Haftanın sağlık uzmanı röportajı: Prof.Dr. Barış Ata ile yumurta dondurma ve toplama üzerine
Merhaba sevgili okurlarım. Çiftleri ilgilendiren bir konuyla karşınızdayım. Yumurta dondurma ve yumurta toplama işlemi hakkında Barış Ata ile YouTube kanalım için bir video çektik. Kanalımdan izleyebilirsiniz.
Şimdi yumurta dondurma işleminin ne olduğunu söyleyecek olursak, kadının yumurtalığından elde edilen yumurta hücrelerinin (oosit) ileride çocuk sahibi olmak amacıyla dondurularak saklanmasıdır.
Yumurta toplama işlemi ise tüp bebek tedavisinde yumurtalar belirli büyüklüğe geldikten sonra kalçadan yapılan bir “çatlatma iğnesi” ile çatlatılır ve 36 saat sonra yumurtalar toplanılır. Olgun yumurtaların toplanması işlemine “OPU” (oosyte pick up, yumurta toplama) adı verilir.
Aslında her şey açık ve net. Ama bu işlemi yaparken nasıl bir yol bizi bekliyor. Ondan da bahsedelim. Toplamda 10 günde gerçekleşiyor. Önce doktorumuzla güzelce konuşuyoruz. Neler bekliyoruz? Ne istiyoruz? Bizi nasıl bir işlem bekliyor? Bu konuşmadan sonra yapmaya karar verdiğimizde birtakım kan testleri yapılıyor tabii ki. Sonra her gün yapılması gereken cilt altı iğneler var. 2-3 ultrason muayenesi oluyor. En sonda da yumurta toplama işlemi yapılıyor.
Hastanede yatmayı gerektirmeyen ve günlük hayatımızı etkilemeyen bu işlem hakkında daha fazla merak ettiğiniz şeyler için kanalıma beklerim.
Bana Instagram adresimden ulaşabilirsiniz.
Bolca sevgiler! Sağlıklı kalın!
İlginizi çekebilir: Haftanın sağlık uzmanı röportajı: Yard. Doç. Dr. Hakan Güveli’yle obezite üzerine