Üretkenlikle ilgili öneriler arasında belki de en ilginçleri, Japon Edebiyatı’nda bir şiir biçimi olan Haiku ile ilgili olanlar. Hatta bu konu pek çok mecrada “Haiku Tarzı Üretkenlik” olarak incelenir durumda. Bir edebi yazım türüyle üretkenliğin ne ilgisi olabilir? Buyurun yazımıza…
Öncelikle Haiku ile ilgili kısaca bilgi verip, konuyu bir bağlama oturtalım. Haiku şiiri üç dize ve genellikle ilk ve son dizeleri beş, orta dizesi yedi olmak üzere toplam 17 heceden oluşan, son derece sınırlı bir şiir türü. Haiku, şairleri için oldukça kısıtlayıcı bir yazım olanağı sunsa da, dizelerin birbirleriyle kafiyeli olmak zorunda olmayışı bir nebze rahatlık sağlıyor. Haiku 9. yüzyıldaki ilk örneklerinden bu yana son derece popüler olmuş, hatta “usta işi” şiir olarak ün salmış.
Haiku şiirinde dikkat çeken şey, az sözcük ile çok şey anlatmanın zorluğu ile, verilen güçlü mesajlar. Elinde sadece 17 hece olan şairin söylemek istediklerini bu hecelere sığdırması elbette zor, ancak ortaya çıkan mesaj işin zorluğu derecesinde güçlü ve çarpıcı oluyor.
İsrafa mahal vermeyen Haiku şiiri, hayatımızı sadeleştirirken önemli olanı kaybetmeme konusunda bize çok şey öğretiyor. Haiku’nun üretkenliğe sağladığı katkı, aşağıdaki maddelerle özetlenebilir:
Zaman verimliliği
Bir iş ya da ödevi yapmak için elinizde bir hafta olsa, muhtemelen son günün son saatlerinde başına otururdunuz. En azından, genel insan davranışı bu şekildedir. Oysa size iki saat verilse, o iki saatte işi sonlandırmak için elinizden geleni yapardınız. Gerçek yaşamda da zaman kısıtı, örneğin bir takvime bağlı olarak ilerlemek için kendimizi teşvik etmek, üretkenliği artırıyor.
Eşyalarda sadeleşme
Her mevsim için sadece belli bir sayıda kıyafetiniz olmasına karar verseniz hem dolabınızdaki fazlalıklardan kurtulur, hem de gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri almaya odaklanabilirdiniz. Mekan ve nesne kısıtlamaları gerçekten ihtiyacınız olan kıyafetleri ve gerçekten okuyacağınız kitapları almanızda etkili olabilir.
İş yükü
Yeni proje ve sorumluluklara açık olmak iyidir, ancak ya sınırlarınızı çok zorluyor ve sonuçta, çok iyi yapabileceğiniz işleri bile zamansızlıktan ötürü yarım yamalak teslim edebiliyorsanız? Özellikle de kendi başına çalışanların dikkat etmesi gereken iş yükü konusu performansınızı tahmin ettiğinizden de çok düşürüyor olabilir. Kendinize ve elinizdeki zamana karşı adil olun.
İnsan kalabalığı
Görüştüğümüz herkesin sosyal ihtiyaçlarımızı aynı şekilde karşılamadığı muhakkak. Aile, arkadaşlar, sevgili, işten tanıdıklar, arkadaşların arkadaşları derken, sosyal medyanın da yardımıyla çevremizdeki insan çemberi büyük bir hızla genişliyor. Bu durumda Haiku’nun sadeleşme yöntemini uygulayıp, gerçekten derin ve anlamlı bir ilişki kurmak istediğimiz insanlara yatırım yapmak hem kişisel gelişimimize, hem de mutluluğumuza katkı sağlar.
Yazar Leo Babauta, Haiku tarzı üretkenliğin önemli savunucu ve uygulayıcılarından olup, özellikle iş hayatı için şu önerilerde bulunuyor:
- Dikkat dağıtan etkenlerden olabildiğince uzaklaşmak
- Bir işi yapmak için gereken süreyi önceden, gerçekçi şekilde belirlemek
- Multitasking yapmamak
İlginizi çekebilir: Üretkenlik konusunda muhtemelen daha önce duymadığınız stratejiler
Kaynaklar:
Zen Habits
Literary Devices