Güneş tutulmasını belki televizyondan ya da internetten izlemiş, belki de gerçek olarak seyretme şansını bulmuşuzdur. Peki ama Güneş tutulması nedir? Belirli zamanlarda yaşanıp herkesi hayran bırakan meşhur Güneş Tutulması dediğimiz durum aslına bakılırsa Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girmesinden ibaret bir doğa olayıdır. Ay’ın yeni ay evresinde olmasıyla Güneş tutulması gerçekleşir.
Güneş tutulması nedir?
Merak edilen durum güneş tutulması tam olarak nedir? Yani nasıl oluyor da Güneş tutulması yaşanıyor diye düşünebiliyoruz. Güneş tutulmasının gerçekleşmesi için Ay’ın Yeni ay evresinde olması şart. Bununla birlikte Ay’ın yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekiyor.
Güneş tutulması nasıl olur?
Güneş tutulmasında Ay’ın gölgesi belirli yerlere düşürüyor. Düşen gölge yaklaşık üç saat boyunca güneş tutulması olayını meydana getiriyor. Ayın gölgesinin tutulma sırasında izlediği gölgeye “tutulma hattı” deniliyor.Bu hat üzerinde yer alan bölgeler,tutulmayı izleyebiliyorlar.
Güneş tutulması ne zaman olur?
Güneş tutulması senede en az 2 en fazla ise 5 kez gerçekleşiyor. Genelde bu tutulma yüzde yüz meydana gelmiyor. Göz sağlığınız için tutulmayı izleyebileceğiniz zamanlarda güneş tutulması için hazırlanan gözlükler takmayı unutmayın. Yeni bir güneş tutulmasının ülkemizde parçalı tutulma çeşidine gireceği ve 21 Haziran 2020’de gerçekleşeceği düşünülüyor.
Güneş tutulması olunca ne olur?
Güneş tutulmasının yaşanması beraberinde herhangi bir olayı getirmez. Düşünüldüğü gibi Güneş tutulmasının yaşanması deprem olma ihtimalini doğuran bir etken değil. Burçların Güneş tutulmasından çok etkilendiği söylenir. Tutulma sonrası yaşanan enerjiyle birlikte birçok burçta değişimler gözlenebilir.
Güneş tutulması çeşitleri
4 çeşit güneş tutulması var.
Tam Güneş Tutulması
Güneş’in Ay tarafından tamamen kapatılmasıyla oluşur. En son yaşanan 21 Ağustos Güneş tutulmasını buna örnek sayabiliriz.Güneş’in parlak olan ışık yuvarı Ay’ın karanlık gölgesiyle tamamen örtülür. Bu şekilde tutulma çıplakgözle seyredilebilir. Bu tutulma dünyanın çok az bölgesinde görülür. Tutulma esnasında gökyüzü kararınca yıldızlar dahi görünmez.
Halkalı Güneş tutulması
Yine Güneş ve Ay aynı hizaya gelir. Ancak halkalı güneş tutulmasında belirli bir ölçüde Ay, Güneş’ten daha küçük gözükür. Bu görüntü bir haklaya benzer.Güneş’in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400’de biri Ay’ın çapına denktir. Ancak Ay’ın Dünya’ya uzaklığı, Güneş’in uzaklığının yine yaklaşık 400’de biridir. Bu yüzden biz Ay’a bakınca o an Güneş ile aynı boyutta olarak algılarız. Ne Dünya’nın Güneş etrafında dönüşü ne de Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam bir daire oluşturmaz. Bu yüzden Ay her tam geçişinde Güneş’i tam olarak örtmez. Bu sebeple,Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya’dan halka şeklinde gözlemlenir.
Parçalı Güneş tutulması
2020’de ülkemizden de görülmesi beklenen bu çeşit tutulma, her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam tutulmadan sonra yine parçalı tutulmaya geri döner. Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesiyle oluşur. Tam Güneş tutulmasını izleyebilen bölgelerin dışındaki geniş alanlarda, bu tutulma parçalı tutulma olarak gözükür.
Hibrit Güneş tutulması
Hibrit tutulmalar çok ender gözükür. Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam bazı bölgelerinde halkalı olarak gözükmesi hibrit güneş tutulmasıdır.