X

Güne daha zinde başlamak için “yataktan kalkmadan” yapılacak hareketler

Özellikle şehirde yaşayanlar olarak birçoğumuzun ortak problemi; sabahları yorgun uyanmak, yataktan halsiz ve düşük enerjiyle kalkmak… Elbette güne daha zinde ve enerjik başlamak için en temel konu, kaliteli uyku, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapmak. Yoğun çalışma hayatı ve günlük koşturmalar sebebiyle bu düzeni atlayabiliyoruz ya da bazı dönemler kendimize yeterince vakit ayıramadığımız zamanlar olabiliyor. Bu dönemlerde ya da stres altında geçirilen günler sonrasında sabahları yataktan kalkmak zor ve ağrılı olabiliyor. Böyle dönemlerde sabahları hissedilen yoğunluk, ağrı normal şartlarda -yani herhangi bir kas ya da eklem rahatsızlığı yoksa- uyandıktan yaklaşık yarım saat sonra geçiyor ancak yine de tüm enerjimiz tükenmiş olabiliyor.

Bu durumla baş edebilmek için önerim, kaliteli uyku ve dengeli beslenme ile tabii ki sabah sporu! Özellikle sabahları aç karnına yapılan en az 15-20 dakikalık egzersizlerin yağ yakımına yardımcı olduğunu ve metabolizmayı hızlandırdığını biliyoruz. Ancak çoğu zaman 5 dakika daha uyumak için saçımızı bile taramadan evden çıktığımızı düşünürsek, sabahları 15 dakika çok kıymetli oluyor…

Böyle bir temponuz olsun ya da olmasın, güne çok daha enerjik başlamanıza yardımcı olacak, tüm enerjinizi pozitif etkileyecek harika bir önerim var. Sadece 2-3 dakikada yataktan kalkmadan yapacağınız bu hareketleri düzenli uyguladığınızda günden güne bedensel ve duygusal pozitif değişimi hissedeceksiniz ve tüm günü daha enerjik geçirmek için hazırlığınızı yapmış olacaksınız.

1. hareket: Yatağınızda sırt üstü uzanın. Burnunuzdan nefes alırken kolları başın yanından geriye doğru uzatın, aynı anda ayak parmaklarından ileriye doğru uzayarak tüm vücudu esnetin ve ağızınızdan nefes verirken tüm beden ağırlığınızı yatağa bırakarak omuz, kalça ve diz eklemini serbest bırakın. En az 3-6 tekrar yapın.

2. hareket: Bir dizinizi omuzunuza doğru çekin, diğer bacağı yatakta düz uzatın. Elleri yukarıdaki bacağın arkasında kenetleyin ve bacağı kuvvet uygulayarak düzeltin ardından tekrar dizi bükerek omuzunuza doğru çekin. Her iki bacakta da en az 3’er tekrar yapın. 1. harekete dönün ve dengelenin.

3. hareket: Dizleri bükerek ayak tabanlarınızı yatağa yerleştirin. Kolları iki yana açın. Ve dizleri bir yöne, başı diğer yöne çevirin. Üstteki ayağın parmak ucu yatağa dokunacak şekilde, ayağı aynı yöndeki kola yaklaştırın.

4. hareket: Dizlerinizin her ikisini de göğsünüze doğru çekin ve anlınızı dizlere olabildiğince yaklaştırın. En az 3 tekrar yapın ve tekrar 1. harekete dönün.

Tüm bunlarla birlikte kahvaltı öncesinde bir bardak su için ve gün içinde ihtiyacınız olan suyu tüketmeyi ihmal etmeyin.

Ayrıca kahvaltı yapmadan güne başlamanın her geçen gün metabolizmanızı yavaşlatacağını unutmayın. Kahvaltınızda tahıllı ekmek ile protein ve bileşik karbonhidratlardan zengin besinleri tercih edin.

İlginizi çekebilir: Enerji merkezimiz çakraları dengelemek için yoga pozları

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Şebnem Sürücü: Spor hayatıma ortaokul döneminde Fenerbahçe Spor Kulübü’nde voleybol ile başladım. 1998 senesinde Los Angeles Madonna Grimes Fitness And Dance Company bünyesinde düzenlenen eğitim programına katıldım ve dansın ilk tohumları hayatıma orada atılmış oldu. 1999 senesinde Miss Fitness Türkiye 2.'si seçilerek ülkemizi Balkan Şampiyonası’nda temsil etme hakkını kazandım. Yarışmaya hazırlık döneminde beslenme ve egzersiz sistemleri hakkında geniş araştırma yapma şansım oldu ve İstanbul’ da çeşitli spor merkezlerinde egzersiz danışmanı ve stüdyo dersleri eğitmeni olarak görev aldım. Sultans of The Dance ve Night of The Sultans dans tiyatrolarında 4 sene dansçı olarak görev aldım. Profesyonel dans hayatım boyunca Türk ve yabancı çok değerli dansçı ve eğitmenlerden bale, jimnastik, ritm ve oyunculuk dersleri aldım. Dans çalışmalarım sonrasında çeşitli anatomi ve kinesiyoloji eğitimlerine katıldım. Postür, postür bozuklukları ve düzeltilmesine yönelik beden zihin bağlantısını güçlendiren çalışmalara yöneldim. Yoga Terapi ve Pilates eğitimleri ile beraber hamilelik döneminde pilates, osteoporoz ve skolyoz için pilates konularında çeşitli çalışmalara katıldım. Pilates ve Yoga eğitmeni olarak beden zihin bağlantısı ile bedenin hareket sınırlarını geliştirmek ve bu süreçte fiziksel beden ile ortaya çıkan farkındalığın, ruhsal ve duygusal duruma yansıması, çevre ile ilişkilere yeni bir bakış kazandırması her zaman heyecan duyduğum bir konu oldu. Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Ve Tasarım Bölümü mezunuyum ve aynı heyecan ile görsel sanatlar ve seramik konularında da çalışmalarıma devam ediyorum. surucusebnem@gmail.com
İlgili Makale