Havana Brown, adından da anlaşılabileceği gibi kahverengi tonlarında bir kedi olmakla birlikte cinsin kökeni Havana’ya uzanmamaktadır. Havana Brown, 1950’li yıllarda Havana’da değil, İngiltere’de ortaya çıkmış bir türdür. Cinsin isminin neden Küba’nın başkenti Havana’dan geldiği ise tam olarak bilinmemekle birlikte bazı kaynaklar bu ismin Havana tavşanından bazıları ise Havana tütününden geldiğini söylemektedir. Havana Brown kedilerini merak ediyor ve haklarında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, bu kedilere dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Havana Brown Kedisi Özellikleri
Havana Brown kedileri son derece arkadaş canlısı, sevecen ve orta büyüklükte kedilerdir. Bu kediler bağımsız olmayı sevdikleri kadar insanlara yakın olmaktan da hoşlanırlar. Bolca ilgiye ihtiyacı olan bu kediler hem insanlarla hem de evde yaşayan diğer kedilere yakın olduklarında kendilerini mutlu hissederler. Havana Brownhair kedilerinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:
- Boyu: 25-30 cm
- Ağırlığı: 3,5-4,5 kg
- Yaşam süresi: 10-15 yıl
- Rengi: Kahverengi
- Arkadaş canlılığı: Arkadaş canlısı ve sosyal kedilerdir. Genel olarak çocuklarla ve evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşma eğilimindedir.
Havana Brown Kedisi Tarihçesi
Havana Brown kedisinin ilk ortaya çıktığı zaman için 19. yüzyıl İngiltere’sinden bahsetmek gerekir. 19. yüzyılda İngiltere’de kedi gösterilerinde kahverengi kediler farklı isimler altında sergileniyordu. Bu kahverengi kediler, Siyam kedilerine oldukça benzemekle birlikte yeşil renk gözlere sahiplerdi.
1920’li yıllara gelindiğinde İngiltere’de yalnızca mavi gözlü kedilerin Siyam olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştır. Sonuç olarak yeşil gözlü kahverengi kediler ortadan kaybolmaya başlamıştır. 1950’lere gelindiğinde ise bazı kedi yetiştiricileri, kahverengi kedileri tekrar yetiştirmek istemişler ve çalışmalara başlamışlardır.
Siyah kısa tüylü bir kedi ile bir Siyam kedisinin çiftleşmesiyle Praha Gypka isimli kahverengi bir yavru erkek kedinin doğmasıyla birlikte kedi yetiştiricileri bu cinsi tekrar ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanlarda farklı iki kedinin çiftleşmesiyle ise Elmtower Bronze Idol isimli kedi doğmuştur. Bu kedi, İngiltere’de Havana Brown olarak tescil edilmiş ilk kedidir ve bugünkü Havana Brown kedilerinin atası olarak kabul edilmektedir.
Havana Brown Kedisi Kişiliği
Havana Brown kedileri çok cana yakın ve sosyal kedilerdir. İnsanları seven ve onları takip etmekten hoşlanan bu kediler hareketi sevseler de günün sonunda sevdikleri insanların kucağında yatmaktan hoşlanırlar. Bu nedenle Havana Brown cinsi kedilerin her an sahiplerinin yanında olmak istemelerine şaşırmamak gerekir.
Havana Brown’ların ataları arasında Siyam’lar bulunduğu için bu kedilerin ilgi görmeyi sevdikleri söylenebilir. Ayrıca Siyam kedileri kadar olmasa da Havana Brown kedilerinin de iletişim kurmak için ses çıkarmayı sevdikleri bilinmektedir.
Oldukça uyumlu ve anlaşması kolay olan bu kediler her türlü ortama kolayca uyum sağlayabilir. Havana Brown’lar seyahat etmekten hoşlandıkları için evde olmuyor ve çok fazla yolculuk yapıyorsanız, kedinizi yanınıza almayı düşünebilirsiniz.
