Hamile pilatesinin faydaları nelerdir?

Her insanın güne dinç başlaması için düzenli olarak hareket etmesi gerekiyor. Bu kural, hamilelik dönemindeki bireyler için de geçerli. Düzenli fiziksel aktivite, hamilelik esnasında daha enerjik hissetmeyi ve doğum sonrası hızlıca toparlanmayı beraberinde getiriyor. Ayrıca, gün içinde fiziksel açıdan aktif kalmayı atlamayan hamileler gebelik diyabetinden korunduğu gibi aşırı kilo alımıyla da karşılaşmıyorlar. Bunlara ek olarak, düzenli egzersiz sayesinde hamilelik döneminde ortaya çıkan bacaklardaki ve ayaklardaki şişkinlik de giderilebiliyor. Bu nedenle, pek çok uzman hamilelere düzenli olarak hareket etmelerini öneriyor. Hamile pilatesi de bu önerinin arkasından gelen en etkili çözüm oluyor. Bu yazımızda, sizler için hamile pilatesinin ne olduğunu ve yararlarını kaleme aldık.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Lütfen doktorunuza danışın.

Hamile pilatesi nedir?

Vücudun esnekliğini artıran ve kasları güçlendiren pilates isimli fiziksel fitness sistemi, hamilelere yönelik dizayn edildiği zaman hamile pilatesi olarak anılıyor. Hamile pilatesi, hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarını güçlü, esnek ve dengeli tutmalarını sağlamak adına özel olarak tasarlanıyor. Bu egzersiz türü, nefes kontrolünü, zihinsel farkındalığı, esnekliği ve fiziksel gücü bir araya getiriyor.

Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan her hamile, doktor onayıyla birlikte hamileliğinin ilk üç ayından itibaren hamile pilatesine başlayabiliyor. Bu dönemde vücutta çeşitli değişiklikler yaşandığı için her trimestere özel bir pilates programı hazırlanabiliyor. Örneğin, ilk üç ayda mide bulantısı ve sabah yorgunluğu gibi belirtiler yaygın olduğu için bu süreçte nefes odaklı bir program tercih ediliyor. İkinci trimesterde ise anne adayları genellikle kendilerini daha enerjik hissettikleri için pelvik taban, çömelme ve postür egzersizleri öneriliyor. Son üç ayda ise yorgunluk durumuna bağlı olarak sadece nefes egzersizlerine başvurulabildiği gibi hafif esnemeler, uyluk egzersizleri ve pelvik taban egzersizleri de yapılabiliyor. İkinci ve üçüncü trimesterde sırtüstü uzanmayı ve tek ayak üzerinde durmayı barındıran pozisyonlar önerilmiyor.

Her hamilede farklı durumlar ağır bastığı için hamile pilatesinin bireye özel planlanması önem taşıyor. Bu nedenle, hamilelerin bu egzersizi uygulamaya başlamadan önce bir uzmana danışması ve ondan pilates programı alması gerekiyor.

Hamile pilatesinin faydaları nelerdir?

Hamilelik döneminde kilo alımı yaşandığı için vücudun ağırlık merkezi değişebiliyor. Bu değişiklik yüzünden de anne adayları dengelerini kaybedebiliyorlar. Hamile pilatesi de vücudun değişen dengesini düzeltirken postürü de iyileştiriyor. Buna ek olarak, bu egzersizin sırt kaslarını güçlendirerek bu zorlu dönemde sırt ağrılarını azalttığını vurgulamak istiyoruz.

Hamile pilatesi, pek çok anne adayının başına gelen kramp problemiyle de başa çıkıyor. Bu aktivite, bacak kaslarını geliştirdiği için kramp, acı ve ağrı gibi durumların daha iyi yönetilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, hamileler bu pilates aracılığıyla pelvik taban kaslarını güçlendirerek doğum sürecini kolaylaştırabiliyorlar; pelvik taban kaslarının geliştirilmesi sayesinde doğum esnasında bebek dışarıya daha kolay bir şekilde itilebiliyor.

Bu egzersiz esnasında düzenli olarak nefes pratikleri uygulandığı için anne adayları rahatlayabiliyorlar. Bu rahatlama, hamilelik sürecini kolaylaştırdığı gibi doğum esnasında da yardımcı oluyor. Pilates sayesinde nefes yönetimini geliştirmiş olan anne adayları, doğum sürecinde nefeslerini çok daha düzgün bir şekilde kontrol ediyorlar. Son olarak, bu egzersizin doğum sonrasında eski beden tipine dönüş yolunda da yardımcı olduğunu belirtmek istiyoruz.

Eğer hamilelik döneminde görülen alışılagelmiş durumlar dışında bir sağlık probleminiz yoksa ve doktorunuzdan onay aldıysanız hamile pilatesine başlayabilirsiniz. Aşağıdaki video aracılığıyla bu egzersizde ne tarz hareketlerin uygulandığını keşfedebilirsiniz. Her ne kadar videodaki pozisyonlar yönlendirici olsa da bir pilates uzmanına danışmadan kendi pilates planınızı çıkartmamanızı öneriyoruz.

Pregnancy Pilates For A Fit & Toned Pregnancy (20-Min Prenatal Pilates Class)

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Lütfen doktorunuza danışın.

İlginizi çekebilir: Kardiyo yoga nedir, nasıl yapılır?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!