Belki ömrünüze ömür katmayabilir ancak günde 5 fincana kadar kahve içmek sağlık açısından çok yararlı.
Harvard Üniversitesi tarafından 30 yıl boyunca yapılan bir araştırma kapsamında 208 bin kadın ve erkek incelendi. Araştırmanın sonunda kahve içmeyenlerle, her gün ortalama seviyede (3-5 fincan) kahve içenlerin sonuçları karşılaştırıldı. Buna göre her gün ortalama seviyede kahve içen kişilerin tip-2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar ve intihar nedeniyle ölüm oranlarının daha düşük olduğu tespit edildi.
Araştırmanın başındaki isimlerden biri olan Dr. Ding, bu araştırmadan herkesin her gün bir termos kahve içmeye başlamaması gerektiği sonucunun çıkarılmaması gerektiğini söylüyor. Ancak günde ortalama seviyede kahve içen kişilerin, bu alışkanlıklarını devam ettirmeleri ve bu konuda endişe duymamaları gerektiğinin altını çiziyor.
İlginizi çekebilir: Kahvenin beyin üzerindeki mükemmel etkilerini keşfedin
Peki kahvenin bu nimetlerini duyduktan sonra sizin de canınız güzel bir kahve çekti mi? İşte size güzel kahve demlemenin sırları:
1. Taze kahve alın
En güzel kahve, kavrulduktan sonra birkaç gün içinde tüketilen kahvedir. Bu yüzden yerel bir kahveciden, en taze kavrulmuş kahveyi alabilirsiniz ya da evde kendiniz kavurabilirsiniz. Şeffaf kaplarda tutulan kahve çekirdeklerinden alırken de dikkatli olun çünkü kahvenin aromasını bozan iki şey oksijen ve ışıktır. Buna önem vermeyen satıcılara gittiğinizde, kahve saklanan şeffaf kutuların iç yüzünün kahve yağıyla renk değiştirdiğini fark edersiniz. İşte bu renk değişimi sırasında kahvenin aroması da kaybolur. Kahve çekirdeklerinin güçlü ve vakumlanmış, ışık geçirmeyen paketlerde satılması gerekir.
2. Kahve çekirdeklerini taze tutmaya özen gösterin
Satın aldığınız kahve çekirdeğinin ağzını açtıktan sonra hava geçirmez bir kapta saklayın. Cam kavanozlar veya seramik saklama kapları bunun için uygun olabilir. Kahveyi kesinlikle buzdolabına koymayın. İdeal olan bir seferinde bir hafta yetecek kadar kahve almak ve kahvenizi bir hafta evde sakladıktan sonra tekrar satın almaktır.
3. İyi kahve seçin
İnanır mısınız kahve sevenler ve kahveden anlayanlar da en az şarap sevenler kadar burnundan kıl aldırmayan insanlar olabiliyor. Kahve tadımı yapmak da kendine has kuralları olan, engin bir dünya. İyi bir kahve seçmek için yüzde 100 Arabika olan kahve çekirdeklerinden seçmelisiniz. Genellikle piyasada Arabika kahvesinin daha ucuz bir türü olan Robusta çekirdekleri satılır. Robusta, yüksek kafein oranı ve sert içimiyle uzmanlar tarafından kolayca ayırt edilir.
İlginizi çekebilir: Nedir bu 3. dalga kahveciler? Nereden, nasıl türediler?
4. Kendi kahvenizi kendiniz öğütün
Kahve, kalitesini öğütme işlemiyle kaybetmeye başlar. En iyi kahve, yapılmadan hemen önce öğütülen kahveden çıkar. Kahvenizi evde öğütmek için illa pahalı seçeneklere mecbur değilsiniz, elektrikli daha ucuz kahve öğütücülerden de edinebilirsiniz.
5. İyi su kullanın
Bir kahveyi mahvedecek şey, klor dolu ve tüm aromasını yok edecek musluk suyudur herhalde. İyi bir kahve istiyorsanız, doğal kaynak suyu veya arıtılmış su kullanmalısınız. Yumuşatılmış veya distile edilmiş su, kahvenizi mahvedebilir.
İlginizi çekebilir: Kahve keyfini ciddiye alanların mutlaka deneyimlemesi gereken 5 özel kahve makinesi
6. Kötü filtreler kullanmayın
Kötü kağıt filtreler kahvenizi mahvedebilir. Oksijenle beyazlatışmış veya dioksin içermeyen kağıt filtreler kullanın. Buna alternatif olarak uzun süre kullanabileceğiniz altın kaplamalı filtreler de kullanabilirsiniz. Bu tür uzun süreli filtreler, kahvenizin aromasını maksimum düzeyde verir.
7. Kahve koyarken cimrilik etmeyin
Standart ölçü, 180 ml’lik bir fincan kahve için 2 yemek kaşığı kahvedir. Daha fazla fincan kahve demlemek için kahveden kısıp daha sıcak su koyma gibi yöntemler, sadece kahvenizin tadının acı olmasına neden olur.
8. Suyun sıcaklığını iyi ayarlayın
Çok sıcak su, kahvenizin tadını acılaştırır. Kahve demlemek için ideal sıcaklık 94 santigrat derecedir. Ya da daha pratik bir çözüm olarak su tamamen kaynadıktan sonra 45 dakika bekleyip yaklaşık bu sıcaklığa ulaşıp kahvenizi öyle demleyebilirsiniz. Kahvenizi demledikten sonra mükemmel tadını uzun süre korumasını beklemeyin. Bu yüzden kahvenizi yeniden ısıtmayın, sıcak bir yüzeyde bekletmeyin. Bunun yerine kısa süre içinde tüketin ve tadını çıkarın.
Kaynaklar:
The Kitchen
Eating Well