Günlük hayatı negatif etkileyen baş ağrısı için 5 doğal çözüm
Baş ağrısı, birçoğumuzun zaman zaman karşılaştığı ortak sorunlardan biri. Hafif şekilde seyredebiliyor ama kimi zamanda dayanılmaz bir hal alıp günlük hayatımızı oldukça etkileyebiliyor. Baş ağrısı birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir ve birçok farklı çeşidi de vardır. Elbette öncelikle, sorunun neden kaynaklandığını bulmak ve problemi temelden çözmek önemlidir. Eğer baş ağrıların temelde bir hastalığa dayanmıyorsa; seni baş ağrılarından kurtarmak için 5 doğal önerim var!
1. Vücudunu susuz bırakma
Baş ağrılarının sebebi vücudunun susuz kalmış olması olabilir. Kronik dehidrasyonun gerilim tipi baş ağrısının ve migrenin ortak bir nedeni olduğu düşünülüyor. Çalışmalar dehidre olmuş (susuz kalmış) bireylerde içilen suyun 30 dakika ile 3 saat arasında baş ağrısı semptomlarını giderebileceğini gösteriyor (1). Susuz kalmak, baş ağrısının yanı sıra konsantrasyonun azalması ve sinirlilik gibi durumlara da neden olabiliyor. Bütün bunları önleyebilmek için gün içinde yeterli su içmeyi ihmal etme.
2. Yeterli magnezyum aldığından emin ol
Magnezyum, kan şekeri kontrolü ve sinir iletimi de dahil olmak üzere vücudunda birçok görevi olan minerallerden biridir. Bunların yanı sıra baş ağrıları için de etkili bir mineraldir. Kanıtlar, sıklıkla migren ağrısı çeken insanlarda magnezyum eksikliğinin daha yaygın olduğunu gösteriyor (2). Yeşil yapraklı sebzeler, badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller, süt, yoğurt, diyetindeki magnezyum içeren besinler arasında yer alır. Bitter çikolata, avokado, muz, balık ve kabak çekirdeği de diğer kaynaklardır. Beslenmende magnezyum içeren besinlere yeteri kadar yer veremiyorsan hekim kontrolünde destek alabilirsin.
3. Histamini yüksek besinlerden uzak dur
Histamin vücutta doğal olarak bulunur ve bağışıklık, sindirim ve sinir sistemlerinde rol oynayan bir kimyasaldır. Bazı bireylerde histaminlerin parçalanmasından sorumlu olan enzimlerde fonksiyon bozukluğu vardır ve bu kişiler histamini uygun şekilde parçalayamazlar. Araştırmalar; eğer migrene hassas bir bireysen histamin tüketiminin migreni tetikleyebileceğini söylüyor (3). Bira, şarap, birçok eski peynir çeşitleri, işlenmiş et çeşitleri, kuru meyveler gibi pek çok besin histamin içerir. Besinler olgunlaştıkça histamin miktarı artar. Yani, olgun peynirler ve yıllanmış şaraplar daha çok histamin içerir.
4. Kahveni yudumla
Çay ya da kahve gibi kafein içeren besinler baş ağrılarını azaltmana yardımcı olabilir. Bu konuda yapılacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da, bazı araştırmalar, kafeinin baş ağrısı semptomları üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini söylüyor (4). Kafein, modunu değiştirir, uyanık olmana yardımcı olur, kan damarlarını daraltır ve bu etkiler baş ağrısını olumlu etkileyebilir. Aynı zamanda bazı çalışmalar kafeinin migren tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçların etkinliğini artırmaya yardımcı olduğunu söylüyor (5).
5. Zencefil tüketmeyi dene
Zencefil son zamanların en popüler baharatlarından biri. Özellikle antioksidan ve antienflamatuar faydalarıyla gündemde. Kronik migreni olan 100 kişiyle yapılan bir çalışmada 250 mg zencefil tozunun migren ağrısını azaltmada bir migren ilacı kadar etkili olduğu bulundu (6). Zencefil baş ağrısının yanı sıra bulantı ve kusma gibi semptomları azaltmaya da yardımcı olur. Suyunun veya bitki çaylarının içine ekleyeceğin zencefil desteği, baş ağrıların için yardımcı olabilir.
Bunları da ihmal etme…
Bunların dışında baş ağrısı sebepleri ve tetikleyicilerinin kişiden kişiye oldukça fazla değişebileceğini unutma ve bir beslenme günlüğü tutarak baş ağrını tetikleyen besinleri tespit edip beslenmenden çıkarmayı dene. Beslenmenin yanı sıra egzersiz ve meditasyon gibi uygulamalar, temiz havada yürüyüş, yeterli ve düzenli uyku da baş ağrına iyi gelebilir.
Unutmadan; soğuk kompresi eğer denemediysen denemeni tavsiye ederim, baş ağrısı semptomlarını azaltmana yardımcı olabilir. Soğuk veya donmuş kompreslerin boyuna veya baş bölgesine uygulanması inflamasyonu azaltır, sinir iletimini yavaşlatır ve kan damarlarını daraltır. Bunlar da baş ağrının azalmasına yardımcı olur (7).
İlginizi çekebilir: 7 adımda bağırsak dostu beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirme planı
Kaynaklar:
1. Barry M. Popkin, Kristen E. D’Anci, and Irwin H. Rosenberg, Water, Hydration and Health Nutr Rev. 2010 Aug; 68(8): 439–458.
2. Alexander Mauskop, Jasmine Varughese, Why all migraine patients should be treated with magnesium, Journal of Neural Transmission, May 2012, Volume 119, Issue 5, pp 575–579
3. Yuan H, Silberstein SD Histamine and Migraine. Headache. 2018 Jan;58(1):184-193.
4. Richard B. Lipton, Hans-Christoph Diener, et.al Caffeine in the management of patients with headache, J Headache Pain. 2017; 18(1): 107.
5. Shapiro RE, Caffeine and headaches, Curr Pain Headache Rep. 2008 Aug;12(4):311-5.
6. Maghbooli M, Golipour F, et.al. Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine. Phytother Res. 2014 Mar;28(3):412-5.
7. Adam S Sprouse-Blum, MD, Alexandra K Gabriel, BSN, RN, Jon P Brown, BS, and Melvin HC Yee, MD, Randomized Controlled Trial: Targeted Neck Cooling in the Treatment of the Migraine Patient Hawaii J Med Public Health. 2013 Jul; 72(7): 237–241.