Günümüz insanının sahteliğine kafa tutan öykülerden oluşan bir kitap: Yakın-görmez

Serpil Şahin’in yeni kitabı Yakın-görmez, ince bir mizah duygusu ve zengin gözlemler içeriyor. Kitap günümüz kent insanının sevmek ve sevilmek özleminin özüne iniyor ve sorguluyor. Yedi öyküden oluşan Yakın-görmez’i cesur ve eğlenceli öyküleriyle aynı zamanda şiirsel ve saf üslubuyla tanımlayabiliriz özetle. Yazar günümüz toplumunun baskıcı, ikiyüzlü ve bencil yanlarını oldukça samimi ve saf bir tavırla ele alıyor. Kitapta öykülerdeki karakterlerin çeşitliliğinde kaybolurken, kitabı elinizden bırakamayacaksınız. Mesela siz daha önce hiç kedinizden akıl aldınız mı? Ya da “plaza güzeli” arkadaşlarınızın yarattığı evlenme baskısından bunaldınız mı?

Yakın-görmez’i okurken gülümseyeceğiniz, aynı zamanda sorgulamalara dahil olacağınız bir serüven sizleri bekliyor. Yakın-görmez kelimesi hipermetrop olarak bilinen görme bozukluğu hastalığından geliyor. Kitapta bu kullanım metaforik bir anlam kazanıyor tabii. Serpil Şahin’in öykülerindeki karakterler ise, 21.yüzyılın “yakın-görmezleridir”. Kitaptan alıntılarla günümüz “yakın-görmezleri”ni yakından tanıyalım:

Lotoyu kazanmak istiyorsan önce bilet almalısın hikayesinden:



“Yalnız olmak için mi büyümüştüm?

Neden hayatıma biri girdiğinde içimdeki uzaklara daha da mesafe ekleniyordu.

İlişkileri heyecanlı kılan şey değişim iken neden tek değişen ben oluyordum?

“İçinden geldiği gibi davran.” Dediklerinde ve tam da öyle yaptığımda neden içimden geldiği gibi davrandığım için suçlanıyordum?

Neden hayatıma girenler beni önce ben olduğum için sevmiyorlardı da, olabileceğim ben için sevmeye çabalıyorlardı.”

Ölüm perisi hikayesinden:

“Bu beşinci denemem. Canıma yeti artık!

Ah, aslında neresinden bakarsan bak çok ironik.

Kendi irademle gelmediğim bu dünyadan kendi irademle defolup gitmek için giriştiğim beşinci intihar teşebbüsü de bana “Al babayı!” dedi. Yirmi iki yıldır ölmeyi bile başaramayan ben, pek tabii ki kırk yıl boyunca yaşamayı da başaramadım. Cibiliyetsiz herifin tekiyim!

On sekiz yaşımdaydım, babamı kaybettim. Bir babaya her zaman ihtiyaç var mıydı, yoksa karışan ergen kafam, dağılan dünyam, kabaran hormonlarım yüzünden dara düştüğümde mi istiyordum var olmasını… Hala bilmiyorum bunun cevabını…”

Çocuk gibi sevmek hikayesinden:

“Bilmem. Basit en zorudur derler. Sevmek çok kolay, ama seviyor kalabilmek çok zor. Sevmenin temelinde romantizm, seviyor kalabilmenin temelinde dürüstlük yatar. En son kime dürüst davranabildiğini anımsıyor musun? Kendine bile dürüst davranamıyorken, kime dürüst davranabilirsin ki! Çıkar romantizmi yaşamadığın birine mi?”

Miyav hikayesinden:

“Küçükken de böyleydim. Tanıdığım insanlar beni sevsin, tanımadıklarım benden hoşlansın diye kendimi bin parçaya bölerdim. Böldüğüm parçalarıma eşit oranda sevimlilik, anlayış ve iyilik pay ederdim. Bazen bazı parçalarım uğraşlarının, çabalarının sonucunda hak ettiğine inandığı şeyi bulamayınca, dengeyi kısa ya da uzun vadeli kaybetmeme ve kantarın topuzunu kaçırmama neden olurlardı ve bilin o topuz nereye kaçardı?”

Sevebilir misin? Hikayesinden:

“Bir insanı gerçekten ve ömür boyu sevebilmek için onu bütün şekliyle Kabul etmelisin. Beyazın içinde bile siyah varken, bir insanın içinde neden olmasın? Ayrıca siyah, karanlıktan daha aydınlık da olabilir bazen. İyi yanları herkes kolayca sever ve takdir eder. Peki bir insanı kötü yanlarına rağmen kim sever?”

Aşk büyüktür cinsiyetten hikayesinden:

“Zülal’in yanına usulca sokulan Birgül Öğretmen, defterde yazılı olanları okuyunca şaşkınlığını gizleyemedi.

Ne zaman yağmur yağsa, yalnızlığına ağladığını ağladığını düşünüyorum ve bunu hak ettiğini de. Kendinden doğanları birer birer öldüren katil bir anneden başka bir şey değilsin Tanrı!

Birgül Öğretmen satırları okumayı bitirdiğinde Zülal’le göz göze geldi.”

Yakın-görmez’in yazarı Serpil Şahin hakkında

Kitabın yazarı Serpil Şahin, 2005 yılında “Kalembitijeyn” isimli bloğunu açtı. Açtığı blogta aşk ve ilişkiler üzerine romantik-komedi tadında yazılar yazdı. İlk kitabı Aşk Yemeği Acılı Sever ise, bloğundan derlenmiş hikayelerden oluşuyor. Uplifers’ın devamlı yazarlarından biri olan Serpil Şahin, blog yazarlığını bırakıp online platformlarda  kişisel gelişim, film müzikleri, animeler gibi konular üzerine içerik yazarlığı yapmaya başladı. 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!