Hastalıklı bedenden sağlıklı ruh çıkmaz: Ayurvedanın şifalı dünyası
Ah bu toksinler (ayurvedik tanımı ile AMA) nedir sizden çektiğim. Hep bir al takke ver külah durumu, ya da ne kadar ekmek o kadar köfte mi desem? Tabi ki bu toksitleri beden kendi paşa gönlüne göre biriktirmiyor, yaptığımız ya da yapmadığımız ve tüm yaşam tarzımız etkiliyor bedendeki toksit oluşumunu. Bedende toksit oldukça sağlık ve sağlıklı bir yaşamdan bahsedilemiyor maalesef. Peki sağlık nedir, ne zaman gerçekten sağlıklıyız diyebiliriz ki? Ayurveda sağlığı şu şekilde tanımlıyor: “sama dosha sama agnischa sama dhatu mala kriyaaha – Prasanna atma indriya manaha swastha iti abhidheeyate”
Yaniii….Ne zaman ki ayurvedik üç dosha (elementlerin bileşimleri olan beden tipleri vata, pitta ve kapha) dengeli, iştahımız yani sindirim ateşimiz dengeli, tüm vücut dokuları, bileşenler dengeli, boşaltım sistemi iyi çalışıyor, ruh ve akıl sağlığımız yerinde ve organlarımız normal şekilde işliyor ise sağlığımız mükemmel demektir.
Sanırım bende bir yerlerde ipler koptu, belki de günlük hayattaki alışkanlıklar sağlığımı etkiledi ve belki de zamanın bir yerinde bedenimin verdiği ilk tepkileri fark edemedim ve birden eklemlerim ağrımaya ve şişmeye başladı. Konulan teşhis Romatoid Artrit, yani eklem romatizması oldu. Dünyamı yıkan teşhisten daha ziyade dokturun “çaresi olmayan bir hastalık” demesi oldu. Güncel ilaç tedavileri ile hastalığın ilerlemesi durdurulabiliyor ama hastalık yine de geçmiyor. Tamam sevgili doktorcuğum, batı tıbbına güveniyorum ama bütüncül tıp da bana güvenilir geliyor. Akut dönemi ilaçlarla atlattım diyelim ama bedende hala toksit varsa bedenim nasıl sağlıklı olabilir ki?
Ayurveda duayeni David Frawley “Doğayla ve doğal yapımız ile uyum içinde yaşamadığımız sürece, gerçekten iyileşmemizi bekleyemeyiz. Ayurveda bize araçları veriyor” der. İşte bir şekilde doğa ve doğası ile uyum içinde yaşayamamış ve ağrılar çeken ben, Ayurveda’nın özgün yapıma uygun sunacağı bütüncül sistemin şefkatli kollarına bıraktım kendimi. Çünkü Ayurveda hastalığın kendisine odaklanıp semptomları yok etmek yerine, mevcut durumun köklerine inen kadim bir yaşam sanatı bilgisi. O zaman Ayurveda bana da rehberlik etsin.
Bazen sizin de hastalıklarımızın bize verilmiş hediyeler olduğunu düşündüğünüz oldu mu? Doğrusunu söylemek gerekirse ben bazen böyle düşünüyorum. Belki de bedenim bu hastalık yoluyla avare zihnimin dikkatini bedenime çekti ve beni bir güzel sallayıp kendime gelmeye davet etti. Davete icabet etmek lazım, değil mi ? Bedenimdeki bu ağrılı sinyaller olmasa belki de toksit temizlik yaptırmak, beslenme ve yaşam tarzıma dikkat etmek konusu hala erteleniyor olacaktı. Ama beden kırmızı alarm vermişti, artık yola çıkma zamanı idi.
Ve bu sevgili (!) RA hastalığı beni tropik bir adadaki, köklü ve ayurveda konusunda ödüllü bir ayurvedik klinik olan Barberyn Ayurveda Resort’a getirdi. Sri Lanka’daki Panchakarma, yani beden ve zihin detoksifikasyonu sürecim bu şekilde başlamış oldu. Panchakarma ile hem bedenimdeki toksitlerden kurtulacak, hem de bağışıklık sistemimi güçlendirmiş olacaktım. Kendimi tekrar bulmak ve bedeni detoksifiye etmek şart idi.
