Hamilelik, anne adayının bedeninde pek çok değişikliğin yaşandığı bir süreç. Ve bu süreçle ilgili en fazla merak edilenlerin başında hamilelikte cinsellik konusu geliyor. Hamile kadınlar ve partnerleri, sıklıkla bu süreçte seks yapmanın güvenli olup olmadığını merak ediyor. Hamilelikte cinsel ilişki düşükle sonuçlanabilir mi? Veya hamileyken ilişkiye girmek doğmamış bebeğe zarar verebilir mi? Kaçınılması gereken seks pozisyonları var mı? Tüm bu soruların yanıtlarını öğrenmek ve hamilelikte cinsellik konusu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Hamileyken ilişkiye girilir mi?
Uzmanlar hamileyken ilişkiye girilir mi sorusunu “Rahat olduğunuz sürece evet” şeklinde cevaplıyor. Peki hamilelikte ilişki sırasında bebeğiniz olanlara kulak misafiri olabilir mi? Evet, sesleri duyabilir ancak duyacağı tüm sesler boğuktur, dolayısıyla aranızdaki konuşmaları anlayamaz. Peki ya cinsel ilişkiye girmek istemiyorsanız? Bu da son derece normal. Hormonlarınız yeni vücudunuza alışana kadar bu tür bir isteksizlik yaşayabilirsiniz.
Hamileliğin ilk üç ayında her şey hamilelik öncesi gibi ilerleyebilir. Çünkü üç aya kadar muhtemelen sabah bulantıları dışında pek bir belirti yaşamazsınız. Ancak üç aydan sonra artık karnınız büyümeye başlar ve bu da cinselliği tuhaf bir hale getirebilir. Ancak gebelikte cinsellik söz konusu olduğunda uzmanlar bilmeniz gereken en önemli şeyin, rızanız olduğu sürece tüm sekslerin iyi seks olduğunu söylüyor. Hamileyken erotik değil duygusal veya cinsellikten çok uzak hissedebilirsiniz. Yine de hamile olmanızın cinsel olarak aktif olmanızı engellediği yanılgısına kapılmayın. Bu kaygılardan tamamen kurtulmak için nasıl hissettiğinizden bebeği nasıl etkilediğine kadar gebelikte cinselliğin tam olarak ne anlama geldiğini öğrenin.
Hamilelikte cinsel ilişki ne kadar güvenli?
Doktorunuz cinsel ilişkiye girmemeniz için kesin bir neden belirtmedikçe gebelikte hamilelikte cinsellik sizin, partneriniz ve bebeğiniz için güvenli olabilir. Hatta gebelikte cinsellik sırasında orgazm olan kadınlar sakinleştirici hormonlardan ve artan kan akışından yararlanabilir; sonuçta bu faydalar bebeğe de geçebilir.
Artık hamileyken ilişkiye girmenin güvenli olabileceğini biliyorsunuz. Peki bu nasıl hissettirir? Değişen hormonlar nedeniyle bazı kadınlar vajinalarının daha az sıkı olduğunu hissedebilir. Artan yağlanma ve hormonlar gibi bir dizi değişiklik, buna neden olabilir. Bazıları ise pelvik taban kaslarının çok sıkı olduğunu hissedebilir, çünkü genital bölge daha hassas hale gelebilir, bu da ilişki sırasında rahatsız edebilir. Uzmanlar bunun için ilişkiye girmeden önce ön sevişmeye daha fazla zaman ayırmanızı öneriyor. Ayrıca hamilelikte cinsellik konusunda sorunlar yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiği unutmayın.
Hamilelikte cinsel ilişki sırasında güvenli olmayan bir şey var mı?
Gebelikte cinsel ilişki bebeğe veya size büyük bir olasılıkla zarar vermeyecektir. Elbette hamilelik sonrasına kadar karın bölgenize baskı yapacak veya kan akışını kısıtlayabilecek herhangi bir durumdan kaçınmalısınız. Bunun için cinselliği hamileliğin ilk aylarında deneyimleyerek hangi dokunuşun kabul edilebilir olduğuna dair sınırlar oluşturabilirsiniz. Bu konuda sorularınız varsa partnerizle birlikte doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.
Hamilelikte cinsel ilişki sırasında sizi bekleyen değişiklikler
Gebelikte cinsel ilişki hakkında bilmeniz gereken bir diğer şey daha kolay orgazm yaşayabileceğiniz. Öyle ki bazı kadınlar, kan akışı ve hormonlar nedeniyle hamilelik sırasında belki de ilk orgazmlarını yaşayabiliyorlar. Harika değil mi? Yine de resmin tamamı bu değil. Hamilelik sırasında vücudunuz değişir ve her gün, her hafta ve hatta her ay bir öncekinden farklı olabilir.
Hormonal değişiklikler nedeniyle bazı kadınlar hamilelik döneminde cinsel isteklerinin doyumsuz olduğunu da fark edebilir. Bu ihtiyacın nedeni eskiye kıyasla %50 daha fazla olan kan akışı olarak açıklanıyor. Bu kan ayı zamanda vulvaya, vajinaya, klitorise ve pelvise de giderek dokuları dolduruyor. Kişiye bağlı olarak zevkli, rahatsız edici veya ikisinin arasında bir yerde hissedilebilir. Partneriniz ilk üç aylık döneminde bile vajinada daha fazla dolgunluk hissettiğini söyleyebilir.
