Hanuman, Monkey Pose (Maymun Duruşu) olarak da bilinen, tanrı Rama’ya hizmet eden yarı ilahi reistir. Hindu efsanesi Ramayana’da anlatıldığı üzere Hanuman, Güney Hindistan ile Sri Lanka arasındaki mesafeyi tek bir sıçrayışla geçmiştir. Ayaklarının açıldığı bu duruş Hanuman sıçrayışıdır.
Kimilerine göre basit olan ama zorlayıcı bu duruşta ön bacak ile pelvik yarımdaki öne eğilme hareketi, arka bacak ile pelvik yarımdaki arkaya eğilme hareketiyle karşılık görür. Omurga bu durumda bu iki zıt hareket arasında bir denge hali arayabilir.
Hanumanasana uzayan kasların eksantrik hareketlerine dikkat edilerek daha aktif bir biçimde uygulanırsa, duruştaki hareketlilik çeşitli eklemlere dağıtılabilir, birçok yerdeki küçük bir hareket kuvveti güvenle dağıtılabilir. Bu da tuttuğunuz yerlere dair kendi eğilimlerinizin farkında olmayı ya da hareketli noktaları sabitleyebilirken, sabitlenmiş bölgeleri hareketlendirebilmeyi sağlamayı gerektirir.
Rahatça nefes alabildiğinizde duruşu etkin bir biçimde yapmaya başladığınızı göreceksiniz. Öncelikle benim de Hanuman’ı bulmam uzun bir sabır ve emekle gerçekleşti. Hanuman pozu için yanında iki blok ve battaniye olmasını tavsiye ederim.
“Güçlenmeyen kas esnemez” sözü ile öncelikle pozu hemen yapmaktan ziyade içinde neler yaşadığını fark et. Kalçanı yere bırakmaya başladığında, bacakların ön ve arka kısımlarının ve hamstringlerin esnemesi ile poz yavaş yavaş gelmeye başlayacaktır. Enerjisel olarak aile, karma, hayattaki görevler, roller, sorumluluklar konularını ele alır. Yere yaklaştıkça kendini yukarı doğru itiyorsan, egonun deneyimler karşısında gösterdiği dirençten bahsedilebilir. Artan direnç ile omuzlar ve kalp kapanır, idrak ve anlayış konularının etkilenmesine neden olur.
Hanumanasana pozu en temelinde teslimiyet ve bırakabilmek konularını odağına alır. Hanuman pozu çalıştığım ilk haftalarda içimden çığlıklar atarak gözyaşı döktüğümü itiraf edebilirim. Poza hemen ulaşmak yerine yaşadığım deneyimin farkına vararak yaşamak istiyordum. 1 yıldır her gün düzenli yoga yapıyorum ve son 4 aydır verdiğim emeğin sonunda Hanuman’ı buldum nihayet.
“Yoga matı hayatın ta kendisi” diyoruz ya, gerçekten öyle! Tüm farkındalığımla, bedenimde hissettiğim her değişimin ve bedenimin ötesinde zihnimin ve duygularımın farkına vardığım yepyeni bir kapı açılmıştı. Bedenimi daha rahatlamış, zihnimi daha sakin hissediyorum.Artık hamstringlerimdeki gerilip kasılmalar yerini enfes bir gevşemeye bırakıyordu.
Aslında fiziksel ağrıların hepsi geçici ama ruhun ağırlığı ve zihnin karmaşıklığı, üzerimize aldığımız roller bize ağır geliyor… Hanuman zihnimin derinlerine inerek beni cesaretlendiren, kendi varoluşuma teslimiyeti ve nefes verişle birlikte bırakabilmeyi anlatan ve çok severek ve artık içimdeki çığlıklarla, değil gülümseyerek yaptığım bir poz haline geldi.
Hadi gel sen de Hanuman gibi teslimiyeti ve bırakabilmeyi deneyimlemek için harekete geç! Deneyimledikçe büyüyeceksin…
Namaste…
İlginizi çekebilir: Yin yoga nedir ve tam olarak nasıl başladı?