Bu kısa gerçek öyküyü, sizinle ortak duygularda buluşmak, algınıza ‘’Her şey mümkün!’’ bilincini aktarmak, potansiyelimizi gerçekleştirmek için sonsuz, sınırsız bir kapasitemiz olduğunu örneklendirmek ve önce kendimi, ardından birlikte yol aldığım, hizmet verdiğim “danışan” diye tanımladığımız cesur ruhları zenginleştirmek için neler yaptığımı paylaşmak üzere yazdım.
Yıl 1994, liseden mezun oldum. Üniversite sınavında arzu ettiğim psikolojiyi kazanamadım. Bir yıl daha sınava hazırlandım ve yine istediğim üniversitede psikolojiyi kazanamadım. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Tv-Sinema Bölümü’nde çok severek ve keyifle okudum. İletişim uzmanı oldum. Hayat beni okuduğum üniversite sebebiyle, reklamcı olmaya evirdi. Yıllar yıllar geçti. İnsanın kendisiyle, ailesiyle ve sosyal çevresiyle iletişiminin, ilişkilerini etkilediğini fark ettim. Ve her şeyin de zamanı geldiğinde, niyet + gayretle olabileceğini…
İnsanın iç dünyasına şahitlik ederken, yaşam deneyimlerine dair farkındalıklar kazanmasını desteklerken, daha iyi hissetmesine yardım ederken, sorunlarının ardındaki psikolojik dinamikleri görmesine ve çözmesine alan açarken sezgilerinize güvenmenin yanı sıra epey donanımlı olmanız gerekiyor.
Ben de kendi içsel yolculuğum sürecinde önce yaşam koçluğu ile başladım yola. Ardından koçluğun bir yerde tıkandığını fark ettim. Koçluk hızlıca, önemli bir kapıyı açıyor. Ancak bilinçaltı ve bilinç dışı diye isimlendirdiğimiz kavramlar nedeniyle ilerlemeye her zaman imkan vermeyebiliyor.
2011 yılında Regresyon Terapisi ve EFT araçlarıyla tanıştığımda duyguların, korkuların, düşünce ve inanç kalıplarının yaşamımızı, kararlarımızı, eş, iş gibi seçimlerimizi ne kadar etkilediğini fark ettim.
Hipnozda yaşamanın nasıl bir şey olduğunu kavradım. Kendimle ve insanlarla çalıştıkça değişimi, gelişimi, dönüşümü hem gözlemledim hem de bizzat yaşadım. İnsan öğrendikçe besleniyor. Bazı öğrenmeler ilimden, bilimden, bazı öğrenmeler ise bizzat yaşayarak deneyimden…
Yaşam boyu öğrenme aşkım ve merakım beni 2019 yılında iki güçlü eğitimle buluşturdu. Biri Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans, yani akademik dünya… Diğeri de Aile Dizimi geleneğinden gelen travma, bağlanma teorileriyle birleşen Aile Konstelasyonu Eğitimi…
İkisi de birbirini destekledi, zenginleştirdi. Akademik dünyaya, hocalarıma, yüksek lisans sınıf arkadaşlarıma psikoloji yüksek lisansı yaparken Regresyon Terapisi’ni, EFT’yi, (Duygulardan özgürleşme tekniği) Aile Konstelasyonu’nu anlatma şansı buldum. Danışman hocam Prof. Dr. Gül Eryılmaz’ın onayı ile yüksek lisans bitirme projemi Aile Konstelasyonu üzerine yaptım.
Önce ilmen, sonra ayne’l-yakin olarak, kişilik bozukluklarını, gelişim psikolojisini, öğrenme psikolojisini, bilişsel psikolojiyi, pozitif psikolojiyi, nörobiyolojiyi, alkol ve madde bağımlılıklarının tedavi yöntemlerini, öğretme tarzını severek izlediğim hocamız Prof. Sinan Canan’ın beyne dair anlattıklarını ve psikolojiye dair daha pek çok şeyi ise üniversitede öğrendim.
Tez yazanları, araştırma yapan akademik dünya insanlarını gönülden tebrik ediyorum. Hiç kolay iş değil. Yeri gelmişken beni, bitirme projem sürecinde destekleyen herkese minnettarım.
“Hande Hanım birkaç yıl sonra çok başka bir yerde olacaksınız” diyerek Aile Konstelasyonu Eğitimi alırken beni yüksek lisans yapmaya motive eden hocam Göksel Karabayır’a da çok teşekkür ediyorum. Vizyon vermek çok kıymetli bir erdem…
Başladığımız şeyi bitirebilme gücümüz var. Sevdiğimiz şeyleri yapabilmenin önemi var. Hiçbir şey için “Bu yaştan sonra olmaz” demeyin. “Nasıl olacak?” diye zihninizi meşgul etmeyin. Yola çıkan yol alıyor. Ben 40 yaşından sonra psikoloji yüksek lisansı yaptım ve sınıfımda benden yaşça büyük arkadaşlarım vardı. Pandemi süreci de dahil olmak üzere 2,5 yılı tamamladık. Şubat 2022’de mezun olduk. Öğrenmenin yaşı yok. Vakti gelince gönülümüzde olan her şey oluyor. Şimdi bir hayalim daha var, onu da gerçekleştirince yazarım. İlham olsun. Lütfen hep hatırlayın: Hayallerimiz mucizelerimizdir.
Sevgilerimle…
NOT: Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans psikolog ünvanı vermez. Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans mezun diplomasında; ”Psikoloji Bilim Uzmanı’’ olarak belirtilir. Ülkemizde psikolog, uzman psikolog, klinik psikolog, psikoterapist, psikiyatr ünvanlarının ne olduğuna dair bir bilinç gelişmiş değildir. Psikolojik Danışmanlık almak için detaylıca araştırılması, aradaki farkların bilinmesi gerekir. Her meslekte olduğu gibi bu meslek grubundaki insanların psikolojik sağlığının yerinde olması önemlidir.
İlginizi çekebilir: Dönüşüm Çemberi’nde sana da yer var: Teslimiyet ve gayret