X

Harekete geçmek için bana “bir” neden

Şu anda bu yazıyı okurken bile sizi duyar gibiyim, gelecek hafta için planladığınız hafta sonu sinemaya gitme planı, belki almayı unuttuğunuz kuaför randevunuz veya uzun zamandır ertelediğiniz yakın arkadaş görüşmeleriniz ve daha burada sayamadığım daha birçok farklı ‘’harekete geç’’ mesajı gerektiren, ‘’düşüncede’’ çok güzel olup ‘’faaliyette’’ deyim yerindeyse sıfır noktasında kaldığımız eylemler…

Gerek sosyal hayatımızda gerekse de iş hayatımızda gerçekleştiremediklerimiz bizi etkiliyor.

Sosyal hayatımızda yapamadığımız başlangıçlar iş hayatımızı etkiliyor

Sadece sosyal hayatımızdan örnek vermek doğru olmaz, aynı süreç kariyerimize ve tabii ki iş hayatımıza da yansıyor. Aslında bu durum şaşırtıcı değil, sosyal hayatımızda yapamadığımız başlangıçlar iş hayatımızda geciktirdiğimiz iş planlarına, bir türlü aksiyona geçemediğimiz görüşmeler veya süreçlere dönüşüyor.

Peki nedir harekete geçmek için bize verilmesi gereken neden ya da soruyu farklı soralım; ne olursa harekete geçeriz?

Bu sorunun cevabına eminim hepimiz farklı şekillerde yaklaşırız, ama tüm cevaplar ‘’motivasyon’’ dediğimiz yani bir süreci sona kadar devam ettirmek ve hatta orijinal sıfır noktasından ilk vuruş ile ilerletmek için gerekli sebebi ifade ediyor.

İlgili yazı: 5 adımda motivasyonunuzu hemen harekete geçirmenin yolu

Sevgili Tim Irwin, Pozitif Etki isimli eserinde, kariyeri boyunca incelediği birçok farklı lideri de değerlendirerek, motivasyonu ve harekete geçmeyi şöyle yorumluyor:

‘’Motive olmak için insanın harekete geçeceği bir nedene ihtiyacı olur. Davranış bilimciler bunu, uyaran ya da yoğunlaşma olayı olarak tanımlarlar. Harekete geçmek için nedenimiz basit ya da karmaşık olabilir. Bazen o neden dışımızdadır, örneğin; arabamız ölüyorsa yeni bir tane alırız. Bazen neden içseldir, örneğin; hayatımızın anlamı ve amacını öğrenmek için hasret duymak gibi.

Her durumda, bir insanın eylemi, harekete geçme nedeniyle başlar. Harekete geçmek için nedenimiz, üstlendiğimiz eylemleri belirleyen bir inanç vasıtasıyla olur.’’

Günlük yaşantımızı bu derece çok etkileyen harekete geçme süreci sandığımızdan çok daha karmaşık olabilir. Bu alanda gerek sosyal gerekse iş hayatımızda ve uzun vadede kariyerimizde farklılaşmak için bugün motivasyon derecemizi, bizi motive eden süreçleri ve tercihlerimizi gözden geçirelim.

Bugün ‘’harekete geçmek için bir nedeniniz olsun’’!

Pınar Özeken (Ulus): 2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini aldı. Özellikle 2011’den bu yana moda ile ilgili çalışmalara ağırlık verdi ve hala moda üzerine yazı dizileri, farklı moda kaynaklarında yayınlanmaktadır. Yoga eğitmeni olma yolunda ilerleyen Pınar, bir Arjantin Tango aşığı. Gerçek tutkularından bir diğeri ise seyahat etmek."Dünya üzerinde ayak basılmadık toprak kalmasın" mottosu ile dünyayı dolaşmaya devam ediyor.
İlgili Makale