Güne kahvaltıyla başlamak neden önemlidir: 3 alternatif kahvaltı önerisi

Güne kahvaltı ile başlayanlardan mısınız? Yoksa kahvaltı öğününü atlayanlardan mı? Kahvaltıyı atlamanın kilo vermeyi kolaylaştırdığı inancı, kahvaltı hazırlama zamanının uykuya tercih edilmesi ve uyku düzensizliği sebebi ile sabahları aç uyanmama kahvaltıyı atlamanın en kolay yollarından. Peki kahvaltı öğününü atlamak sağlıklı mı?

Araştırmalar güne kahvaltı ile başlayanların başlamayanlara kıyasla daha sağlıklı beslendiği, daha iyi yeme alışkanlıklarına sahip olduğu ve gün içindeki atıştırmalıklara daha az ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Yani “Bir türlü doymak bilmiyorum, gün içinde çok atıştırıyorum“un bir sebebi de kahvaltı öğününü atlamanız olabilir.

Kahvaltı yapmak kadar kahvaltı öğününün içeriği de bir o kadar önemli. Public Health Nutrition Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre zayıf kahvaltı alışkanlığı (yani kahvaltıyı atlayanlar ve sadece bir şeyler içenler ve tatlı tüketenlerin) olan ergenlerin 43 yaşına geldiklerinde metabolik sendrom görülme oranı %27 bulunmuş. Metabolik sendrom ise, kalp krizi, felç ve diyabet riskini artıran bir sağlık sorunudur, bu sebeple kahvaltı öğününü atlarken bir kez daha düşünün derim.

Zamanım yok diyenler için

Sabah rutinlerinizde yapacağınız ufak değişikliklerle evde kahvaltı yapmanız için zaman yaratabilirsiniz. Örneğin, alarmınızı normalden 10 ile 15 dakika daha erken ayarlayarak güne erken başlayabilirsiniz. Genellikle sabahları belirli rutinlerimiz olur, kıyafetlerimizi ayarlamak, kimisi için ütü yapmak, kimisi için ise sosyal medya turu yapmak gibi. Size zaman kaybettiren alışkanlıkları değiştirerek; mesela kıyafetlerinizi geceden ayarlayarak/ütüleyerek, sabah uyanır uyanmaz sosyal medyada harcayacağınız zamandan çalarak ve bu zamanları kahvaltı hazırlamak için kullanarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
Bu noktada akşamdan hazırlayacağınız bir yulaf kasesi işinizi görebilir.

Şipşak yulaf

  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı süt / 200 ml yoğurt
  • 2 ince dilim ananas/ 2 yemek kaşığı nar
  • 5-6 adet çiğ badem ya da 2 tüm ceviz
  • 1 çimdik tarçın

Yapılışı:

Süt/yoğurt hariç bütün malzemeleri bir gün öncesinde kavanoza alarak, sabah yoğurt/sütünüzü ekleyerek kahvaltınız tüketime hazır!

“Sabahları aç uyanmıyorum” diyenler için

Akşam yemeğinizin saatini daha erkene alarak veya öğününüzde hafif seçenekler tercih ederek sabahları daha aç uyanabilirsiniz. Baktınız bunu da denediniz ve hala kendinizi aç hissetmiyorsunuz, o halde güne hızlı kahvaltı ile başlayabilirsiniz…

Hızlı kahvaltı

  • 1 su bardağı süt
  • 1 küçük muz
  • 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi

Yapılışı:
Bütün malzemeleri blender’dan geçirerek smoothie olarak tüketebilir ya da ayrı ayrı tüketerek keyfini çıkarabilirsiniz!

“Kahvesiz olmaz” diyenler için

Gözümü açar açmaz kahve arıyorum” diyenlerdenseniz, gün içinde tükettiğiniz kafein miktarını bir kez daha sorgulamanızı öneririm. Çünkü günlük kafein miktarınızı aştığınızda bu durum sağlık faydasından çok zararını beraberinde getirebiliyor. Sağlıklı bir birey için günlük 2-3 fincan kahve tüketiminin kalp ve damar sağlığı üzerine risk oluşturmadığı, ancak 4 fincan ve üzerine çıkıldığında riskin arttığını gösteren çalışmalar var. Bu noktada gün içinde tükettiğiniz kahve miktarı ideal sınırlar içinde ise bu smoothie tam size göre…

Kahveli smoothie

  • 1 su bardağı süt
  • 1tatlı kaşığı toz kaşığı kahve
  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 çimdik tarçın

Yapılışı:
Bütün malzemeleri blenderdan geçirerek smoothie olarak tüketebilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Sürekli aç hissetmemizin altında yatan 5 sebep

Büşra Şen Diyetisyen & Psikolog
2018 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden yüksek onur öğrencisi ve bölüm 6.sı olarak, 2019 yılında ise yine aynı ... Devam