Zeki ve ilgi görmekten hoşlanan Havana Brown’lar, oyun oynamak için oyuncakları ağızlarında taşımayı ve insanlara getirmeyi severler. Bu kediler oyuncakları dışında evdeki diğer eşyalarla oynamayı da sevdikleri için kedinizin evinizdeki eşyaları bir yerlere sakladığını fark edebilirsiniz.
İnsanlarla yoğun ilişkiler kuran Havana Brown kedileri ilgi görmeyi sevdikleri için tek başlarına kalmaktan hoşlanmaz. Bu nedenle evde çok fazla vakit geçirmeyen kişilerin Havana Brown tercih etmemesi, yalnız kalmayı tolere edebilen kediler tercih etmesi önemlidir.
Havana Brown Kedisi Bakımı
Havana Brown kedilerinin kısa ve yumuşak tüyleri çok fazla bakım gerektirmez. Bu nedenle tüylerini haftada bir kez taramak yeterli olacaktır. Kedilerin tırnaklarını ise 2-3 haftada bir kesmek ve kulaklarını haftada bir kontrol etmek, tırnak ve kulak sağlığı açısından yeterlidir. Kulaklarda kir birikmesi halinde nemli bir pamukla nazikçe silebilirsiniz. Kulakların çok kirli olması ve enfeksiyon belirtisi olması halinde ise kedinizi veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz önemlidir.
Havana Brown’lar doğal olarak aktif ve meraklı olduklarından dolayı bu kedilerin günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamak kolaydır. Kedinizin hareket etmesi ve egzersiz yapması için interaktif kedi oyuncakları alabilir ve kedi ağacı, raflar ve kedi evleri ile kedinize tırmanması ve zıplaması için uygun ortamı yaratabilirsiniz.
Kedilerin bir şeyleri tırmalama isteği, bacaklarındaki ve patilerindeki kasları çalıştırmak ve tırnaklarını törpülemek açısından gerekli olduğu için evinizde tırmalamaya uygun alanlar oluşturmanız da önemlidir. Bunun için tırmalama direkleri kullanabileceğiniz gibi yatay tırmalama tahtaları da kullanabilirsiniz.
Havana Brown Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları
Havana Brown kediler genel olarak sağlıklı bir cinstir ve genetik herhangi bir sağlık sorunu yoktur. İyi bakıldığında 15 yıla kadar yaşayabilen bu kediler, diğer cinsleri etkileyen hastalıklardan etkilenebilmektedir.
Ev kedilerinin en sık karşılaştıkları sorunların başında gelen obezite, Havana Brown’lar açısından da önemli bir sorundur. Kedilerde obezite gereğinden fazla yeme sonucu görüldüğü için kedinizi mama paketinin üzerindeki talimatlara göre beslemeniz önemlidir. Kedilerde obezite aşağıdaki sağlık sorunlarına yol açabilmektedir:
- Diyabet
- Artrit
- Solunum sorunları
- Bağışıklık sisteminde zayıflık
- Dermatolojik sorunlar
Obezite tedavisi için etkili bir kilo verme programı oluşturulması önemlidir. Bu nedenle obez kedilerin düzenli veteriner hekim kontrolünden geçirilmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve özel bir beslenme programına sahip olmaları gerekir.
Kedileri etkileyen en önemli sorunlardan bir diğer ise diş sorunlarıdır. Diş fırçalama veya profesyonel diş temizliği ile diş ve diş etiyle ilgili sorunların önüne geçilebilir. Kediler hasta olduklarında bunu dışarıdan fazla belli etmedikleri için kedinizin dişlerinde sorun olup olmadığını, yemek yemeyi istememesinden anlayabilirsiniz.
Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları da sıklıkla görülmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları belirtileri arasında hapşırma, burun akıntısı, göz akıntısı ve iştah kaybı gibi belirtiler olup bu belirtilerin görülmesi halinde bir an önce veteriner hekime başvurmak önemlidir.
İlginizi çekebilir: