Hamilelik sürecinde çalışırken dikkat edilmesi gerekenler
Çoğu insan hamilelikte çalışmaya devam edebilir. Ancak hamile olmanın iş yerinde kendine has zorlukları da vardır. İş yerinizde sağlıklı ve üretken kalmak için hamileliğin yaygın rahatsızlıklarını hafifletmeyi bilmeniz gerekir ve bunun yanında işinizin gebeliği zora sokabilecek yanlarına dair de bilgi sahibi olmanız iyi olur. Çünkü çalışmak her zaman kolay değildir ve işinizi yaparken bir yandan da belirtiler ile başa çıkmanız ve sağlıklı kalmanız gerekir.
Bulantı ve kusmayı hafifletmek
Sabah bulantısı olarak adlandırılsalar da bulantılar herhangi bir anda gelebilirler. İş yerinde bulantıyı hafifletmek için şunlara dikkat etmek gerekir:
- Bulantıyı tetikleyen şeylerden kaçının: Molada yemek kokusu da olsa, başka kokular veya tatlar da olsa, bulantıyı tetikleyen şeylerden uzak durmaya çalışın.
- Sık sık atıştırın: Kraker ve diğer boş gıdalar bulantılar konusunda yardımcı olabilirler. Yanınızda her zaman sevdiğiniz atıştırmalıklar olsunlar. Zencefil çayı da yardımcı olabilir.
- B6 vitamini alın: Bu vitamin gebelikte güvenlidir ve kolayca bulunabilir. Bulantıları yatıştırmaya yardımcı olabilir.
- Bulantı karşıtı ilaçları doktorunuza danışın: Ağır bulantılar ve kilo vermenize neden olabilen kusma için doktorunuzdan reçeteli bir bulantı kesici ilaç talep edebilirsiniz.
Yorgunlukla başa çıkmak
Hamileliği desteklemek için çalışan bedeniniz fazla yorulabilir ve gün içerisinde dinlenmek de iş yerinde zor olabilir. Şunlar yardımcı olabilirler:
- Demir ve protein zengini gıdalar tüketin: Yorgunluk demir eksikliği anemisinin bir belirtisi olabilir ve beslenmenizi düzenlemenin faydası olabilir. Kırmızı et, beyaz et, su ürünleri, yeşil sebzeler ve demir takviyeli gıdalar ile baklagiller bakımından zengin bir beslenmeye sahip olun.
- Kısa ama sık molalar verin: Ayağa kalkıp bir kaç dakika dolaşmak fayda sağlayabilir. Işıkları, gözlerinizi kapatıp bir kaç dakika geçirmenin de faydası olabilir.
- Bol bol sıvı alın: Su şişeniz yanınızda olsun ve gün içinde yudumlar alın. Suyu yatma saatine değil günün erken saatlerinde içmeyi tercih edin, böylece gece tuvalete kalkıp durmaktan kurtulabilirsiniz.
- Aktivitelerinizi azaltın: İş dışındaki aktiviteleri biraz azaltmak işten sonra dinlenmenize yardımcı olacaktır. Alışverişi internetten yapabilirsiniz ve evinizi temizlemek için bir yardımcı tutabilirsiniz.
- Spora devam edin: Fiziksel aktivite enerji düzeylerinizi arttırabilir ve özellikle bütün gün masa başında oturanların buna ihtiyacı olur. İşten sonra biraz yürüyün veya hamilelik sporu derslerine yazılın. Ama önce doktorunuzdan izin almayı unutmayın.
- Yatağa erken gidin: Her gece en az sekiz saat uyumayı tercih edin. Sağ veya sol tarafa dönüp yatmak bebeğe daha fazla kan gitmesini sağlayacaktır ve şişkinlikleri azaltacaktır. Biraz daha rahat etmek için bacaklarınızın arasına ve belinizin altına yastık koyabilirsiniz.
Rahat olun
Hamilelik sürerken oturmak ve kalkmak gibi günlük aktiviteler zorlayıcı hale gelebilirler. Kısa ve sık molalar yorgunluk ile savaşmanıza yardımcı olabilirler. Bir kaç saatte bir biraz dolaşmak kas gerginliğini azaltır ve bacaklar ile ayaklarda sıvı birikimine engel olun. Aşağıdaki stratejileri de deneyebilirsiniz:
- Oturmak: Bel desteği iyi olan ayarlanabilir bir sandalye kullanmak uzun oturma saatlerini daha rahat hale getirecektir. Özellikle beden ağırlığı ve postür değişirken bu konu önemlidir. Ayarlanabilir olmayan sandalyeler için küçük bir yastık veya minder kullanarak belinize destek sağlayabilirsiniz. Şişkinliği azaltmak için bacaklarınızı da yukarı kaldırın.
- Ayakta durmak: Uzun süre ayakta kalması gerekenler bir ayaklarını daha yukarı bir nesnenin üzerine koyabilirler. Arada bir ayak değişimi yapın ve sık mola verin. Rahat ayakkabılar giyin. Kompresli çorap da tercih edebilirsiniz.
- Eğilmek ve kaldırmak: Hafif bir şey kaldırırken bile doğru pozisyon belinizi rahat ettirebilir. Dizinizi bükün, belinizi değil. Yükü bedeninize yakın tutun, bacaklardan kendinizi kaldırın. Kaldırma esnasında bedeninizi bükmekten kaçının.
Stresi kontrol altında tutun
İş stresi enerjinizi yok edebilir. İş stresini azaltmak için şunlara dikkat edin:
- Kontrolü ele alın: Günlük yapılacaklar listeleri hazırlayın ve görevlere öncelikler verin. Gerekirse işi başkasına havale edin.
- Konuşun: Aile ve arkadaşlarınız ile sizi çileden çıkaran şeyleri konuşun.
- Rahatlayın: Yavaş nefes alma veya sakin yerler hayal etme gibi rahatlatıcı teknikleri kullanın. Mindfulness ve meditasyon uygulamaları da faydalı olabilirler. Gebelik yogası gibi teknikleri de tercih edebilirsiniz.
İş yerinde gereken önlemleri alın
Bazı iş koşulları hamilelikte komplikasyon riskinde artışa sebep olurlar. Özellikle erken doğum riski olanlarda bu durum geçerlidir. Bu koşullar arasında şunlar yer alıyorlar:
- Zararlı bileşenlere maruz kalmak
- Uzun süre ayakta kalmak
- Ağırlık kaldırmak, tırmanmak veya taşımak
- Aşırı ses
- Aşırı sıcaklıklar
Ayrıca iş ve evde güvende olabilmeniz için doktorunuz bazı aşılar da önerebilir. Eğer bu problemlere dair endişeleriniz varsa doktorunuza danışın. Böylece birlikte iş konusunda gerekli kararların verilmesini sağlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Doğum izninden sonra işe dönüş: Ne yapmalı, ne yapmamalı?