Harvard’dan sağlıklı çocuklar yetiştirme rehberi
Harvard Üniversitesi’nin tavsiyeleri doğrultusunda, sağlıklı çocuklar yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken önemli noktaları sizler için derledim.
1. Ekran süresi
Ekran süresi -TV seyretmek, tablet veya akıllı telefon kullanmak ya da bilgisayar, video oyunları oynamak için harcanan zaman- bunun yerine egzersiz yapmak, okumak, ödev yapmak ya da aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı bireylerin yetişmesinde büyük önem taşıyor.
Günde dört saatten fazla ekran karşısında olan çocukların fazla kilolu olma olasılığı yıllar geçtikçe daha da yükseliyor. Bu ekran karşısındaki hareketsizlikle de kalmıyor! Gösterilen reklamlar çocukların sağlık, güzellik, iyilik gibi kavramları algılarını değiştirirken aynı zamanda maruz kalınan mavi ışık hormon dengesi ve uyku kalitelerini olumsuz etkiliyor. Ekran süresini daha aktif oyunlarla ve doğayla iç içe olacak şekilde değiştirme stratejileri, çocukların ekran önünde geçirdikleri zamanı azaltmaya yardımcı olmanın en eğlenceli yollarından biri.
2. Fiziksel aktivite
Her çocuk her gün en az bir saat fiziksel aktivite yapmalı. Düzenli fiziksel aktivite, çocukların zihinsel gelişimine ve odaklanmasına da yardımcı oluyor. İleriki yaşlarda kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, felç ve osteoporoz gibi hastalıklardan korumaya yardımcı oluyor.
3. Sıvı tüketimi
Çocukların beslenmesindeki gizli düşman: Şekerli içecekler. Yüksek şekerli içecek tüketimi, çocuklarda ve yetişkinlerde aşırı kilo riskini artırıyor, diş çürüklerine ve zihinsel tahribata sebep oluyor, kanser ve daha birçok hastalığa kapı aralıyor. Çocukların şekerli içecek tüketimlerini sınırlamanın en etkili yolları, rafine şekerli veya tatlandırıcılı içeceklerin olmadığı ortamlar sağlamak ve bu mesajları sağlık çerçevesinde çocuklara iletmenin önemini kavramak.
Su, çocuklar ve yetişkinler için en saf içecek! Su; soda, meyve suyu ve enerji içecekleri gibi diğer içeceklerden her zaman daha sağlıklı bir seçim. Suyu çocuğunuz için daha lezzetli bir hale getirmek için onun sevdiği meyve, sebzeleri suya eklemeyi deneyebilirsiniz.
4. Sağlıklı beslenme
Sağlıklı beslenme için en iyi tavsiye, aslında çoğu insanın düşündüğünden daha basit. Bazı önemli hususlar şunlar: meyve, sebze ve tam tahıllar (tam buğday, yulaf, esmer pirinç ve patlamış mısır vb.) açısından zengin bir beslenme tarzını benimsemek, trans yağ içeren gıdalardan kaçınmak, daha fazla su içmek ve şekerli içecek tüketimini sınırlamak. Çocuklara sağlıklı beslenme, sağlıklı atıştırmalıklar, yemekler için ipuçları öğretmek ve farklı ortamlarda sağlıklı yiyeceklere erişimi kolaylaştırmak, çocukların daha sağlıklı beslenmesini sağlamanın en temel adımları.
Copyright © 2015 Harvard T.H. Chan School of Public Health. For more information about The Kid’s Healthy Eating Plate, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, hsph.harvard.edu/nutritionsource/kids-healthy-eating-plate
Harvard tarafından hazırlanan ve görsel bir beslenme kılavuzu olan Çocuklar için Sağlıklı Beslenme Tabağı önemli ipuçları içeriyor:
- Mümkün olduğunca çok, çeşitli ve renkli sebze yenilmesi
- Meyve suyu yerine bütün meyveleri tercih edilmesi
- Küçük tabaklar ve yeterli porsiyonlar kullanılması
- Miktarı yerine tüketilen karbonhidrat türlerinin vurgulanması, mümkün olduğunca tam tahılların seçilmesi
- Gerekli proteinin çoğunun kırmızı ve işlenmiş etler yerine fasulye, kabuklu yemişler, tohumlar, yumurta ve doğal yetiştirilmiş, biyo-birikimi az olan beyaz et kaynaklarından karşılanması
- Trans ve doymuş yağların sınırlandırılması ve yerine sağlıklı yağlar (örneğin soğuk sıkım zeytinyağı) kullanılması
- Süt ürünlerinin beslenmenin nispeten küçük bir kısmında; ideal olarak kefir, ayran, doğal yoğurt, aromasız süt veya az miktarda peynirden oluşması
- Günde 2-3 litre su içilmesi
- Her gün en az bir saat fiziksel aktivite yapılması ve gün boyunca aktif olunması
Sevgili ebeveynler, HSPH’nin görseli çocukları hedef almasına rağmen yukarıda belirtilen ipuçları her yaştan bireye (aksi bir sağlık durumu veya özel koşul olmadıkça) uygun tavsiyelerdir.
Kaynak:
Harvard T.H. Chan School of Public Health
İlginizi çekebilir: Yaşam standardımızı ne belirliyor: %20 genler, %80 seçimler