Ayrıca hamilelikte ilişki sırasında biraz fazla ıslak hissedebilirsiniz. Çünkü bu dönemde çoğunlukla bakterilerle savaşmak için salgılar ve kayganlık artış gösterebiliyor. Vajinanız artık eskiye kıyasla kendini ekstra temizleyen bir yere dönüşebiliyor.
Son olarak hamilelikte hassas olan tek yer genital bölgeniz değil, vücudunuzun geri kalanı da son derece hassas olabilir. Vücudunuz süt üretimine hazırlanırken göğüslerinizin şekli ve boyutu değişebilir; hatta bir veya iki beden kadar büyüyebilir.
Hamilelikte cinsel pozisyon
Hamilelikte cinsel ilişki söz konusu olduğunda karın üzerindeki basıncı ve ağırlığı koruyan cinsel pozisyonlara bağlı kalmanız gerekebilir. Bunlar muhtemelen siz ve partneriniz için daha rahat olacaktır. Daha fazla konfor için tercihinize bağlı olarak seks yastıkları (veya hamilelik yastığı) kullanabilirsiniz.
İlk üç aylık dönem, hamilelikte karşılaşılan zorlukların üstesinden nasıl gelineceğini bulmak için ideal bir deneme zamanı olabilir. Bu sürede hamilelikte cinsel pozisyon için denemeler yapabilir ve en konforlu hissettiğiniz pozisyonu bulabilirsiniz.
Hamilelikte cinsel ilişki kaçıncı aya kadar devam etmeli?
Pek çok anne- baba adayı hamilelikte cinsel ilişki kaçıncı aya kadar devam edebilir, merak etmektedir. Gebeliğin hangi döneminde olursanız olun cinsel ilişki sağlıklı olabilir. Doktorunuz her şeyi netleştirdiği ve onay verdiği sürece hamileliğinizin başından sonuna kadar yatak odanızda size iyi hissettiren şeyi yapmakta özgürsünüz. Dolayısıyla 8 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi sorusunun yanıtı da doktorunuz herhangi bir şey belirtmediği veya siz istediğiniz sürece “Evet” olabilir. Gebelikte ilişki, iki taraf da istediği sürece son derece normal ve sağlıklıdır.
Hamilelikte cinsel ilişkinin zarar görmesi normal mi?
Gebelik döneminde göğüsleriniz hassaslaşabilir. Bazıları için bu hassasiyet, acı verici bir hal alabilir. Kan akışı ve hormonal değişimler, klitorisi de çok hassas hale getirebilir. Buna bağlı olarak pelvik taban sorunları ortaya çıkabilir. Eğer buna benzer anlar yaşıyorsanız cinsel ilişkiye girmek istemeyebilirsiniz. Cinsellik bir maraton ya da dayanıklılık sporu değildir, bunu istememeye de hakkınız olduğunu unutmayın. Hamilelikte cinsel ilişki asla sizi incitmemeli. Bu yüzden hissiyatınızı partnerinizle paylaşabilirsiniz. Yakın olmanın birçok yolu var. Çiftlerin hamilelik döneminde kendileri için işe yarayan yöntemi bulması öneriliyor.
Doğumdan kaç gün sonra ilişkiye girilir?
Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra genellikle 6 haftanın ardından cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Çok az komplikasyonu olan kadınlar, doktor önerisiyle bundan daha önce de cinsel yaşamlarına geri dönebiliyorlar. Dolayısıyla doğumdan kaç gün sonra ilişkiye girebileceğinizle ilgili doktorunuza danışmanız en sağlıklı cevabı almanızı sağlayacaktır.
Hamilelikte cinsellik konusunda öneriler
Hamilelik döneminde bedeninizin eskisi kadar seksi olmadığını düşünebilirsiniz. Oysa hamile olmak ve seksi olmak birbirinden farklı iki durum değildir. Aslında şu anda zevk aldığınız deneyimler, ilişkinizin cinsel açıdan tatmin edici olmasına yardımcı olabilir. Her hamilelik kendine özgüdür, hamileliğin her aşamasında cinsel yaşamınızı istediğiniz gibi şekillendirebilir ve canlı tutabilirsiniz.
Gerekirse ne zaman doktora görünmeli?
Eğer gebelikte cinsel ilişki sonrası ağrı, kanama, nefes darlığı vb. fiziksel sorunlar veya cinsellikle ilgili başka sorunlar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun. Bebeğinizin sağlığı için öncelikle kendi sağlığınıza önem vermeniz gerektiğini unutmayın.
Bu noktada cinsel ilişkinin ardından lekelenme görülebileceğini de belirtelim. Rahim ağzı hamilelikte daha hassas hale geleceği için tahriş olup lekelenmeye yol açabilir. Ancak bu durum günler veya haftalar boyunca devam etmeyebilir. Keskin ağrılar, basınç ve tutarsız kanama gibi semptomlara genelde cinsel ilişki neden olmaz, bu yüzden bu semptomlarla karşılaşıldığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
İlginizi Çekebilir: Hamilelik döneminde sağlıklı beslenme: Neyi, ne kadar yemeli?