ölçüde azalır. Uykuya dalmadan önce mutlaka bir şeyler yapmanız gerekiyorsa, kitap okumak gibi elektronik cihaz gerektirmeyen aktiviteler öneriliyor.

İlginizi çekebilir: Teknolojiyle birlikte hayatımıza giren en yeni korku: Hayalet titreşim sendromu

Yemek masasına telefon getirmemek

Başkalarıyla, özellikle de yakından tanımadığınız kişilerle yemek yerken sürekli telefonla ilgilenmek ya da ekranı kontrol etmek kaba biri olduğunuzu düşündürebilir. Bu yüzden telefonu çantanızda ya da cebinizde tutmak hoş duracaktır. Yalnız yemekten hoşlanmayan insanlardansanız, öğle yemeğine telefonla oturmayı alışkanlık edinmeniz doğal. Yine de, yemekte kullanılan elektronik cihazların dikkatinizi dağıtıp daha fazla yemeye yol açtığını aklınızda bulundurun.

Uçak modunu aktif olarak kullanmak

Telefonla ilgilenmenizi gerektirmeyecek her türlü aktivitede telefonu kapatmak, o aktiviteye daha iyi odaklanmanızı sağlar ve başkalarının da dikkatini dağıtmanızı engeller. Özellikle de sinema ve tiyatro gibi toplu fakat dikkat gerektiren aktivitelerde telefonu uçak moduna almak ve kendimizi gelen çağrı ve bildirimlerden soyutlamak oldukça mantıklı.

İletişim için saatler belirlemek

İş maili telefonuna bağlı kişilerde en sık görülen durumlardan biri, sürekli mailini kontrol etme isteği. Yanıt vermeseniz bile, bir konudan haberdar olmak aklınızın ona takılmasını sağlar. Böylece 7 gün 24 saat çalışırken bulabilirsiniz (plaza insanlarının akıllarının sürekli işte olması şaşırtıcı değil). Eğer işiniz buna elveriyorsa, kendinize gün içinde zaman aralıkları belirleyip o saatlerde maillerinizi kontrol edin ve yanıtlayın. Kalan saatler ise size kalsın. E-mail bildirimlerinizi de kapatmayı unutmayın.

Bu basit önerileri uyguladığınızda elektronik bağımlılığını büyük ölçüde azaltmış ve hayat kalitenizi artırmış olacaksınız.

Kaynaklar:

Apartment Therapy

National Sleep Foundation

sleep.org

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale