X

Duygusal rahatlama ve kaos içinde düzen: Günlük tutarak duygularınızı yansıtın

Kendinizi sık sık olmuş bitmiş bir olay hakkında tekrar tekrar düşünürken buluyor musunuz? Olumsuz bir durumu, olayı, günlerce, aylarca kafanızda döndürüp döndürüp duruyor musunuz? Cevaplarınız evetse sizi bu girdaptan kurtaracak etkili bir yöntemle tanıştıralım: Günlük tutmak. Olumsuz düşünceler uykunuzu kaçırıyor, başka işlere odaklanmanıza engel alıyor, sürekli sizi strese sokuyorsa, içinizde savaş verdiğiniz öfke, kızgınlık, kırgınlık gibi duyguları biriktirmeden atabilirsiniz.

Günlük tutmanın faydaları

Pek çok bilimsel araştırma, günlük yazmanın duygularla başa çıkmaya ve onları en sağlıklı şekilde işlemeye yardımcı olacağına dikkat çekiyor. Günde sadece 10-15 dakika ayırarak kendinizle etkileşim kurabilir, duygularınıza erişebilir, olup bitenleri zihninizde döndürüp durmak yerine kağıda dökebilirsiniz.

Gelin, günlük tutmanın faydalarına daha yakından bakalım:

  • Stresi azaltmaya yardımcı olur.
  • Kan basıncını düşürür.
  • Modu yükseltir.
  • Olumsuz düşüncelerden uzaklaşmaya alan açar.
  • Duyguları tanımlamaya ve etiketlemeye destek olur.
  • Kişinin kendini keşfetmesini sağlar.
  • Yeni çözüm yolları bulmaya yardımcı olur, yaratıcı düşünceyi destekler.
  • Kaygı yönetimini kolaylaştırır.
  • Depresyonun semptomlarını azaltır.
  • Sorunları, korkuları ve endişeleri fark etmeye yardımcı olur.
  • Olumlu iç sesi destekler.
  • Bakış açısını zenginleştirir.
  • Öz kontrolü iyileştirir.

Kısacası, günlük tutmak, yaşadığımız olumsuz duygularla ve onların yarattığı stresle baş etmek, duygularımızı işlemek ve yönetmek için en etkili araç olabilir.

Günlük tutarken, tüm duygusal deneyimlerinizi yazılı bir şekilde ifade edebilirsiniz. Duygularınızı tanımlamak, isimlendirmek ve ifade etmek, onları anlamlandırmanıza ve işlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, günlük tuttuğunuz süre boyunca duygusal durumunuzu ve değişimlerinizi izlemek için de harika bir fırsat bulabilirsiniz.

Duygu dalgalanmalarınızın farkına varabilir, daha önce neler yaşadığınızı, nasıl hissettiğinizi ve başa çıkmak için neler yaptığınızı görebilirsiniz. Günlük tutarken negatif düşüncelerinizi ifade etmek ve zihninizi rahatlatmak için kendinize uygun çıkışlar da bulabilirsiniz, böylece toksik düşüncelerinizi serbest bırakarak onların yerine daha yapıcı düşüncelerin yerleşmesine alan açabilirsiniz. Peki, günlük tutmaya nasıl başlayacağım, diye merak ediyor olabilirsiniz. Hemen cevaplayalım:

Günlük nasıl yazılır?

Çocukken rengarenk, cıvıl cıvıl, hatta küçük anahtarlı kilitli günlükler vardı… Ve tahmin ediyoruz ki birçoğumuz günlük tutardık. Peki ne oldu da bu güzel alışkanlığı bıraktık? Büyüdük… Büyüdük de aslında günlük tutmaya olan ihtiyacımız daha da arttı. Neyse ki hiçbir şey için geç kalmış sayılmayız… Hemen bugün günlük tutmaya başlayabilir, duygularımızı daha sağlıklı bir şekilde işleyebiliriz. İşte nereden, nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız size yol gösterecek adımlar:

1. Kendinizi motive etmek için gerekli araçları edinin: Belki renkli kalemler, belki eskisi gibi kilitli defterler, belki farklı emojileri görselleştiren stickerlar… Size ne iyi gelecekse, günlük tutmak için nasıl motive olacaksanız ihtiyacınız olan araçları hazırlayın. Sonuçta, kırtasiye alışverişini kim sevmez ki .

2. Zamanınızı belirleyin: Sizin için günün günlük tutmaya en uygun saati hangisi? Belki sabah uyandığınızda ilk iş ya da gece yatmadan hemen önce yazmak isteyebilirsiniz. Alışkanlığı oturtana kadar kendinize bir zaman dilimi belirleyin ve ona sadık kalmaya çalışın. Zaman geçtikçe zaten ne zaman yazmaya ihtiyacınız olduğunu fark edecek ve o an hemen günlüğünüze sarılmak isteyeceksiniz.

3. Başlayın: Defteriniz, kalemleriniz hazırsa, sizin için en ideal zamanı da seçtiyseniz hemen yazmaya başlayın. Ne yazdığınızın, nasıl yazdığınızın hiçbir önemi yok. Unutmayın, o defter sizin özeliniz, duygularınızı nasıl aktarmak istiyorsanız öyle yazın, kendinize karşı açık olun, cümlelerinizin üstünü örtmeye çalışmayın. Yazacak olan da okuyacak olan da sadece sizsiniz. Başkası okur endişesi ile gerçek duygularınızı gizlemeyin. Unutmayın, duygularınızı, kendinizi daha iyi tanımak için günlük tutuyorsunuz. Kendinize karşı dürüst olmazsanız istenilen verimi alamazsınız.

4. Serbest yazın veya bölümlere ayırın: Eğer ne yazacağınızdan, nasıl başlayacağınızdan emin olamıyorsanız, İki farklı yöntem deneyip hangisinin size daha iyi geldiğine bakabilirsiniz. Serbest yazabilir ya da başlıklar koyabilirsiniz. Serbest yazma tekniğinde o an aklınızdan ne geçiyorsa, kendinizle ne hakkında konuşmak istiyorsanız onları yazmaya başlayabilirsiniz. Emin olmanın yazmanın büyülü gücü, sizi ihtiyacınız olan yere taşıyacaktır. Diğer yandan, kendinize başlıklar çıkarak günlüğünüzü bölümler halinde tutabilirsiniz. Örneğin, duygularım, beklentilerim, yapmak istediklerim, pişmanlıklarım, hayal kırıklıklarım, bugün yaşadığım olaylar ve benzeri başlıklarla kendinize doğru bir yolculuğa çıkabilir, kendinizi keşfettikçe daha da derinlere inebilirsiniz. Merak etmeyin, kaleminiz yazarken adeta akıp gidecek.

Diğer yandan, şükran günlüğü tutmayı da deneyebilirsiniz. Her gün en az 3 tane şükrettiğiniz şeyi yazabilir, olumlu duygularınızı pekiştirebilirsiniz.

Son olarak günlük tutma alışkanlığınızı birtakım iyi yaşam pratikleriyle de birleştirerek kendinize daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Yoga, meditasyon, nefes egzersizleri, mindfulness gibi pratikler hem iyi oluşunuzu desteklemeye hem de duygularınızla, düşüncelerinizle bağlantı kurarak kendi yolunuzu belirlemeye yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Yazı yazmanın şifalı gücü: Yazmanızı kolaylaştıracak 4 ipucu

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale