Hepimizin hayatta yapmak istediği veya sahip olmak istediği şeylerle ilgili hayalleri, düşünceleri var. Birçoğumuz bunları hayal gücümüzle, dileklerimizle sık sık yansıtıyoruz, dile getiriyoruz. Ancak bu dile getirme genellikle bir köşede oturup, pijamalarla hayal kurmak daha sonra da bu hayallerle ilgili bahaneler üretmekle geçiyor. Sebebi ise bunların sadece hayal olması…
- İnsanlar bana deli der
- Hayatım alt üst olur
- Bunun gerçekleşmesi için çok fazla şeyi feda etmem gerekir
- Çok gencim
- Çok yaşlıyım
- Çok işim var
- Yeterince param yok
- Yeterince zeki değilim, bu konuda yeterli bilgim yok
- Henüz hazır değilim
İlginizi çekebilir: İnsanlar neden hayallerinin peşinden gitmez?
Kendimize söylediğimiz bahaneler o kadar çok ki, bu liste böyle uzayıp gidiyor. Her gün hayallerimizi, bir başka sefere erteliyoruz. Elde etmek istediğimiz şeyleri, o çok şanslı olacağımız günlere bırakıyoruz.
Bir şeyleri değiştirmek için doğru zaman olmadığını kendimize söyleyip hayallerimizden vazgeçiyoruz. Bir hayal kurarsınız, beş yıl önce, kafanızın içinde kendinize söylediğiniz bahaneler hemen devreye girer. Zamanla bu bahaneler büyür ve “Artık hayallerimin peşinden gitmek için çok geç” demeye başlarsınız ve bu hayal ölür gider. Geriye ise “Ya öyle yapsaydım” cümleleriyle başlayan pişmanlıklar var.
Oysa hayallerinizin peşinden gitmek için hiçbir zaman geç değil. Hiçbir zaman hiçbir şey için çok fazla veya çok az değilsiniz. Hayalleriniz için çabalamaktan vazgeçmeyin, bunu kendinize hiçbir zaman yapmayın. Ancak bu her zaman sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor. İşte hayallerinizin peşinden koşmanızı sağlayacak motivasyonu bulmak için birkaç öneri:
1. Steve Martin’in meşhur önerisine kulak verin: “O kadar iyi olun ki sizi reddedemesinler”
Hayalinizi gerçekleştirmek için eğitimlere katılın, dersler alın, gönüllü olarak çalışın, yazılar yazın ve bunları yayımlayın. Hayallerinizi ve hedeflerinizi bir sonraki aşamaya geçirmek için elinizden gelen her şeyi yaptığınızdan emin olun.
2. Hayalinizi herkese anlatın
Hayalinizi gerçekleştirmeye karar verdiğinizde, başkalarının da bunu bilmesini sağlayın. Böylelikle kendi kendinize başkalarına hesap verebileceğiniz bir mekanizma yaratmış olursunuz ve rotadan çıkmanızı engelleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Hayatımızdaki en muhteşem sihir: Hayal olanı “tezahür ettirebilme” bilinci
3. Malcom Gladwell’in 10 bin saat kuralını aklınızda tutun
Malcolm Gladwell’in teorisine göre herhangi bir konuda başarılı olabilmeniz için, o alanda 10 bin saat çalışmış olmanız gerekiyor. Bu kısa bir süre değil, 10 bin saatlik çalışma beş yılınızı alabilir. Ancak bir insan ömrü düşünüldüğünde, beş yıl nedir ki? Bir bambu ağacı beş yılda maksimum yüksekliğine ulaşabiliyor. Siz de beş yılda sahip olabileceğiniz en yüksek noktaya ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
Lifehack
MindBodyGreen