Sedef hastalığı gibi uzun süreli veya kronik bir hastalıkla mücadele etmek sadece fiziksel bir çabadan ibaret değil, bu aynı zamanda duygusal da bir mücadele.
Gelecekte ne olacağını bilememe, geçmeyen acı ve ağrılar ve tıbbi tedavi birleşince depresyon, anksiyete ve umutsuzluk hissine davetiye çıkarıyor. Bu stres faktörleri hastalıkla mücadele etmeye çalışan kişinin sadece sağlığını değil; işini, aile ve arkadaşlık ilişkilerini de etkiliyor.
Hastalıklarla mücadele ederken proaktif bir yaklaşım benimseyerek hem duygusal durumunuzu hem ilişkilerinizi hem de mücadeleci ruhunuzu güçlü tutmak mümkün. Uplifers olarak hastalıklarla mücadele ederken duygularınızı yönetmenin yollarını derledik:
1. Bu işin üstesinden gelme becerinizin farkına varın
“Üstesinden gelmek” aslında beklenmedik durumlarda sergilediğimiz davranışların bir bütününü oluşturuyor. Birçoğumuz ya aktif ya da pasif davranışlar sergiliyoruz.
Bir şeyle mücadele ederken aktif davranışlar sergileyen kişiler, aynı zamanda problem çözücülerdir. Karşı karşıya kaldıkları durumla ilgili duygularını açıkça söyleyip, stresle mücadele etmek için esnek davranırlar. Daha fazla bilgi edinmek, sosyal veya profesyonel destek almak konusunda hiçbir tereddüt duymazlar. Eğer iyi bir fikir olduğunu düşünüyorlarsa çevrelerini değiştirmeyi gerçekten isterler. Bu kişiler aynı zamanda mümkün olduğunca fiziksel aktivitelerde bulunurlar.
Pasif davranışlar sergileyenler ise hastalıkla mücadele ederken karşılaştıkları zorluklardan kaçmak için stratejiler geliştirirler. Bu, hem hastalıkla mücadele hem de tedaviye yanıt verme kapasitesini sınırlandırır.
2. Kendiniz için bir destek bulun
Aileniz ve arkadaşlarınız, hastalıkla mücadele ederken size verdikleri fiziksel ve duygusal destek sayesinde hayat kurtarıcı olabilir. Ancak bazı hastalıkların uzun vadede bu ilişkilere zarar verebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Aileniz ve arkadaşlarınız dışında, bu konuda bilgi sahibi olan üçüncü kişilerden yardım alabilirsiniz. Aynı zamanda uzman olan bu kişiler, hastalığın sizin üzerinizde yaratacağı değişim konusunda yakınlarınızı bilgilendirebilir ve olası anlaşmazlıkların önüne geçebilir.
Bunun dışında sizinki gibi bir tecrübe yaşamış olan kişilerden de destek alabilirsiniz.
3. Düşüncelerinizi yeniden yapılandırın
Uzun süreli veya kronik hastalıklarla mücadele etmenin en başarılı yollarından biri, hastalıkla ilgili negatif düşüncelerinizi yeniden şekillendirmek. Bunu genellikle davranış danışmanlığı üzerine çalışan bir uzmanla yapabilirsiniz.
Bu tür terapiler genellikle hastanın, zihni ile bedeni arasındaki ilişki ve bu ilişkinin sağlığını nasıl etkileyebileceği konusunda eğitilmesiyle başlıyor. İlerleyen aşamalarda meditasyon veya diğer rahatlama teknikleri öğrenerek dikkatinizi başka bir şeye yoğunlaştırabilirsiniz.
Tüm bu yöntemler hastalığa bakış açınızı ve mücadele kapasitenizi geliştirse bile en önemli şey tedaviye devam etmek.
Kaynak:
Guide2Psoriasis
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Hayatın sınavı hastalıklar kişiyi ve ilişkileri nasıl etkiler?