Barberyn’deki ilk gün Dr. Mangala’nın 3 parmağını bileğime koyup, piyano çalar gibi farklı parmakları bastırıp, parmağın altındaki vata, pitta, kapha atışa pür dikkat kesildiği nabız okuma (Nadi Vigyan) ile başladı.
Bedenimdeki kimyasal, biyolojik ve psikolojik fabrika ayarlarım bozulmuştu, bu bozulmuş dosha dengesizlik oluşturarak hastalık olarak ortaya çıkmıştı. Dr.Mangala değişmiş olan doshayı bulmak ve üç doshanın denge durumunu ölçmek için nabız dışında başka değerlendirmeler de yaptı. Dilimi inceledi; rengine, genel görünüşüne, çatlakların olup olmadığına, beyaz “ama” denen toksit madde ile kaplanıp kaplanmadığına baktı.
Boğazımdan çıkan sesi dinlemek için birkaç kere “aaa..aaa” dedirtti… Gözlerimin içini ışıkla kontrol etti, idrar ve tuvalet düzenimi öğrendi (dışkının yüzüyor mu, batmış mı olduğunu bile sordu inanın). Sonra muayene masasına yatırıp elle karın ve iç organ kontrolu yaptı. Pek çok yerden gelen “plof plof” boşluk sesiyle memnun olurken, diyaframıma yakın yerden gelen “plom plom” tok ses pek hoşuna gitmedi. Sanki iç organlarıma ultrason ya da tarama yapıyordu. Her ne kadar okuduğunuzda size bu çağda ilkel geliyor olsa da, ben kendimi uzun süren bu doktor konsültasyonu sırasında çok emin ellerde hissettim.
Tüm bu muayene sonunda Dr. Mangala ayurvedik bir tedavi planı oluşturdu. Hastalık ne kadar ağır ve kronik ise, tedavi de o kadar uzun olmalı imiş. Doktorum, RA hastalığım kronik olduğu için tedavi sürecinin 2 haftadan uzun olmasını önerdi. Tedavinin tüm seyri sırasında, fiziksel ve zihinsel değişikliklere gerekli dikkati vermek için yeterli zamanın olması gerekiyor tabii ki. Yılların toksitlerini öyle sihirbaz değneği dokunmuş gibi 1 haftada temizlemek mümkün değil. Bu uzun süreçte metabolizmam hızlanacak, sindirim ateşi (agni) kuvvetlenecek, bağışıklık sistemi güçlenecek ve bedenim orijinal dengesine dönecekti.
Dr. Mangala Panchakarma tedavisinin üç bölümde gerçekleşeceğini anlattı. İlk aşamada (Purva Karma), vücut temizlenmek üzere hazırlanıyor. Doktor bu ilk aşamayı masanın üzerine dağılmış parça parça kağıtlara benzetti: “Tek tek toplayıp zaman kaybetmek yerine, önce ortak bir yere toplarsın tüm kağıt parçalarını, sonra da toplu bir şekilde alırsın, işte biz de tüm bedene yayılmış toksitleri tek bir yere toplayıp temizleriz” dedi.. İşte o zaman gerçek temizlik (Pancha Karma) başarılı olabiliyormuş. En son aşama ise onarıcı ve yenilenme süreci (Paschat Karma + Rasayana) oluyor.
Doktorumun belirlediği ayurvedik tedavi sürecim, yine onun tarafından belirlenen durumuma, beden yapıma (doshama) uygun beslenme programı ve ayurvedik bitkisel takviyeler ile de desteklendi.
