Hayalleriniz gerçeğinizi yaşamanıza engel olmasın
Siz de benim gibi hayallerin gücüne inananlardan mısınız? Eğer yeterince istersek ve çalışırsak hayallerimizin çoğunu gerçekleştirebileceğimizi düşünüyor musunuz? Belki çocukken izlediğim Rocky gibi filmlerin ya da Fame gibi dizilerin de etkisiyle, hayallerine inanan ve onları gerçekleştiren insanlar her zaman rol modellerim olmuşlardır. Anlayacağınız bu dünyaya yerimizde saymak için gelmediğimizi düşünenlerdenim. Belirlenen hedeflerin yaşamlarımızı daha anlamlı kıldığının da farkındayım.
Her ne kadar insanlar genelde hayal kurmayı boş bir aktivite olarak görseler de yapılan araştırmalara göre hayal kurmanın sayısız faydası var. Burada endişelerle, felaket senaryolarıyla dolu olumsuz (disforik) hayallerden değil, pozitif hayallerden bahsediyorum. Pozitif hayal kurma terimini ilk olarak psikolog Jerome L. Singer dile getirmiştir. Singer hayal kurmayı, bireyin kendisini tanımasını sağlayan oldukça eğlenceli bir süreç olarak tanımlanmaktadır (Singer, 1976). Singer, farklı hayal kurma tarzlarını “pozitif” ve “disforik” olmak üzere ikiye ayırmıştır. Pozitif hayaller isminden de belli olduğu üzere, keyifli ve yaratıcı senaryoları; disforik hayaller ise mutsuzluk, başarısızlık gibi temalardan oluşan sıkıntılı senaryoları içermektedir.
Evet, pozitif hayaller kurmak bize keyif verebilir ama peki ya gördüğümüz gündüz düşleri ve kurduğumuz hayaller gerçek hayatımızdan zevk almamızı engelliyorsa? Ya mutluluğumuzu hayallerimizin gerçekleşeceği zamana kadar erteliyorsak? Hayaller kurmak ve sonra onları gerçekleştirmek çok tatmin edici bir durum, ancak yine de hayallerimiz gerçeğimizi yaşamamıza engel olmamalı.
Gün içinde sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralardan kendimizin en iyi versiyonu olmamız için bitmek tükenmek bilmeyen mesajlar alıyoruz. Dahası özellikle Instagram gibi platformlarda gördükleri hayatlar yüzünden bazılarımız kendi hayatlarını beğenmiyor, daha iyi bir durumda oldukları bir hayatın hayalini kuruyorlar sürekli. Devamlı olarak kendimizin ve yaşamımızın daha iyi bir versiyonunu düşünmemiz sonunda bizi mutsuz edecektir. Elbetteki hayaller kuralım, onları gerçekleştirmek için uğraşalım, ama tüm bunları yaparken bugünümüzü ıskalamayalım. Hedefler belirleyelim, hayallerimizin peşinden koşalım ama tüm bunları yaparken kendimizin ve hayatımızın şu anki halini sevmeyi ihmal etmeyelim.
Hayallerinizin gerçeğinizi yaşamanıza engel olup olmadığını bu sorularla anlayabilirsiniz:
- Mutluluğunuzun ne kadarı hayallerinizin gerçekleşmesine bağlı?
- Günde kaç saatinizi hayallerinizi düşünerek geçiriyorsunuz?
- Şu anki halinizden ve hayatınızdan ne kadar mutlusunuz?
Bu arada ne kadar çok istersek isteyelim, ne kadar çok üzerinde çalışırsak çalışalım bazı hayallerimizin gerçekleşmeyeceklerini kabullenmekte fayda var. O hayallerimizi artık geride bırakıp enerjimizi yeni hayallerimizi gerçekleştirmek için kullanabiliriz. Size hayatın her alanında olduğu gibi hayal kurma konusunda da seçiminizi dengeden yana yaptığınız günler diliyorum…
2022 yılını “Öz Sevgi Yılı” ilan ettim. Her hafta Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşacağım. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız da bilgi için [email protected] adresine yazabilirsiniz.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
Kaynak
Singer, J. L. (1976). Daydreaming and Fantasy. London: George Allen & Unwin Ltd
İlginizi çekebilir: Mutluluk isteklerimizin ötesindedir