16’ncı yüzyılın sonlarına kadar Güneş ve gezegenlerin Dünya’nın etrafında döndüğü düşünülüyordu. 19’uncu yüzyıla kadar ise kolera ve veba gibi bulaşıcı hastalıkların, çürümüş partiküllerin yaydığı zehirli bir dumandan kaynaklandığına inanılıyordu. 20’nci yüzyılın ilk dönemlerine kadar ise cerrahlar, vücuttan alınan belli bir miktar kanın, insan sağlığını kötü etkileyen unsurları dengelediğine inanıyordu.
Günümüzde bunların hepsinin yanlış olduğunu, bir seferde anlayabiliyoruz ancak insanlar yıllarca tüm bunların doğru olduğuna sıkı sıkıya inandı.
Bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir şekilde ilerlediği bu dönemde, bir şeyin doğruluğu konusunda ısrar etmeden önce tekrar düşünüp araştırmak gerekebilir. Biz de Uplifers olarak sizler için günümüzde doğru bilinen yanlışların bazılarını derledik:
1. Soğuk havada ıslak saçla dışarı çıkmak hasta eder
Pimpirikli her anne, kış aylarında banyo yaptıktan sonra dışarı çıkan çocuğunun arkasından “Başına
şapka giy” diye seslenir. Ancak konuyla ilgili yapılan birçok araştırma, soğukta kalan insanların
>diğerlerine göre hastalanma riskinin daha yüksek olduğu inancının yanlış olduğunu kanıtladı. Üstelik saçınızın ıslak veya kuru olması da bu gerçeği değiştirmiyor.
2. Vikingler boynuzlu miğfer takıyordu
Viking savaşçılarını, artık ikonlaşan boynuzlu miğfer olmadan gösteren tek bir tablo bile yok. Oysa ki Viking savaşçıları bu tür bir başlık takmazdı. Yaşadıkları bölgede böyle bir tarz benimsenmiş olmasına rağmen, bu tür başlıklar sadece törenlerde kullanılırdı ve Vikinglere ulaşana kadar bu
geleneğe sahip çıkanların sayısı epey azalmıştı.
3. Şeker çocukları değiştirir
American Medical Association‘un bilimsel yayını, çocuklar ve şeker tüketimiyle ilgili 23 farklı çalışmanın özetlerini bir araya getirdi. Sonuç; şeker çocuklarda davranış değişikliklerine neden
olmuyor. Ancak bu düşünce o kadar derine yerleşmiş ki bizlerin algısını bile etkiliyor. Yapılan bir araştırmada, bir grup erkek çocuğun annelerine, çocuklarının şeker oranı yüksek bir içecek içtikleri söylendi. Bunu öğrenen annelerin, çocuklarında hiperaktivite görüldüğüne dair şikayetleri arttı. Oysa çocuklara şekersiz bir içecek verilmişti.
4. Vücut sıcaklığının büyük bir kısmı baş bölgesinden kaybedilir
Birçok kişi vücut sıcaklığının yaklaşık yüzde 98’inin baş bölgesinden kaybedildiğini, bu yüzden soğuk havalarda şapka giyilmesi gerektiğini düşünüyor. Oysa birçok araştırma, vücudun herhangi bir bölgesinden kaybedilen sıcaklığın, o bölgeni yüzeyine bağlı olduğunu gösteriyor. Örneğin soğuk bir günde, vücut sıcaklığınızın büyük bir kısmını saçlarınızın yoğun olduğu baş bölgenizden değil, açıkta kalan bacak veya kol bölgenizden kaybedersiniz.
5. Parmak çıtlatmak kireçlenmeye neden olur
İlk bakışta haklılık payı varmış gibi görünse de bu da doğru sanılan yanlışlardan biri.
Parmaklarınızı çıtlatarak kireçlenmeye neden olmak mümkün değil. Üstelik kireçlenme şikayeti olanlar arasında parmaklarını çıtlatanlarla ve parmaklarını çıtlatmayanlar arasında bariz bir fark da bulunmuyor. Tıp literatüründe parmak çıtlatmanın bazı sakatlıklara neden olabileceğine dair örnekler bulunsa da kireçlenmeyle herhangi bir bağlantı kurmak mümkün değil.
6. Napolyon’un boyu kısaydı
Napolyon’un boyu, bir dönem 157 santimetre olarak biliniyordu ancak daha sonra birçok tarihçi
Napolyon’un daha uzun olduğu ve boyunun yaklaşık 170 santimetre olduğu konusunda uzlaşmaya vardı. Bugünün ölçülerine bakılırsa kısa olarak görülebilir ancak Napolyon o dönemin Fransız erkeklerine göre ortalama bir boya sahipti.
7. Egzersiz yapmadan önce esnemek gerekir
Egzersize başlamadan önce esneme hareketleri yapmak performansı artırmanın ve sakatlıklardan kaçınmanın en etkili yolu olarak bilinir. Ancak birçok araştırma, egzersiz öncesi yapılan esnemenin sizi yavaşlattığını gösteriyor. Uzmanlar, koşu öncesi yapılan esnemenin yüzde 5 oranında hızı düşürdüğünü tespit etti. Bisikletçiler üzerinde çalışan bir grup İtalyan araştırmacı ise esnemenin ters etki yarattığını ortaya koydu. Üstelik, egzersiz öncesi yapılan esnemenin sakatlanma riskini azalttığına dair bilimsel bir kanıt da bulunmuyor.
8. Yumurtadaki kolesterol kalp sağlığı için zararlı
Yapılan birçok araştırma, yiyeceklerde bulunan kolesterolün vücuttaki kolesterol oranını negatif anlamda yükseltici bir etkisi bulunmadığını ortaya koydu. Asıl zararlı olan, doymuş yağ tüketiminden kaynaklanan kolesterol. Bu nedenle, yumurta yemenizde herhangi bir sıkıntı yok, asıl et tüketiminde yağsız olana yönelmeniz gerekiyor.
9. Köpeklerin bir yılı, insanların yedi yılına eşit
Bu durumda 3 yaşındaki köpeğiniz, 21 yaşında bir insan sayılabilir mi? Uzmanlar pek de öyle demiyor. Genel kanı, köpeklerin insanlara göre daha hızlı olgunlaştığı şeklinde ancak bu durum yıllar geçtikçe yavaşlıyor. Örneğin 2 yaşındaki köpeğiniz, insan yaşına göre 21 yaşında sayılabilir ancak daha sonrasındaki her bir yıl, dört insan yaşına eşit şekilde ilerliyor.
10. George Washington’ın tahtadan dişi vardı
ABD’nin ilk başkanı olan George Washington 20 yaşındayken dişlerini kaybetmeye başlamıştı ancak sanılanın aksine, diş hekimleri buna çare olarak Başkan için tahtadan diş yapmayı önermedi tabii. Washington’ın ağzında dört farklı malzemeden diş vardı; bunlar altın, hipopotam diş minesi, kurşun ve insan-hayvan (o dönemde en çok at ve eşek dişi kullanılıyor) dişinden yapılan bir karışım. Ayrıca diş hekimleri, bu dişleri bir arada tutabilmek için cıvatalar kullanmıştı. Tüm bu çaba ise Başkan’ın, eşi Mary Washingon‘ın yaptığı zencefilli çörekleri yiyebilmesi içindi…
Kaynak:
Mother Nature Network