Hastayken daha az ağrı / sıkıntı çekmenin sırrı: Bilinçli farkındalık

beden zihin ilişkisi

Hayatınızın herhangi bir döneminde yaşadığınız hastalığın gereğinden fazla uzadığı oldu mu? Bu süreçler herkes için son derece zorlu ve bunaltıcıdır. Hastalığın teşhisi, tedavisi ve iyileşme süreci derken git gide gündelik hayattan soyutlandığını hisseden kişi, mental olarak da zorlanmaya başlar. Son günlerin popüler yazarı Peter Fernando, ses getiren kitabı Finding Freedom in Illness: A Guide to Cultivating Deep Well-Being through Mindfulness and Self-Compassion’da tam da bu konuyu ele alıyor: Uzun ve depresif hastalık periyotlarını nasıl daha kısa ve acısız hale getirebiliriz? İşte kişisel gelişimin en kilit noktalarından birine parmak basan yazarın konuyla ilgili görüşleri:

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Ve tabii bir de sizi bu kitabı yazmaya iten neydi?

Şu an 30’lu yaşlarımın sonundayım ve 20’li yaşlarımı bir Budist rahibi olarak geçirdim. Pek çok farklı koşul altında yaşadığım hayatımın önemli bölümü boyunca meditasyon, bilinçli farkındalık, spiritüel beslenme gibi pek çok farklı konuda -dünyanın pek çok yerinde- çeşitli eğitimler verdim.

Aslında elinizde tuttuğunuz bu kitap da, yıllar içinde yaşanan bu fikir alışverişi ve diyaloglardan doğdu dersem yanlış olmaz. Çünkü bir araya geldiğim yüzlerce insanın yaşadığı hastalık, stres, bedensel şikayetler aslında zihnin bedenle ne kadar yakın bir ilişki içinde olduğunu fark etmemi sağladı.

İlginizi çekebilir: Histamin baş ağrısıyla mücadele etmenin yolları

Beden – zihin ilişkisinden ve hastalıkların iyileşmesindeki rolünden biraz daha detaylı bahseder misiniz?

İşe öncelikle, hasta olduğumuz için kendimizi hırpalamamayı öğrenmekle başlamamız gerekir. Çünkü utanç ve suçluluk duygusu acı verir ve bu duygular zaman içinde fiziksel bütünlüğümüzü de bozabilirler. Yani hastalandığımız zaman “Bu durum beni sıkıntıya sokmuştu, kesin o yüzden hastalandım” ya da “Üzüntülerim nedeniyle şu an yataktayım” gibi fikirlere kapılmamaya çalışın. Bunu yapmak işi daha kötüye götürmekten başka bir işe yaramayacaktır. Bu noktada, hastalıkların da vücudun verdiği doğal tepkiler olduğu gerçeği ile yüzleşmek ve tıbben gereken neyse yapmak en iyisidir. Tabii süreç içinde bedeninizi egzersiz, yoga pratikleri, meditasyon ve detokslarla şımartarak iyileşmeye motive olabilirsiniz. Unutmayın spiritüel olarak aydınlanmış pek çok guru bile uzun süren hastalıklar nedeniyle hayata veda ettiler.

Bilinçli farkındalık sayesinde hastalıkların üstesinden nasıl geliriz? Bize basit ve pratik bir uygulama örneği verir misiniz?

Bilinçli farkındalık sayesinde sadece hastalıklarla değil, sosyal fobiler, yalnızlık, depresyon ve kronik yorgunluk da dahil pek çok şeyle başa çıkabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Zihnin ilacı: Bilinçli farkındalık (Mindfulness)

Aslında sadece “anda kalarak” bedenimizde oluşan pek çok sorunun önüne otomatikman geçmiş oluyoruz. İşin sırrı, geçmiş ve gelecek arasında mekik dokumadan sadece şimdiki zamana odaklanmak diyebiliriz. Bunu yapmak için uygulayacağınız en basit pratik ise şu: Her gün 5 dakikalığına gözlerinizi kapatın. Bu sırada yalnızca nefesinize ve kalbinizin atışına odaklanın ve dış dünyaya ait her şeyi reddederek “Şu an ne yapıyorum?” ve “Kalbim bana ne söylüyor?” sorularını kendinize sorun. Bedeninizin bu soruları kendi ritmiyle yanıtladığını göreceksiniz!

Kitabınızda acı çekmek ve ağrı çekmek arasındaki farklardan bahsetmişsiniz. Bu konuyu biraz açabilir misiniz?

Aslında bu, oldukça geniş ve detaylı bir konu. Kısaca açıklamak gerekirse Budist öğretiler, bu iki kavramın birbirinden farklı şeyler olduğunu öne sürüyor. Yani fiziksel bir sıkıntınız olduğunda çektiğiniz ağrılarla genel olarak tüm varlığınızla çektiğiniz acıların kaynağı farklıdır. Yani sadece bedeninizin bir bölümü / tamamıyla ağrı çekerken; acıyı sadece kalbiniz ve ruhunuzla çekersiniz.

Eğer bedeninizde ağrı veren bir yer varsa, ağrıya değil iç dünyanıza odaklanmaya çalışın. Böylece hem ağrının konsantrasyonunu dağıtmış hem de hücresel düzeyde ne kadar muhteşem bir işleyişe sahip olduğunuzu fark ederek kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Mindfulness ile başarıyı yakalama yolları

 

 

Kaynak:

Tinybuddha.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!