X

Hamsi Kaç Kalori?

Hamsi, sağlığa pek çok faydası olan, besin yoğun ve küçük boyutlarda bir balıktır. Onu pek çok tarifte ve yemek içerisinde kullanabilirsiniz.

Bu makalede onun besin değerlerine, sağlığa faydalarına, dezavantajlarına ve tüketim şekillerinde göz atacağız. Ülkemizde Karadeniz yöresinin en favori yiyeceklerinden bir tanesi olması nedeniyle hayli popüler olduğunu ve severek tüketildiğini de es geçmemek gerekiyor. Bu nedenle Hamsi’nin kolay ulaşılabilir ve görece uygun fiyatlı bir balık olması, onu su ürünleri tüketmek isteyenler için uygun bir hale getiriyor.

Hamsi Nedir?

Hamsi, Engraulidae ailesine dahil olan gümüş renkli bir balıktır. Boyutu 2-40 cm aralığında olabilir.

Boyutuna karşın oldukça aromalı ve besleyicidir. Genelde az miktarda kullanılır ve Akdeniz havzasındaki ülkelerde severek tüketilir.

Tuzlu ve güçlü aromalı bir balık olarak görülür ancak tadı işlenme sürecine göre değişim gösterir.

En yaygın işlenme yöntemlerinden bir tanesi temizleyip tuzlamaktır. Tuzlama sürecinde nemi alınır ve böylece bakteri ve mikroplar içerisinde üreyemezler.

Bunun yanında turşusu gibi ürünleri de mevcuttur ve böylece aromasının da hafiflemesi sağlanır.

Taze şekilde alabileceğiniz gibi konserve olarak da bulabiliyorsunuz.

Hamsi Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Hamsinin az bir miktarında oldukça fazla besin vardır.

45 gram kadar tutan bir porsiyon konserve hamsinin besin değerleri şöyledir:

  • Kalori: 95 kcal
  • Protein: 13 gram
  • Yağ: 4 gram
  • Karbonhidrat: 0 gram
  • B3 vitamini: Günlük ihtiyacın %56’sı
  • Selenyum: Günlük ihtiyacın %55’i
  • B12 vitamini: Günlük ihtiyacın %16’sı
  • Demir: Günlük ihtiyacın %12’si
  • Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %8’i

Hamside B3 vitamini oldukça yüksek düzeyde bulunur ve niasin olarak da adlandırılan bu vitamin, gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Ayrıca kalp, tiroid, bağışıklık sistemi ve kemik sağlığında da rol oynayan önemli bir mineral olan selenyum da bol miktarda vardır.

Diğer mineralleri içerisinde ise demir ve kalsiyum vardır. Beden demiri oksijeni akciğerlere taşımak için kullanır, kalsiyum ise güçlü kemikler için gereklidir.

Hamsinin omega-3 yağ asitleri içeriği de zengindir. Yağlı balıklardan birisi olarak görülür.

45 gram kadar hamside 924 mg EPA ve DHA kombine omega-3 asitleri vardır ve bu miktar bir somon kadar eder.

Omega-3 yağ asitleri, B3 vitamini ve selenyumla birlikte sağlığa faydalarının büyük kısmını elde eder.

Hamsinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Hamsi genelde içeriğindeki besin değerlerinden dolayı fayda sağlar. Aşağıda bunların bazıları mevcut.

Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Daha önce bahsettiğimiz gibi, hamsinin omega-3 yağ asitleri ve selenyum bakımından hayli zengin olması, onun kalp krizi geliştirme riskinde azalmaya yol açmasını sağlar.

Omega-3 yağ asitleri tansiyona, kolesterole, inflamasyona ve trigliserit düzeylerine iyi gelir. Ayrıca damarların çalışmasını düzelterek kalbe giden kan akışında iyileşme sağlar ve bu da kalp krizi ve inme riskini azaltır.

Hatta yapılan eski çalışmalardan bir tanesinde günde 566 mg DHA ve EPA yağ asidi alımının kalp hastalıklarından ölüm riskini %37 oranında azaltabildiği görülmüş. Bu miktarı 45 gram kadar hamsiden kolayca alabiliyorsunuz.

Bazı araştırmalara göre selenyum düzeylerinin düşük olmasını kalp hastalıkları riskinde artışla da bağlantısı vardır.

Selenyum alımınızı arttırmak, antioksidan kapasitesinden dolayı kalp hastalıkları riskinde azalma sağlayabilir. Antioksidanlar oksidatif stresi ve kalp hastalıkları ile bağlantılı inflamasyonların azalmasını sağlarlar.

Zengin Bir Protein Kaynağıdır

Hamsinin besin profiline bakıldığında, bir porsiyonda 13 gram gibi oldukça sağlam bir protein miktarına sahip olduğu görülür.

Genel olarak dengeli bir beslenme içerisinde protein zengini gıdalar tüketmek, kilo vermeye yardımcı olabilir çünkü bu gıdayı tüketmek tok hissetmenize yardımcı olur.