İlk gün sabah yapılan tüm bu doktor konsültasyonu ve tedavi planı ile öğleden sonra uygulamaya geçildi. Ve işte gün gün yapılan tedaviler:
Ayurvedik tedavi programım
1. gün: (Abhyanga) toksinleri harekete geçirmek ve mide-bağırsak sistemini doğru hareket ettirmek için iki kişinin senkronize uyguladığı özel ayurveda ılık yağ masajı + vücudun toksit maddelerin bir kısmını deri yoluyla atabilmesini sağlamak için buhar banyosu (Swedana) + bitki bahçesinde, tütsü kokularıyla ağrıyan eklemlerime ılık yağ pedleri uygulaması
2. gün: Dr. Asanga Rodrigo ile ağrıyan bölgelere akupuntur + Abhyanga + Swedana
3. gün: Akupuntur + Abhyanga + Swedana + bedeni dengeleyen ve dolaşımı hızlandıran şifalı bitki banyosu (Nalangu Maavu)
4. gün: Akupuntur + vücuttaki aşırı yağların ve ödemin azalmasını sağlayan triphala ve choornam kuru toz ile tüm vücudun ovulması (Udwarthana)
5. gün: Akupuntur + Udwarthana + Bitki bahçesi
6. gün: Akupuntur + Abhyanga + Swedana + Bitki bahçesi
7. gün: Akupuntur + Udwarthana + Bitki bahçesi
8. gün: Beden, zihin ve ruhu uyumlu bir dengeye getirmek için alın bölgesine ılık, bitkisel, ayurveda yağı dökülerek yapılan tedavi (Shirodhara)
9. gün: Shirodhara
10. gün: Kanı arındıran, cildi iyileştiren, karın içindeki tüm doku ve organları gençleştiren, bağışıklığı güçlendiren tedavi (Virechana)
11. gün: Akupuntur + Abhyanga + Swedana + Bitki bahçesi
12. gün: Akupuntur + Abhyanga + özellikle romatizmal (vata düzensizliği) hastalıklar için en etkin tedavi (Enema) ayurvedik ilaç, süt, ghee denilen sağ yağ karışımının şırınga ile anüsten uygulanması
13. 14. 15 gün: Akupuntur + Abhyanga + Enema
16. gün: Akupuntur + Abhyanga + göze ghee tedavisi (Akshi Tharpana)
17. gün: Akupuntur + Abhyanga + özel hamur havuzu ile ılık yağın sırt ve bel bölgesinde bekletilerek eklemleri ve kasları güçlendirme tedavisi (Uro+Kati Vasti)
18. gün: Akupuntur + Abhyanga + Uro+Kati Vasti + Bitki bahçesi
19. gün: Akupuntur + Abhyanga + Ilık ilaçlı yağın, vücudun belirli bir bölümüne, aynı anda hafif masajlarla birlikte, sürekli olarak tek bir ritmik şekilde döküldüğü terapatik tedavi (Ekanga Dhara)
20. gün: Akupuntur + Abhyanga + Uro+Kati Vasti + Bitki bahçesi
21. gün: Akupuntur + Abhyanga + Kan dolaşımını artıran, lenfatik drenajı iyileştiren, romatizma ağrılarını azaltan, metabolik atıkları gideren, ılık bitkisel yağ, süt ve şifalı bitki torbaları ile yapılan bir tür Ayurveda masajı (Pinda Sweda)
Dr. Pushpa’ya özel teşekkürler… Hangi tedavinin, hangi gün yapıldığını yazarak bana çok yardımcı oldu…
Tedavi sürecim bittikten sonra Dr. Mangala ile yaptığımız son konsültasyonda bana panchakarma sürecinden sonra eski yaşam ve yeme alışkanlıklarıma dönmemi tavsiye ederek, neleri yemem ve neleri yememem gerektiği konusunda bilgilendirme yaptı. Bir ay mutlaka verdiği bitkisel ilaçları kullanmaya devam etmemi şiddetle tavsiye etti. “Sen de bedenine yardımcı ol, panchakarma sonrası süreçte daha dikkatli olursan, devam eden iyileşme döneminde zihin ve beden işleyişlerini dengelemek için, beden kendi zekasını ve kendini iyileştirme yetisini kullanır” dedi doktorum.. Kulağıma küpe ve bana da şifa olsun!
Kendimi yeniledim, doğama döndüm. Panchakarma’nın sağlığıma sağlık katan, hayat veren kaynağına, bu kadim bilgiye ve sevgiyle aktaranlara minnettarım.
Sağlıklı ve huzurlu bayramlar dilerim. Beruwala, Sri Lanka’dan sevgiler…
İlginizi çekebilir: Sürprizler diyarı Hindistan: Baharın ortasında yeni yıl kutlaması