Hamilelik belirtileri ve hamilelikte göz ardı edilmemesi gereken durumlar

Bir kadının hayatındaki en önemli dönüm noktalarından ve deneyimlerden biri olan hamilelik, şüphesiz ki keyifli ve umutlu olduğu kadar yorucu ve zorlayıcı yanları da olan uzun bir yolculuk. Anne adayları bu benzersiz serüvende bedenlerinde, zihinlerinde ve duygusal dünyalarında pek çok değişimle karşılaşırken hamile olabilecekleri ihtimali ile ilk karşı karşıya geldiklerinde çeşitli belirtiler kendini gösterebiliyor. Hamilelik belirtileri kimi kadınlarda daha yoğun şiddette ve sıklıkla hissedilirken kimi anne adayları hamileliğin ilk belirtileri konusunda daha yumuşak geçişlerle karşılaşabiliyor. Bu yazımızda hamilelik belirtileri hakkında konuşurken, ilk başta hamileliğin habercisi mide bulantısı olabilir mi, hamileliğin erken belirtileri konularına değinirken gebelik en erken ne zaman belli olur, hamile olduğumu nasıl anlarım, midem bulanıyor hamile miyim gibi sorulara da yanıt arayacağız. Tüm bu soruların cevapları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamilelik belirtileri, anne adayının ilk olarak bedeninde, duygusal durumunda meydana gelen bir dizi değişimi içerir ve bunların en başında mide bulantısı gelir. Mide bulantısı ve kusma, hamileliğin en yaygın erken belirtilerinden biridir. Özellikle sabah bulantısı olarak adlandırılan mide rahatsızlığı, sıkça görülebilir. Ancak, günün herhangi bir zaman diliminde de bulantılar meydana gelebilir.

Öte yandan, göğüs hassasiyeti, göğüslerde ağrı ve büyüme gibi değişimler de gebeliğin erken belirtileri arasındadır. Yorgunluk hissi ve hormonal değişimlere bağlı olarak oluşan duygusal dalgalanmalar ve vücut ısısında değişim de hamilelik belirtisi olabilir. Karın ağrısı ve kramplar da özellikle gebeliğin erken dönemlerinde görülebilir. Kokulara karşı hassasiyet göstermek de hamilelik belirtileri arasındadır. Vajinal akıntı, kanama, idrara çıkma hamilelik döneminde artabilir, baş ve kasık ağrısı görülebilir. İştah değişiklikleri ya da sevilen/sevilmeyen besinlere karşı ilgi veya isteksizlik de artabilir.

İlginizi çekebilir: Gebelik testinde silik çizgi ne demek?

Mide bulantısı kesin hamilelik belirtisi mi?

Hamileliğin en yaygın belirtilerinden biri olan mide bulantısı, bu durumu yaşayan kadınların “midem bulanıyor hamile miyim” sorusunun cevabını merak etmesine neden olabilir. Ancak, her mide bulantısı hamilelik belirtisi değildir. Mide bulantısı hamilelik belirtileri arasında yer alsa da hamilelik dışında da birçok nedenle oluşabilir. Örneğin, sindirim sorunları, gıda zehirlenmesi, stres, enfeksiyon ve çeşitli çevresel faktörler de mide bulantısına yol açabilir.

Dolayısıyla her mide bulantı kesin hamilelik belirtisi değildir. En doğru teşhis ve tanı için test yaptırmak ve bir uzman doktora danışmak en sağlıklı çözüm olacaktır. Hamilelik belirtisi haricinde meydana gelen mide bulantısının nedeni araştırılarak doğru tedavi yöntemi uygulanabilir. Sonuç olarak, mide bulantısı hamilelik belirtileri arasında yer alabilir, ancak tek başına hamileliği kesin olarak göstermez.

Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

Mide bulantısı veya bir başka değişim, hamilelik ihtimalini düşündürürken pek çok kadın hamile olduğumu nasıl anlarım sorusunun cevabını merak ediyor olabilir. Bu konuda hamileliğin ‘erken belirtileri’ni ele almak önemlidir. Yukarıda bahsedilen hamileliğin belirtileri, erken hamilelik belirtilerini de kapsayabilir. Ancak, en erken farkına varabilmek için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta adet gecikmesidir.

Erken hamilelik belirtileri, kadınların hamileliklerinin başlangıcında ortaya çıkan adet döneminin kaçırılmasından sonra fark edilebilir. Yine de şunu belirtmekte fayda var ki her kadın farklıdır ve bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Fakat hamile olduğumu nasıl anlarım, test yapmadan hamile olup olmadığımı nasıl anlarım gibi soruları düşünüyorsanız, cevabı adet günlerinizi gözden geçirmek olacaktır. Ancak her regl gecikmesi ya da adet görememe durumu da tıpkı mide bulantısında olduğu gibi hamileliğin kesin garantisini vermez. Stres, hormonal değişimler, ilaç kullanımı gibi çeşitli faktörler de adet gecikmesine yol açabilir. Bu nedenle en doğru teşhis için test yaptırmak ve doktor kontrolünden geçmek önemlidir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

İlginizi çekebilir: Evde gebelik testi: Tek ve çift çizgi ne anlama gelir?

Hamilelikte göz ardı edilmemesi gereken semptomlar

Her kadın farklı sıklık ve şiddette yukarıdaki hamilelik belirtilerinin tamamını veya bir kısmını deneyimleyebilir. Genel olarak yaygın olan hamilelik belirtileri beklenen durumlardır ve aslında endişe kaynağı değildir. Ancak, bazı belirtiler ciddi sağlık sorunlarına veya sorunlu bir hamileliğe işaret ediyor olabilir. Bu belirtiler arasında:

  • Aşırı kusma,
  • Yoğun vajinal kanama,
  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Yoğun abdominal (karınsal) ağrılar,
  • Aşırı üşüme ve yüksek ateş
  • Erken dönemde kasılmalar,
  • Ağrılı idrar yapma
  • Tüm vücutta kaşınma gibi durumlar yer alır.

Eğer bu durumlardan birini veya birkaçını yaşıyorsanız vakit geçmeden doktorunuza danışmanızda fayda var.

İlginizi çekebilir: Hamilelik ve doğum korkusu tokofobi hakkında tüm merak edilenler

Öte yandan, yorgunluk, genel vücut ve kas ağrıları, unutkanlık, uyku problemleri, kabızlık ve ani mod değişimleri hamilelik boyunca gözlemlenebilir ve bunlar genellikle bir endişeye mahal vermeyen bedensel, zihinsel değişimlerdir. Yine de her anne adayının yolculuğu eşsiz olduğundan sizin için neyin ‘normal’ neyin değil, hangi durumların beklenen veya beklenmeyen olduğunu doktorunuza danışarak bulabilir, süreç boyunca ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak hamilelik, zihinsel ve fiziksel olarak bir dizi değişimle gelir ve en ufak bir rahatsızlık bile endişe verici olabilir. Hafif vücut ağrılarından şiddetli bulantıya kadar deneyimleme ihtimaliniz olan her durum hakkında bilgi almak ve hem kendiniz hem bebeğiniz için en doğru yaklaşımları benimsemek için mutlaka doktorunuza danışın.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynak: healthline, parents, mayoclinic, webmd

İlginizi çekebilir: Hamilelik öncesi dönemde beslenmede dikkat edilmesi gerekenler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!