Hamilelikte beslenme önerileri, özellikle hamilelerin ve hamile yakınlarının son derece merak ettiği ve araştırdığı, hem bebeğin hem de anne adayının sağlıklı gelişimi için son derece önemli bir konu. Bildiğiniz üzere vücudunuz hamilelik sırasında birçok fiziksel ve hormonal değişiklik geçiriyor. Bu nedenle hem kendinizi hem de büyüyen bebeğinizi beslemek için çeşitli kaynaklardan sağlıklı ve besin değeri yüksek yiyecek seçimleri yapmanız gerekiyor. Sağlıklı, dengeli bir diyet benimsemek kendinizi iyi hissetmenize; sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamanıza yardımcı olur. Hamilelikte tükettiğiniz yiyecekler bebeğinizin ana besin kaynağıdır, bu nedenle ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini beslenme yoluyla doğru şekilde almanız büyük önem taşır. Peki hamilelikte beslenme önerileri neler?
Hamilelik sırasında vücudunuzun beslenme ihtiyaçlarının artacağı bir gerçek. Çünkü içinizde gelişen yepyeni bir insanı besliyorsunuz! “İki kişilik yemek” tamamen doğru olmasa da sizi ve bebeğinizi desteklemek için daha fazla mikro besin ve makro besine ihtiyacınız var.
Mikro besinler, nispeten küçük miktarlarda gerekli olan vitaminler ve mineraller gibi diyet bileşenleridir. Makrobesinler ise kalori veya enerji sağlayan besinlerdir. Mikrobesin derken elbette karbonhidratlar, proteinler ve yağlardan bahsediyoruz. Hamilelik sırasında her bir besin türünden daha fazla yemeniz gerekir. Bu konuda sizin için doğru beslenme şeklini ve miktarlarını en iyi doktorunuz belirleyebilir. Yani hamilelikte ay ay beslenme programı için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte çoğu hamile insan, aşağıdakiler gibi çeşitli sağlıklı yiyecekleri içeren bir diyet seçerek artan beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilir:
- Protein
- Kompleks karbonhidratlar
- Omega-3’ler gibi sağlıklı yağ türleri
- Vitaminler ve mineraller
Konu hamilelikte beslenme önerileri olduğunda, akla gelen konulardan biri de “sabah hastalığı” olarak da bilinen mide bulantıları. İlk aylarda bazı hamilelerde görülebilen bu durum, beslenme konusunda zorlanmanıza neden olabilir. Yine de bir süre sonra sona ereceğini unutmayın. Ve bu süreçte hamilelikte beslenme listesi konusunda doktorunuzun önerilerine bağlı kalın.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Hamilelikte beslenme önerileri: Mide bulantısı nasıl geçer?
Hamileliğin erken evreleri oldukça heyecan verici olabilir, ancak aynı zamanda mideniz için çalkantılı bir dönem olabileceğini de unutmamak gerek. Sabah bulantısı, birçok hamile kadının hissettiği bir mide bulantısı türü olarak biliniyor. Bu durum, kusmanın da izleyebileceği hoş olmayan bir yan etkiyle birlikte kendini gösterebiliyor. Bazı kadınlar bunu hiç yaşamazken, bazıları bütün gün ve haftalarca mide bulantısı yaşayarak beslenme konusunda sorun yaşayabiliyor.
Bununla birlikte çoğu kadın için, sabah bulantısı ilk 3 ayın ardından hafifleyebiliyor, ancak diğerleri için sabah bulantısı hamilelik boyunca sürebiliyor. İster her gün ister ara sıra mide bulantısıyla mücadele ediyor olun, midenizi sakinleştirmeye yardımcı olacak yiyecekler var. Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler
Hamilelik sırasında yaşanan mide bulantısının tek bir nedeni yoktur ve şiddeti de kişiden kişiye değişebiliyor. Hamileliğin ilk birkaç haftasında artan hormon seviyeleri, en yaygın nedenler arasında gösteriliyor. Azalan kan şekeri, sabah bulantısının başka bir yaygın nedeni olarak biliniyor. Ayrıca ikiz veya üçüz bebek, aşırı yorgunluk, duygusal stres, sık seyahat etmek de sabah bulantısını kötüleştirebiliyor. Hamilelikte mide bulantısına son vermek istemenizi anlayabiliyoruz. Öncelikle bunun büyük ihtimalle geçici olduğunu unutmayın. Şiddetli bulantı ve kusma şikayetleriniz için ise doktorunuza danışın.
Mide bulantısına iyi gelen yiyecekleri özel bir sağlık durumunuz ya da alerjiniz yoksa beslenmenize dahil ederek de bulantı sorununa evde çözüm bulabilirsiniz. İşte hamilelikte mide bulantısına iyi geldiği düşünülen gıdalar:
Su
Su, genel sağlığımız için büyük önem taşır. Bu önem, konu hamilelik olduğunda ise daha fazla önem kazanır. Hamilelik süresince sağlığınızı korumak için yeteri kadar su tüketmeye özen gösterin. Mide bulantısı yaşarken günde 2- 2,5 litre su içmek zor olabilir ama dehidrasyonun bulantınızı daha da kötüleştirebileceğini unutmayın. İçme suyuna elma sirkesi veya bal ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Bu sayede yeterli su tüketimini de sağlamış olursunuz.
