Günlük ne kadar uykuya ihtiyacımız var?
Uyku üzerine modern anlamda düşünülen her şey, yapılan yeni bir çalışmayla tekrar sorgulanmaya başlıyor. İnsan ırkının ataları, bugünkünden daha fazla mı uyuyordu? Yeni yapılan bu çalışmaya göre, avcılık ve toplayıcılık yapan insan ırkının eski atalarının uyku düzenleri bizimkinden çok farklı olabilir. Avcılık ve toplayıcılık yapanlar günlük 6 buçuk saat uyuyor olabilirler.
Çalışmayı yürüten ekipten olan Dr. Jerome Siegel, bu eski popülasyonların uyku düzenlerine bakıldığında, modern zamanların uyku alışkanlığının daha az bir seviyede olduğunu söylüyor. Özellikle bugünkü insanların uyku ilacına ihtiyaç duyması bunun en önemli göstergesi olarak sunuluyor.
Elektriğin yaygın olarak kullanılması, televizyon ve internetin hayatlarımızda olması, uykuyu doğal seviyesinden uzaklaştırmış olabilir.
Bu sonuçlara ulaşmak için araştırmacılar üç tane avcılık ve toplayıcılık yapan toplumda gözlemlerde bulunuyor. Tanzania’da Hadza, Namibia’da San ve Bolivia’da Tsimane kabilelerinde 1165 günde 94 insanla görüşüyorlar.
Dr. Siegel, farklı genetik, tarihsel ve çevresel faktörlere rağmen, bu üç kabilenin ortak uyuma özellikleri gösterdiğini söylüyor. Bunun insanlığın ortak uyku düzeni olduğunu ekleyen Dr. Siegel, muhtemelen modern dönem öncesi homosapienlerin bu uyku düzeninde olduğunu da iddia ediyor.
Avcılık ve toplayıcılıkla uğraşanlar, günlük 5.7 ve 7.1 saat arası uyuyorlar. Bu uyku saatlerinin modern endüstrileşmiş zamanlardaki, yani günümüzdeki insanlardan biraz daha az olduğu görülüyor. Ayrıca bu insanlar kışın fazladan bir saat daha uyuyorlar.
Bir önemli nokta da şu ki, avcılık ve toplayıcılık yapan bu insanlar, modern insanlar gibi uzun dönemli uykusuzluk (insomnia) sorunu yaşamıyorlar. Hatta böyle bir kelimeyi hiç kullanmıyorlar bile. Dr. Siegel bu durumun, uykusuzluk hastalığını gidermek için kullanılabileceğini söylüyor.
Çalışmayı yürüten diğer bir isim olan Gandhi Yetish ise, günümüzde insanların 8-9 saat uyuduğunu ve internet ya da televizyon olmasa bu sürenin uzayacağını iddia edenlerin olduğunu söylüyor. Ancak onların yaptığı çalışmayla bu iddiaların artık temelsiz kaldığını iddia ediyor.
Kaynak:
Spring
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Uykusuzluk probleminden kurtulmanıza yardımcı olacak 10 basit yoga pozu