Bir süredir yoğun geçen iş temposundan ötürü, kendi Pazar köşemi ihmal etmiştim. Özellikle son zamanlarda kendi işimle ilgili yaptığım yanlışlar ve çevremde gözlemlediğim hatalar zincirlerini fark ettikçe, bu konuda önemli çıkarımlar elde ettiğimi söyleyebilirim.
Uplifers projesine başladığımdan beri, ilk defa bir iş kurmanın verdiği acemilikle oldukça sık hata yaptığımı itiraf etmeliyim. Baştan yapacağım hataları kabullenmiş olmanın verdiği öz bilinç sayesinde, atılacak adımlarda mümkün olduğunca temkinli davranarak, hataların boyutunu minimize etmeye çalıştım. Ama hataların öğrenme sürecinin en önemli parçası olduğunun bilincinde olduğum için sürekli olarak yeni adımlar atmaktan, yeni projeler geliştirmekten, ekibi büyütmeye çalışmaktan ve kimine göre çok küçük sayılabilecek ama benim için son derece büyük olan riskler almaktan kaçınmadım.
Bir çok kişi için en büyük hata, aynı hatayı tekrar tekrar yapmaktır.
Bana kalırsa en büyük hata, hata yapma korkusuyla hiç adım atmamak ve riske girmemektir.
Gelelim hata yapmaktan korkmamanın faydalarına;
1) Fırsatların elinizden kaçıp gitmesine göz yummazsınız.
Korkuyla hareket ettiğinizde, yeni ve farklı bir şey yapmaktan çekinirsiniz. Oysaki, yeni ve farklı hayatınıza kattığınız her şey sizin daha da iyi bir birey olmanıza imkan verecek fırsatlar sunabilir, kendinizi sınamanızı sağlayabilir.
2) Başkalarının hatalarını kabullenmeyi öğrenirsiniz.
Sık sık risk altına giren ve hata yapan kişiler, başkalarının hatalarına karşı daha anlayışlı olur. Kendileri hata yaptıkları için çevrelerindeki kişilerin hatalarını kabullenir. Oysaki kalıplar içinde yaşayan kişiler, yakınlarının yaptıkları hatalara bile göz yummakta, anlayış göstermekte zorlanırlar.
3) Kendinizi daha iyi tanırsınız.
Aldığınız riskler ve yaptığınız hatalar kendi sınırlarınızı tanımanıza ve kim olduğunuzu daha iyi anlamınıza yardımcı olur. Yapılan yanlışların düzeltilmesi için alınması gereken önlemler, atılması gereken adımlarla birlikte, kişi neyi yapıp yapamayacağını çok daha iyi anlar. Kişisel gelişimin temel anahtarlarından biri de, kişinin kendi sınırlarını tanımaya imkan tanımasıdır.
4) Başarı yakalama şansınız artar.
Mentorumun da bana tembihlediği gibi hata yapmak sürecin basit bir parçasıdır. Atılan her adım (buna bağlı olarak aldığın riskler) ne kadar büyükse, getirisinin de o kadar büyük olma ihtimali vardır.
Bu durumun aksi de mümkün elbette; büyük hatalar, büyük zorluklar çıkarabilir ama başarıya giden yolda önemli olan bu zorlukların üstesinden gelebilmek ve hatalardan dersler çıkarabilmektir.
Başarı elde etmek için yoğun çalışmanın yanında yapılan hataların yaşadığınız sürecin yönünü belirlemede nasıl rehberlik ettiğini de unutmayalım. Başarısızlıktan korkmadan hata yapmayı kabullendiğinizde hayattaki amaçlarınıza bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.