Hamile yogasıyla kendinizi ve bebeğinizi rahatlatın: Hamileliğinizde size yardımcı olacak 6 poz
Hamile yogası eğitimi almaya karar verdim ama aynı tarihe düğünüm denk geldi gidemedim. Sonra bir eğitim daha açtı sevgili hocam @dr.neslihaniskit doğru zaman diyerek koştum eğitime, tahmin edin ne oldu? Hamile Yogası eğitimimi alırken öğrendim ki aslında eğitimde oğlum Tibet ile birlikteymişim.
Şahane bir başlangıç oldu oğlum ve benim için, halihazırda Yin Yoga eğitmeni olduğumdan sürekli birlikte Yoga yapıyordum oğlumla ama şimdi artık madem hamileyim o zaman Hamile Yogasına başlamanın tam zamanı taze eğitim üzerine…
Hamile Yogası, hamilelik için özel olarak hazırlanmış, yer yer aktif ve enerjik bir pratiktir. Restoratif duruşlar var, bolster üzerinde uzandığımız şahane dinlendirici pozlar var, dersin tamamında hamilelere uyarlanmış duruşlar var. Çok da hafif bir pratik olmadığını söyleyebilirim.
Hamile yogasıyla zihninizi, bedeninizi ve ruhunuzu anneliğe hazırlayın.
(Hamilelik herkes için farklıdır! Yogaya başlamadan önce mutlaka doktorunuzun onayını alın.)
Hamile Yogası derslerinde hamile bir grup ile beraber olmak ya da bu konuyu bilen bir hocayla özel ders yapmak size hamilelik ile birlikte gelen sayısız fiziksel ve duygusal değişimler ile başa çıkmanıza yardımcı olacak ve size esneklik kazandıracak. Matın üzerinde yaptığınız her poz sayesinde hamileliğiniz kolaylaşacak ve doğum sırasında size yardımcı olacaktır.
Hamile Yogası kişiye özel olarak bilgili bir hocayla birlikte ihtiyaca göre uyarlanabilir. Genel bir Yoga dersi hamileye uygun olmayabilir. Pozlar aynı olsa da destekleyiciler, pozlardaki küçük farklılıklar gerçekten işi bilen bir hoca ile mümkün olabilir.
Hamile Yogasında en önemli konulardan biri de tabi ki nefes alıp vermek çünkü doğum anının en büyük dostudur nefes… Nefes çalışması stres hormonlarını yatıştırıp rahatlamayı sağlıyor.
Hamile Yogası aslında, doğum zamanı geldiğinde bedenin açılması için esneklik yaratmayı amaçlıyor, tüm duruşları buna göre planlıyoruz. Bu yazımda bolster kullanarak veya kullanmadan sizi güçlendirecek bir, iki poz paylaşmak istedim.
Hamile Yogasında derin burgular, fazlasıyla ileri ve geri bükülmelerden, aşırı sıcak stüdyolardan uzak durmanızı ve Hamile Yogası konusunda eğitim almış deneyimli bir eğitmen ile çalışmanızı öneririm.
Virasana – Kahraman duruşu
Bu pozda mutlu bir bebek gibi tam, derin ve kolay nefes almayı deneyeceğiz. Bu şekilde nefes almak, sinir sistemini yatıştırır ve rahme giden oksijen akışını anne ve bebeği destekleyecek şekilde artırır. Unutmayın bu nefesler doğum sırasında da işinize yarayacak!!!
Ayaklarınızın üzerine oturduğunuzda ayak bilekleriniz ağrıyorsa o zaman bir battaniye koyabilirsiniz. Belki kalçanızın altına boslter ya da blok alabilirsiniz. Sağ eliniz kalbinizde, sol eliniz bebeğinizin üstünde oturun ve nefesinize odaklanarak omurganızı dikleştirin. Alıp verdiğiniz her nefeste pozitif enerjinizi hem bedeninize hem de bebeğinize ilettiğinizin farkında olun. Bu pozda 3-5 dakika kalabilirsiniz.
Tanrıça duruşu
Çok yakında anne olacaksınız ve kollarınız güçlü olmalı… Omuzlarınızı, sırtınızı ve kollarınızı bu basit duruş ile güçlendirebileceksiniz. Bu poz başlangıçta zor gelirse, 1-2 dakika, değilse 3-4 dakika kalmaya çalışın. Zor gelirse eğer yaptığınız bu poz ya da diğerleriyle bebeğinize hazırlandığınızı hatırlayın. Gözlerinizi kapatın ve içinize dönerek nefesinize odaklanın ve zihninizde hep bebeğinizle mutlu, keyifli anları canlandırın. Sürenin sonunda sağ eliniz sol omuzda, sol eliniz sağ omuzda duracak şekilde hafif dokunuşlarla vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.
Yavru köpek duruşu
Dizlerinizi kalça açıklığından biraz daha geniş tutun, ellerinizi alnınız yere gelene kadar ileri doğru uzatın. 5 derin nefes alın verin. Omurganızın rahatlamasına ve göğüs kafesinizin esnemesine yardımcı olur …
Kutup ayısı pozu
Bu duruş aslında çocuk pozunun versiyonu olarak bilinir, omurgamızı rahatlatmak amacıyla kolaylıkla bolster ile uygulayabileceğiniz kurtarıcı pozlardan biridir.
Bu poz sakinleştirir ve içe dönmenizi sağlar. Doğum sancıları sırasında güç toplamak ve bebeğinizle bağ kurmak için kullanabilirsiniz. Bebeğinizi taşırken belinize uygulanan baskıyı hafiflettiğiniz bu poz öte yandan, karnınızı bir hamak gibi kullanarak bebeğinizi rahatlattığınız bir pozdur… Bu pozda en az 5 nefes kalın, en fazla ise sıkılana kadar…
At pozu
Bu pozu yaparken dizlerinizi ve ayak bilekleriniz aynı hizada tutun ve ağırlığı ayağınızın dış kısmına verin. Sırtınız dik kalsın; belinizin çukurlaşmasına izin vermeyin. Bu duruşta 1-5 dk arasında kalabilirsiniz. Sırtınız çok zorlarınsa ayakları düzeltip biraz dinlenin… Unutmayın bebeğinizi taşırken veya emzirirken kollarınızın ve sırtınızın güçlü olmasına ihtiyaç duyacaksınız. Benim Tibet’im 13 aylık, 12 kilo…
Yana yatarak savasana
Bu pozda sola doğru yatmanız önemli; sağ tarafımızda bulunan toplardamarı sıkıştırmamak için… Ellerinizi başınızın altına koyun veya bir battaniye de koyabilirsiniz; bacaklarınızın arasına ise tüm hamileliğinizde ve sonrasında kullanmak üzere bir bolster yerleştirebilirsiniz. Gözlerinizi kapatın ve nefesinizle bedeninizdeki tüm gerginliğin azaldığını hissedin. Bebeğinizle birlikte dinlendiğiniz bu şahane anda 7-10 dakika kalabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Rahat bir hamilelik döneminin en huzurlu yolu: Hamile yogası