Sindirim sistemini desteklemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kan şekeri ve kolesterolü dengelemek ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmak… Tüm bunlar, mucizevi bitki zerdeçalın faydalarından yalnızca birkaçı.
Batı kültüründe henüz kısa bir süredir kullanılıyor olsa da; Hindistan’da, Doğu Asya’da ve Ayurveda pratiğinde yüzyıllardır kullanılan zerdeçal (curcuma longa), faydaları çok sayıda bilimsel araştırmayla da desteklenen süper besinlerden biri. Çünkü toz haliyle baharat, çay formunda ya da taze olarak tüketilebilen zerdeçalın içeriğindeki kurkumin isimli bileşenin vücuda olumlu etkileri saymakla bitmiyor.
Dilerseniz, öncelikle zerdeçalın en yaygın kullanım alanlarından olan Ayurveda pratiğine ve zerdeçalın ayurvedik uygulamalardaki yerine göz atalım.
Ayurveda nedir?
Hindistan’da yaklaşık 5000 yıl önce doğan ve günümüzde hala uygulanan bir doğal şifalanma sistemi olan ayurveda, doğayla uyum içinde yaşayarak dengede ve zinde kalmayı hedefler. Sanskritçe’de ayur (hayat) ve veda (bilim, bilgi) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan ayurveda sözcüğü, “hayat bilgisi, hayat bilimi” anlamına gelir. Zihin, beden ve ruh dengesini bir arada sağlamayı amaçlayan ayurveda, bunu yaparken yoga, meditasyon, nefes çalışmaları, beslenme ve beden terapiden yardım alır.
Ayurvedik beslenmede, beden tipinize uygun besinler seçmeniz önemlidir. Baharatlar ise sindirim, dolaşım, boşaltım ve yara tedavisi gibi pek çok uygulamanın olmazsa olmazlarındandır. Ayurvedik uygulamalarda en çok kullanılan baharatlar arasında zerdeçal, zencefil, kişniş, tarçın, muskat ve rezene yer alır.
Ayurveda pratiklerinde zerdeçalın yeri
Zerdeçalın ayurveda uygulamalarının en popüler araçlarından biri olmasının sebebi, antiseptik, ağrı kesici, cilt güzelleştirici, kan temizleyici, toksin atıcı, enerji artırıcı, solunumu, dolaşımı ve sindirimi düzenleyici özellikler taşıyor olması. Ayurvedik beden tipleri olan vata, pitta ve kaphayı dengelediğine ve her bir beden tipi için faydalı olduğuna inanılan zerdeçal, bu nedenle toz halinde, çay formunda ya da krem ve losyonların içinde de kullanılıyor.
Ayurvedik inançlara göre, zerdeçal kökü, engelleri aşma, başarı ve bereket simgesi olarak bilinirken; ayurveda ile dirsek temasında olan yogada ise zerdeçal çakra temizliğinde kullanılıyor. Son olarak Antik Hint kültürünün yazılı dokümanlarından olan vedalarda, düzenli kullanıldığında zencefilin hafıza ve konsantrasyonu güçlendirici etkisinden de bahsediliyor.
Bilimsel araştırmalara göre zerdeçalın faydaları
Ayurvedaya göre toksinlerden arınmada en etkili 10 baharattan biri olan zerdeçalın, antioksidan, antibakteriyel, antiemflamatuar etkileri ile cilt problemleri, çeşitli yaralar, diyabet, anemi, alerjik astım ve kaşıntılar üzerindeki olumlu etkileri pek çok bilimsel araştırmayla da destekleniyor. Zerdeçalı hem fonksiyonel bir gıda hem de bir süper besin yapan özellikleri ise içeriğinde bulunan mucizevi kurkumin bileşeninden geliyor. Peki zerdeçal vücutta ne işe yarıyor?
- Antiemflamatuar özelliğiyle iltihaplanmaya karşı savaşır: Kronik iltihaplanma, bağırsak hastalıkları, kalp hastalıkları ve kanser gibi pek çok dejeneratif ve kronik hastalığın oluşumunda ve ilerlemesinde rol oynar. Ayurvedada vücudu güçlendirmek için faydalanılan zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, vücudun iyileşmesine ve yenilenmesine yardımcı olan enflamatuar sistemi destekliyo.
- Güçlü bir antioksidan kaynağıdır: Vücudumuzu oksidatif stresin etkilerinden koruyan antioksidanların en güçlü kaynaklarından biri olan zerdeçal; bu özelliğiyle serbest radikalleri nötralize ederek bağışıklık sistemini destekliyor.
- Beyni güçlendirir ve depresyonla savaşır: Oksidatif stres, diyabet, kanser gibi hastalıkların yanı sıra Alzheimer, anksiyete ve insomnia gibi rahatsızlıkların gelişiminde ve ilerlemesinde de rol alır. Zerdeçalın içeriğinde yer alan kurkumin, beyindeki nörotrofik faktör seviyesini yükselterek zeka, duygu durumu, üretkenlik ve hafızayı güçlendiriyor.
- Kalbi korur: Kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde de kullanılan kurkumin, antioksidan özelliğiyle kalbi korurken pıhtı önleyici (antikoagülan) etkisiyle de kan dolaşımını düzenler, yüksek tansiyonu engeller.
- Kan şekerini dengeler, kolesterolü düzenler: Kandaki glukoz seviyesini düzenleyici bir etki yapan kurkumin, insülin salgısını uyararak pankreas aktivitelerini destekler. İnsülin direncini azaltarak Tip-2 Diyabet oluşumunun engellenmesine yardımcı olur.
- Sindirimi destekler: Gastrointestinal hastalıkların tedavisinde oldukça etkili bir içerik olan kurkumin; mide, bağırsak, karaciğer gibi sindirim sistemi organlarını destekler. Yağ dokulardaki kronik iltihaplanmayı azaltarak kilo vermeyi ve ödem atımını kolaylaştırır.
- Eklemleri güçlendirir: Zerdeçalın antioksidan ve antiemflamatuar özellikleri, kireçlenme, romatoid artrit, diz ve bilek ağrıları, fibormiyalji gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. Zerdeçala altın sarısı rengini veren fito-bileşen kurkumin eklem sağlığını destekler.
- Cilde iyi gelir: Güçlü bir yara iyileştirici olan zerdeçal, iltihaplanmayı azaltıp granülasyon dokusu gelişimini, kolajen üretimini, yaraların iyileşmesini ve yeni dokuların üretilmesini destekle, kırışık oluşumunu azaltır. Yaraların iyileşmesini hızlandırmak, leke ve iz oluşumunu azaltmak ve cildin parlaklığını artırmak zerdeçalın cilt üzerindeki olumlu etkileri arasındadır.
Zerdeçal tüketmenin en lezzetli ve pratik yolu: Doğadan Zerdeçallı Çay
Şimdi, Hint baharatları ile zenginleştirilmiş hafif içimli, yepyeni lezzet Doğadan Zerdeçallı ile tanışın. Mevsim geçişlerine karşı Şifalı bitkiler ailesinin son üyesi Doğadan Zerdeçallı ÇayDoğadan Zerdeçallı ile tanışın. Mevsim geçişlerine karşı Şifalı bitkiler ailesinin son üyesi Doğadan katkılarıyla hazırlanmıştır.