X

Günsu Özkarar ile yeni çıkan kitabı ‘Liseli Bir Genç Kızın Şiir Defteri’ üzerine konuştuk

Uplifers yazarlarımızdan viyola sanatçısı ve yazar Günsu Özkarar ile son çıkan kitabı Liseli Bir Genç Kızın Şiir Defteri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendi gençlik yıllarında kaleme aldığı, duygu yüklü, bazen naif bazen hırçın duygularla yazdığı şiirlerini bir araya getiren yazarımız, ilham verici yolculuğunu bizlerle paylaştı. İşte şiir yolculuğuna dair tüm detaylar…

Keyifli okumalar.

Yeni kitabınızın ismi neden ‘Liseli Bir Genç Kızın Şiir Defteri’; gerçekten lise yıllarınızda yazdığınız için mi yoksa o dönemdeki duyguları yansıttığı için mi?

İsim koymak bana yazmaktan daha zor gelen bir süreç. Hem okur kitlesini düşünerek akılda kalıcı bir şey bulmaya çalışıyorsunuz, hem kitaptan bir iz taşımalı kaygısı var. Ben isim bulma konusunda çok iyi bulmam kendimi. Fazla duygusal anlamlar yükleyip kitaba, karışık ifadeler kullanmaya yatkın oluyorum. Bu sebeple bu kez imdadıma yayınevim yetişmişti. Liseli bir genç kızın kitabı bu dediler, e dedik İpek Ongun’un da böyle bir kitabı yok muydu; hani her genç kızın okuduğu ve öykündüğü , biraz da onu anma niteliğinde olur dedik. Neticede ben de İpek Ongun okuyarak büyümüş bir genç kızdım ama lise yıllarım onun karakterlerinin naifliğine oranla çok daha sert geçti … Bunu da eklemeliyim: Hayaller ve gerçekler olayı. (Gülüyor.)

Daha önce yayınlanan Tarihsel Süreçte Gelişen Viyola Ekolleri, Bazen Olur kitaplarınızdan sonra şiir yepyeni bir yönünüz mü yoksa zaten her zaman içinizde miydi? Şiir tutkunuzu ilk ne zaman keşfettiniz?

Geçen gün Kendisi Bir Mekan isimli mekanda yaptığım imza gününde de benzer bir soruyu cevapladım. Aslında ben şiir yazamıyorum. İyi bir şiir okuruyum ama şiir yazan biri değilim. O yıllarda çok iyi yazmışım ve kendi zirveme ulaşmışım bence. Daha iyisinin çıkacağını hiç sanmıyorum. Okuyun ne demek istediğimi anlayacaksınız. O yaşlardaki bir çocuğun her karaktere girişi ve her yaşa adapte oluşu mevcut resmen. Bu açıdan kendi imgelerimi kuvvetli buluyorum. Yatmadan önce Borges’in çevirilerini okuduğum yıllardı, kendi okur yazarlığımdan edindiğim esinlenme ve duygularımın birleşimi olmuş o şiirler. Diğer yandan şiir de denmeyebilir belki onlara, bir okurum demişti “Daha çok iç dökme gibi.” diye. Belki de doğru. Henüz kalemini yeni oynatan bir ergenin arayışları ve bir türe ait değil belki de…

Bir şeyler yazarken şiir yazacağınızı bilerek mi kalemi elinize alıyordunuz; yoksa yazarken şiirler kendiliğinden kalbinizden, parmaklarınızdan dökülüyor muydu?

Bunu hatırlamam için ufak bir zaman makinasına ihtiyaç duyabilirim. Dile kolay 20 küsur yıl geçmiş üstünden… Ama tahminimce önce zihnimde oluşmuşlardır ve gözlemlediklerimi taşmak üzereyken yazmışımdır. Çünkü hala öyleyim. Bunları yazmalıyım diye masa başına geçiyorum. Trans halinde bir yazma olmuyor, önce içimde pişiyor, düşünsel çalışma olarak.

İlham aldığınız, şiirlerinizde esinlendiğiniz şairler var mı?

Borges’i az önce yad ettim. O yıllarda Nazım Hikmet’e ve onun gerçekçi tarzına çok aşıktım. Garip akımı daha uzak gelirdi, yine de okuyordum. Birhan Keskin, Gülten Akın daha geç keşfettiğim şairler maalesef.

Şiirler sizce bir mesaj taşıyor mu; okuyucularınıza Bir Liseli Genç Kızın Şiir Defteri’nde vermek istediğiniz mesajlar var mı yoksa herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği bir eser mi?

Evet var. Biz aslında mahreme girebilecek bu şiirleri yayınlarken bir sosyal duyarlılık projesi gibi düşündük. Ergenlik dönemi ile ilgili ebeveynleri uyarmak istedik. Şiirlerim hayat ve ölümle ilgili öyle derin bir kavrayış içinde ki, ergenlikte ne derece yalnız hissedilebileceğine ve kasvetli düşüncelere dalınabilineceğine dikkat çekmeye çalışıyorum. Tanıdığınız ergenlere yoldaşlık edin demek için de kendi mahremimi ortaya saçtım kısacası… Umarım işe yaramıştır ya da uzun vadede yarar.

Şiirlerden devam etmeyi ve yeni şiir kitapları çıkarmayı düşünüyor musunuz yoksa eserleriniz arasında türünün tek örneği olarak mı kalacak?

Bence tek örneği olur ama bir başka sorunuzun cevabında söylediğim gibi, bir sosyal duyarlılık projesi olarak bakabilirsek bu tür başka çalışmalar illaki yaparım. Şiirli veya şiirsiz. Hatta bir oyun yazıyorum şu ara, o da biraz farkındalık amaçlı mesela.

Yazarımız Günsu Özkarar’ın tüm yazılarını keşfetmek için tıklayabilirsiniz.Yazarımız Günsu Özkarar’

Liseli Bir Genç Kızın Şiir Defteri’ni incelemek ve satın almak için tıklayabilirsiniz.Liseli Bir Genç Kızın Şiir Defteri’

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale