Hangi güneş kremini seçmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Güneş kremi kullanmanın özellikle yaz aylarında çok gerekli olduğunu biliyoruz. Ancak piyasada pek çok türü bulunan bu ürünün hangisini kullanmamız gerektiği konusunda yeterince bilgi sahibi olmayabiliriz. Aslına bakarsanız piyasada bulunan güneş kremlerinin her birinin kendine özgü etkileri var. Peki bu kadar çok seçenek mevcutken kendimiz için en iyi güneş kremini nasıl seçmeliyiz?
Bu soruyu cevaplamak için öncelikle anlamamız gereken şey, güneş kremlerinin nasıl çalıştığıdır. Güneş ışığı elektromanyetik dalgalardan oluşur ve dünyanın temel ultraviyole kaynağıdır. Bu ışığın dalga boyu görünür ışıktan daha kısadır ve daha fazla enerji taşır. Güneş ışığı, dalga boylarına göre UVA, UVB ve UVC şeklinde sınıflandırılır. Kısa dalga boyuna sahip UVC yeryüzüne hiç ulaşmazken, UVB ışınları cildimizin yüzeysel tabakalarına, uzun dalga boyuna sahip UVA ışınları ise cildin daha derin katmanlarına geçebilir.
UVB, küçük miktarlarda alındığında D vitamini üretmemize yardım eder. Ancak uzun süreli maruz kalındığında her iki ışın türü de DNA yapısına zarar verebilir, cildi yaşlandırabilir ve hatta deri kanseriyle sonuçlanabilir.
Güneş kremleri, deriyi ya UV ışınlarının yönünü saptırıp fiziksel olarak — çinko oksit ya da titanyum dioksit gibi bileşenler sayesinde – ya da UV ışınlarını emen karbon bazlı bileşenlerle kimyasal olarak korur. Emilen ışınlar sonrasında ısı olarak zararsızca dağılır.
İlginizi çekebilir: Cildimizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyan 6 besin
Peki bir güneş kremini diğerinden ayıran nedir?
Güneş kremi seçerken uygulama metodunu, koruma faktörünü ve aktif bileşenlerini kıyaslamalıyız. Spreyleri kullanmak özellikle ıslakken kullanışlı olsa da, araştırmalara göre pek çok insan tam korumaya yetecek kadar kalın bir tabaka sürmüyor. Üstelik sprey güneş kremlerini solumanın zararlarını da hesaba kattığımızda losyon kullanmanın daha sağlıklı olduğunu düşünebiliriz.
Koruma faktörü söz konusu olduğunda ise en az 15 faktörün kullanılması gerektiğini, ancak 30’un daha iyi olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Koruma faktörü, ya da diğer adıyla SPF, korunan derinin yanması için ne kadar UVB ışını gerektiğini anlatır. Örneğin; 15 faktörlü bir krem, UVB ışınlarının yüzde 93’ünü engellerken, 30 faktörlü yüzde 97’sini, 50 faktörlü ise yüzde 98’ini engeller.
Eğer cildiniz tahriş olmaya yatkınsa karbon bazlı kimyasal güneş kremleri yerine çinko oksit ya da titanyum dioksit içeren mineral bazlı formülleri tercih etmelisiniz. Üstelik karbon bazlı kimyasal güneş kremlerinin deniz yaşamına zarar verebileceğini de unutmayın.
Konuyla ilgili daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
İlginizi çekebilir: Güneş yanığı nedir? Nasıl geçer? Güneş yanığına ne iyi gelir?
Kaynak
TedEd