Zencefil
Zencefil, geleneksel tıpta mide sorunlarına çare olarak uzun bir kullanım geçmişine sahip. Mide bulantısı semptomlarını iyileştirmek için merkezi sinir sisteminiz ve midenizle etkileşime girdiği düşünülen gingerol, paradol ve shogaol gibi biyoaktif bileşikler içerir. Bu özellikleri sebebiyle hamilelik sırasında sabah bulantıları için güvenli ve etkili bir tedavi olabilir.
Zencefil genellikle çay, zencefilli kurabiye, toz zencefil olarak tüketilir. Siz de mide bulantınızı hafifletmek için zencefili çay olarak tüketebilir veya yemeklerinize toz formunu ilave edebilirsiniz. Kullanım miktarını ve şeklini ise mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Tuzlu kraker
Kraker, simit, kızarmış ekmek ve tahıl gevrekleri gibi kuru gıdalar genellikle mide bulantısı yaşayan kişilere tavsiye edilir. Bu nedenle jinekologlar tarafından sabah bulantısı yaşayan gebelere de sıklıkla önerilmekte. Mide bulantısı yaşarken yemeklerin görüntüsü ve kokusu bulantıyı tetikleyebileceği için yemek pişirmekten kaçının. Bulantıyı hafifletmek için krakerler, simit, kızarmış ekmek ve tahıllar gibi çok az hazırlık gerektiren veya hiç hazırlık gerektirmeyen, güçlü bir kokusu olmayan ve boş midenizi yatıştırmaya yardımcı olabilecek hızlı atıştırmalıklara yönelin.
Muz
Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler arasında yer alan muz, aynı zamanda besleyici bir seçenek. Mide bulantısı yaşarken gerekli miktarda yemek yemek zor olabilir. Bu nedenle, yemeyi başardığınız yiyeceklerin besleyici olması ve vücudunuzun güçlü kalmasına yardımcı olmak için enerji sağlaması önemlidir. Muz, daima yemesi kolay, besleyici, enerji verici bir atıştırmalıktır. Dahası kusmanız durumunda kaybedilebilecek potasyumun yerine konmasına da yardımcı olur.
Sadece orta boy bir muz 105 kalori, 27 gram karbonhidrat, günlük potasyum ihtiyacınızın % 12’sini ve B6 vitamini için günlük ihtiyacınızın % 22’sini karşılar. Diğer yumuşak, yoğun enerji veren yiyecekler arasında ise avokado, yulaf lapası, haşlanmış meyveler, patates püresi ve fıstık ezmesi bulunur.
Elma püresi
Elma püresi, mide bulantısı konusunda yaygın olarak tüketilen bir besin. Çünkü iyi bir karbonhidrat kaynağı ve midenize de son derece nazik davranır. Yarım fincan (122 gram) şekersiz elma püresi yaklaşık 50 kalori ve 14 gram karbonhidrat içerir. Mide bulantısına iyi gelmesi ile birlikte diyet lifi bakımından da oldukça zengindir. Siz de mide bulantınızı hafifletmek için elma püresi tüketmeyi deneyin.
Protein zengini yemekler
Makro besinlerin mide bulantısı üzerindeki etkilerini araştıran bilimsel çalışmalar var. Örneğin hamile kadınlarla yapılan bir çalışma, protein açısından zengin öğünlerin, karbonhidrat veya yağ açısından zengin öğünlere kıyasla mide bulantısı semptomlarını önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu. Protein açısından zengin yiyecekler, mide bulantısı yaşayan kişiler için özellikle önemli, çünkü bu makro besin, vücudunuzu güçlü tutmaya yardımcı olur ve yetersiz beslenme riskini azaltır.
Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?
Tüm bu hamilelikte beslenme önerileri, mide bulantısı sorununu hafifletmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte alabileceğiniz farklı önlemler de var. İşte onlardan bazıları:
- Bolca dinlenin. İyi bir gece uykusu aldığınızdan emin olun.
- Özenle beslenin. Sağlıklı ve dengeli bir diyet hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için son derece önemli.
- Fiziksel ve zihinsel olarak aktif kalmaya çalışın. Meşgul olmak zihninizi yaşadığınız bulantı gibi olumsuz semptomlardan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
- Yeteri kadar sıvı tüketin.
- Zencefil, nane çayı gibi çatlarla sindirim sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
- Bol ve rahat giysiler giyin.
- Hareketlerinizi kısıtlayan giysiler bulantı semptomlarını daha kötü hale getirebilir.
- Doktorunuzun önerdiği vitamin ve takviyeleri alın.
- Bilgisayar başında çok zaman geçirmeyin. Bu, mide bulantısına katkıda bulunabilir.
- Koku duyarlılığı mide bulantısını daha çok artırabilir. Bu yüzden bu tür tetikleyicilerden olabildiğince uzak durun.
- Şiddetli bulantı ve kusma şikayetiniz varsa mutlaka doktorunuza başvurun.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Uplifers Sağlıklı Beslenme Koleksiyonu’nu incelemek için tıklayın.
İlginizi çekebilir: Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalı? Tüm Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaynaklar: Web MD, Mayo Clinic