Yüksek proteinli beslenme bedenin kas kütlesini korumasına da yardımcı olur ve ayrıca kilolar verildikten sonra bu düzeyi korumaya da yardımcı olurlar.

Tiroid Bezini Korur

Bir porsiyon hamside 31 mikrogram kadar selenyum vardır. Ergen ve yetişkinlerin günde 55 mcg selenyum almaları önerilir. 1990’larda yapılan bir çalışmaya göre selenyum, tiroidi aktif hale getiren bir enzimin bir parçası olarak kullanılıyor. Ek araştırmalara göre selenyum eksikliği tiroid problemlerine de yol açabiliyor.

Diğer Potansiyel Faydaları

Hamsideki omega-3 ve selenyum içeriğinin bazı diğer faydaları da olabilir. Bunlar şöyle:

  • Kansere karşı etkiler: Omega-3’ün anti-inflamatuvar etkileri ve selenyumun antioksidan özellikleri, tümörlerin gelişim ve yayılımını önleyerek farklı kanser türleri ile mücadeleye yardımcı olabilir.
  • Beyin sağlığında iyileşme: Omega-3 yağ asitleri, beyin hücresi oluşumu ve işlevleri için temeldirler. Eksikliği beyin yaşlanmasını hızlandırır, bunama, Alzheimer hastalığı ve depresyon riskini arttırır.

En az Kirlenmiş Balıklardan Birisidir

Son dönemlerde dünyanın okyanus ve denizlerindeki ağır metal kirliliği dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bunun en endişe verici noktalarından birisi metilcıva olarak adlandırılan toksinin balıklarda birikebilmesi ve tüketim halinde bize geçebilmesidir.

Büyük balıklar cıva içeren daha küçük balıkları tükettiklerinde, cıva onların bedeninde birikir. İnsanlar en sonunda bu balıkları tükettiklerinde, cıva insan bedeninde birikmeye başlamış olur.

Yapılan araştırmalara göre hamsi bu anlamda en mantıklı balıklardan bir tanesi çünkü cıva oranı düşük ve omega-3 düzeyi yüksek. Hamsi küçük olduğu için denizlerin gıda zincirinin en altındadır ve çok miktarda cıva deposuna sahip değildir.

Hamsinin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Hamsiyi kurutarak ve tuzlayarak tüketiyorsanız, tuz oranı fazla yüksek olacaktır. Örneğin 45 gram kadar kurutulmuş hamsi, günlük tuz ihtiyacının %72’sini karşılar.

Çok fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon geliştirme riskini arttırır. Tuz hassasiyeti, diyabet, obezite, böbrek hastalıkları ve hali hazırda yüksek tansiyona sahip olanların tuz alımlarına dikkat etmeleri gerekir. Bu nedenle tuzlayarak hamsiyi saklamak veya tuzlanmış hamsi satın almaktan kaçınmak, alınırsa da önce suda durulamak mantıklı olacaktır.

Hamside domoik asit denilen bir bileşen de bulunabilir. Bu toksin kusma, bulantı, mide bağırsak rahatsızlıkları, kafa karışıklığı, denge kaybı ve hafıza kaybına yol açabilir.

Ayrıca çiğ hamsi tüketimi parazit enfeksiyonuna sebep olabilir.

Bu da karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş ve bazı alerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle hamsiyi yemeden önce iyice pişirmekte fayda vardır. Bu belirtileri görecek olursanız bir sağlık kurumuna görünmeniz doğru olacaktır.

Hamsi Nasıl Tüketilebilir?

Hamsi ülkemizde hayli popüler olduğu için ona dair buğulama, fırında pişirme, hatta turşusunu yapma gibi pek çok yöntemi biliyoruz. Ancak bunun yanında daha önce denememiş olabileceğiniz bazı kullanım alanları da var:

  • Makarna ve salatalarınıza katabilirsiniz
  • Sandviçlerinize ekleyebilirsiniz
  • Badem, kuru üzüm, sarımsak, limon suyu, hardal ve suyla birleştirip cips için hamsili bir sos elde edebilirsiniz
  • Ekmeğin üzerine salça, roka ve peynirle birlikte koyup hızlıca bir atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz
  • Pizzalara ekleyebilirsiniz
  • Yumurta ve ekmekle karıştırıp çok besleyici bir kahvaltı elde edebilirsiniz

Sonuç Olarak

Hamsi küçük, bol aromalı bir balıktır ve besin profili oldukça zengindir.

Özellikle omega-3 yağ asitleri, proteinler, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bunlar onun kilo verme, kanser, kalp ve beyin sağlığı gibi konularda faydalı olmasını sağlarlar.

Yine de özellikle işlenmiş hamsinin tuz düzeyi yüksek olabilir ve çiğ tüketmek ise parazit enfeksiyonu riskini arttırır.

Kaynaklar;

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-anchovies

https://www.healthline.com/nutrition/anchovy-nutrition

https://www.nutritionadvance.com/anchovies-nutrition/

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale